Amikor túl messze a végső cél

„ minden igyekezetetekkel legyetek rajta, hogy hitetek megteremje az erényt, az erény a tudást, a tudás a magatok fölötti uralmat, a magatok fölötti uralom a jóban való kitartást …” 2Pét 1,5-6a


Függetlenül attól, mivel küzdesz, a győzelem lehetséges. Sajnos, legtöbben nem hiszünk benne. Az a gond, hogy csak a hosszú távú sikerre koncentrálunk, s nem foglalkozunk a napi kis eredményekkel.
Tegnap felhívott egy ismerős, hogy miután olvasta a blogomat, megállta, hogy ne faljon fel egy egész zacskó M&Ms-t. Ez egy apró, de számottevő győzelem. Nem azt mondom, hogy a mérleg tapssal fogja jutalmazni, ha rááll, és ma kevesebbet mutat majd, mint tegnap. De ha kiindul ebből a kis sikerből, és kitart benne napról napra minden döntésénél – észre fogja venni a pozitív változást.
Újév közeledtével sokan gondolkozunk azon, hogy megfogadjuk, egészségesebben étkezünk január elsejétől. De ha más területre vonatkozik is az újévi fogadalmunk, ez az elv arra is érvényes.
Ha ahelyett, hogy rámordulnék, kedvesen intem a gyermekemet – ez egy kis siker.
Ha szünetet tartok, mielőtt reagálnék a goromba eladónak, és sikerül egy mosolyt az arcomra csalnom, ezzel megszakítom a durvaság láncreakcióját – ez is egy kis siker.
Ha hajlandó vagyok elhinni, hogy a férjem nem akart megbántani azzal, amit mondott, s nem játszom el újra a megsértett feleség szerepét – ez is egy kis siker.
Tetszik a kiinduló igénk megfogalmazása, amikor felsorolja, hogy miket kell hozzáadnunk a hitünkhöz. Ezek közül egyik az önuralom, másik a kitartás. El kell határoznom, hogy mindkettőt gyakorolom. Képes leszek rá, mert Isten Lelke bennem él.
Gondoljunk az izmokra. Hozzátartoznak szervezetünkhöz. De gyakoroltatnom, működtetnem kell őket, hogy hatékonyak és erősek legyenek. Akkor veszem hasznát az izmaimnak, ha edzésben tartom őket. Az önuralom és a kitartás nekünk dolgozik, de használnunk kell őket, hogy jól működjenek. Kezdjük apró eredményekkel, s eljutunk a nagy sikerekig.
Néha nagyon messzinek tűnik a győzelem, mert a végső célhoz mérjük azt, amit elértünk. A végső célok nyomasztóan hatalmasnak, elérhetetlennek tűnhetnek. De ha a napi kis döntéseink eredményére figyelünk, a győzelem már nem látszik lehetetlennek.
A nagy épületek tégláról téglára épülnek fel.
A célvonalhoz lépésről lépésre ér el a győztes futó.
Napról napra hozott jó döntések vezetnek a helyes életmód kialakításához.
 

Uram, tudom, hogy Veled tényleg valósággá válhat a győzelem. Egyik napról a másikra, egyik döntéstől a másikig. Segíts, hogy ezt higgyem és elfogadjam. Jézus nevében, Ámen.

(Encouragement for today, 2011.12.29., www.proverbs31.org, Lysa TerKeurst, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest)

Megjegyzések

  1. Köszönöm a gondolatokat. Valóban sokszor csak a célra koncentrálok és a kis eredmények mellett elmegyek. Egy másik nézőpontot kaptam. Ezzel már tovább tudok lendülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálásak vagyunk Istennek, hogy használta a bejegyzést az életeden... Isten áldja meg a tovább lendülésedet! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések