Titkos hely

„Maradjatok bennem, és én is tibennetek. Miképpen a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, csak ha a szőlőtőn marad, akképpen ti sem, csak ha énbennem maradtok.” Jn 15,4

Megoszthatok veletek valamit? Van egy hely, ahova mindig el szoktam menekülni, ha
lélegzetvételhez akarok jutni, ha meg akarok nyugodni, vagy gondolkozni szeretnék. Ezen a helyen eldobom a világ nyújtotta silány árut, és Isten tökéletességével találkozom. Ezen a helyen Isten újra magabiztossá tesz, biztosít róla, hogy kezében tartja a dolgokat, új szűrővel lát el, amin át az élet dolgait szemlélhetem.
Alapigénkben ezt olvassuk: „Maradjatok bennem, és én is tibennetek. Miképpen a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, csak ha a szőlőtőn marad, akképpen ti sem, csak ha énbennem maradtok”( Jn 15,4). Ez a békés hely, ahol mindig terem gyümölcs, az én titkos helyem.
Valljuk be őszintén, nem könnyű annak a jószándékú embernek, aki eldönti, hogy Isten akaratának mindenben engedelmeskedve fog élni.
Ahelyett, hogy ehhez ragaszkodnánk, könnyen hagyjuk, hogy a világ elhúzzon magával. Ideig-óráig tartó örömökért adjuk el a lelkünket, s könnyen elcsábulunk a Sátán mesterkedéseitől. Más emberek eltérítenek a helyes útról, s mi megyünk, hogy ne bántsuk meg őket. A világi gazdagság rikoltja felénk, hogy ha miénk lenne, legszebb álmainkat is teljesíteni tudná. Jogunk az igazságra felülírja Isten hívását az önfeláldozásra.
Mindeközben Isten hívja a lelkünket, hogy szakítson a világgal, és maradjon Őbenne. Hogy Benne maradhassak, és belépjek a titkos helyre, el kell döntenem, hogy Istennel akarok lenni, úgy hogy felidézem magamban Igéit, és elfogadom jelenlétét az imádkozásban.
Előfordul, hogy a kétségbeesés vesz rá, hogy ezt megtegyem. Így imádkozom: „Itt vagyok, Istenem. Nagyon nagy szükségem van most rád. Megtámadtak, körbekerítettek, összenyomnak, szétfeszítenek. Kérlek, találkozz velem ezen a helyen, segíts feldolgoznom azt, ami ért, a Te igazságod által. Nem szeretném, hogy az önzésem és bizonytalanságom befolyásoljon mindenben. Egyedül nem tudom méltóképpen feldolgozni ezt az egészet. Kérlek, akaszd meg természetes reakcióimat, és tölts fel Szentlelkeddel. Kérlek, vedd át tőlem, intézd el ezt nekem. Te mondd, amit mondanom kell, és adj erőt, hogy hallgatni tudjak arról, amit nem kell kimondanom.”
Máskor azért kell Istennel lennem, mert valami olyasmi felé vonzódom, ami tudom, nem lehet Isten terve rólam. Meglátok valamit, amire nincs pénzem. Olyan könnyen meg tudom magyarázni, miért veszem elő a hitelkártyámat, és vásárolom meg mégis, amit megkívántam. A következményekre nem gondolok.
Talán egy kapcsolatról van szó, ami tudjuk, nem Isten akaratából való. Vagy valamilyen szokásról, amiről tudjuk, hogy egészségtelen.
Bármi legyen is, nem kell tehetetlenül megadnunk magunkat ennek a vonzásnak. Imádkozhatunk: „Uram, tudom, hogy te sokkal erősebb vagy, mint az, ami annyira húz maga felé. Tudom, hogy amire vágyok, csak időszakos örömöt adhat. Tudom, ennek a döntésnek a következményei előbb-utóbb fájdalmat, keserűséget okozhatnak. A Te erőd segítségével el tudok fordulni a kísértéstől. Benned fogom megtalálni az örömöt, és érezni fogom, ahogy a Te teljességed kitölti az űrt, amit a téves döntésem hagyna maga után.”
Friss töltekezésre van szükségem Isten Lelkéből és Igéjéből. Elvonulok hát a titkos helyre, és imádságban és Igeolvasásban beszélgetek Istennel. Azután csendben maradok, hogy meghalljam a hangját. Néha rámutat az irányra, amerre indulnom kell, vagy útmutatást ad a folytatáshoz. Kedvesen kér, és nekem csak igent kell mondanom.
Minél többször mondunk igent arra, hogy Istennel maradunk a titkos helyen, annál inkább vágyni fogunk rá. Minél inkább vágyunk a találkozásra, annál inkább fog sikerülni. Minél többet megtapasztaljuk, annál jobban fogunk bízni Benne. Az egész pedig azzal kezdődik, hogy nemet mondunk a világ vonzására, és igent Isten napi hívására, hogy Vele legyünk.

Uram, annyira hálás vagyok a titkos helyért, ahol lelkem elpihenhet Benned. Segíts engedelmesnek lennem, és Benned maradnom. Jézus nevében, Ámen.


 









Lysa TerKeurst: The Secret Place,2013.08.01.,www.crosswalk.com,fordítás:eszmelkedesek.blogspot,kép:pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések