Ne dőlj be a csalinak

"Ínség és nyomorúság ért engem, parancsolataid mégis gyönyörködtetnek."

Zsoltárok 119:143

C. S. Lewis A Narnia krónikái sorozatában a fiatal Edmund Pevensie egy kitalált szereplő, aki egy alkalommal majdnem elcserélte a lelkét egy török csemegére. Naivan engedett a sóvárgásnak, ami végül sokkal többe került neki, mint amire számított.
A gonosz Fehér Boszorkányt eleinte megdöbbentette a fiú jelenléte Narniában, de hamar megvalósította elpusztítására irányuló ravasz tervét, amely a csábítással kezdődött. Először is úgy tett, mintha törődne vele. Aztán, mint az édenkertben a ravasz kígyó, magához édesgette őt azzal, hogy cukormázas halálos élvezetet nyújtott át neki. És akárcsak az első Ádám és Éva, Edmund, Ádám fia is bekapta a csalit.
Hasonlóképpen, a mi nagyon is valóságos ellenségünk is keményen megpróbál ravenni minket arra, hogy Jézuson és az Ő Igéjén kívül más dolgokban leljük örömünket. Mérgező hazugságokat suttog, hogy felkorbácsolja az elégedetlenséget, és azt ígéri, hogy e világ dolgai megoldják a problémáinkat, elzsibbasztják a fájdalmunkat, és édes jutalmat hoznak. Az ő küldetése az, hogy rávegyen bennünket arra, hogy Jézus dolgain kívül bármi másban gyönyörködjünk és arra összpontosítsunk.
Ne dőlj be a csalinak.
Arra teremtettünk, hogy megismerjük és szeressük Jézust. Hogy kapcsolatban legyünk az Úrral. Hogy az Ő útjai és Igéje szerint éljünk és szeressünk. A zsoltáros a 119:143-as zsoltárban Isten Igéjét, mint a jóság lényegét emelte ki:"Ínség és nyomorúság ért engem, parancsolataid mégis gyönyörködtetnek". És még egyszer, ugyanebben a fejezetben később:"Szabadításodra vágyom, Uram, törvényedben gyönyörködöm." (Zsoltárok 119:174)
Olvasva, ez olyan jól és helyesen hangzik, de túlságosan is tisztában vagyok vele, hogy időnként könnyű nyugtalannak és elégedetlennek érezni magunkat. Még keresztényként is. Azt hiszem, a legtöbben azt mondanánk, hogy szeretnénk gyönyörködni Isten parancsaiban és törvényeiben, de elgondolkodunk azon, hogyan is valósul ez meg életünkben.
Meg kell tanulnom, hogy Isten többet akar a jószándéknál és jó magaviselettől.
"Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!" (Zsoltárok 37:4)
Azt akarja, hogy gyönyörködjünk benne. Hogy szeressük az Ő parancsait, olvassuk az Igéjét és valóban engedelmeskedjünk neki.
Hogy Őt kövessük, ahogy Ő is minket. Azt akarja, hogy keressük Őt. Hogy mélyebben megismerjük Őt, megértsük és imádjuk Őt.
Ha ezeket a dolgokat tesszük, akkor gyönyörködünk benne.
És legyünk őszinték, bár elég kicsi az esélye annak, hogy találkozunk egy fehér boszorkánnyal, rengeteg dologban találhatunk örömet Jézuson kívül. De egyik sem nagyobb Őnála.


Drága Uram, Te vagy az én örömöm. Bocsásd meg, hogy tévútra kerülök, amikor egyenesen Hozzád kellene fordulnom. Taníts meg engem a Te utaidra, Uram. Növeld szeretetemet a Te Igéd iránt, és őrizd meg szívemet a kísértéstől.
Jézus nevében, Ámen.

Segítő kérdések:
Mikor kaptad be a csalit? Van olyan kísértés, aminek ma ellen kellene állnod? Mikor érezted magad az életedben a legközelebb Jézushoz? Mit tettél abban az időszakban, hogy szándékosan gyönyörködj benne?

https://girlfriendsingod.com/stop-taking-the-bait/
Gwen Smith: Stop Taking the Bait
fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/megfazas-ho-fa-hegyek-66100/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések