Mária tényleg odafigyelt Jézusra

Mária ekkor elővett egy font drága valódi nárduskenetet, megkente Jézus lábát, és hajával törölte meg; a ház pedig megtelt a kenet illatával. Tanítványai közül az egyik, Júdás Iskáriótes, aki el akarta őt árulni, így szólt:
"Miért nem adták el inkább ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem juttatták az árát a szegényeknek?" Jézus erre így szólt: "Hagyd, hiszen temetésem napjára szánta."
(János 12:3,4,7)






Heteken keresztül Jézus igyekezett tanítványait felkészíteni arra, hogy nem sokáig lesz már velük, és hamarosan keresztre fogják feszíteni Őt. Szemlélve a tanítványok zavarodottságát miután mindez megtörtént, nyilvánvalóan nem nagyon figyeltek oda Jézus szavaira. Egy személy azonban ténylegesen meghallotta Jézust. Ő pedig Mária volt, Márta testvére.

Az Urat valószínűleg mélyen megérintette Mária szeretetének megnyilvánulása, amikor a jó illatú olajat az Úr lábaira öntötte. Jézus számára még inkább megható lehetett az a tudat, hogy Mária mindezt az Ő temetésére szánta. Talán felmérte ez az asszony, hogy a keresztre feszített bűnözőket nem engedték a temetésük előtt illatos olajjal megkenni, és talán ezt a hálaáldozatot azért mutatta be ekkor Mária, mert jól tudta, hogy Jézus halála után már nem lenne erre lehetősége.


Hogyan állt össze a kép Máriában? Úgy, hogy ő Jézus lábainál ült, és szinte itta a szavait. Ez az asszony átgondolta mindazt amit az Úr mondott, nem vette ezeket a szavakat könnyedén, sőt szívébe zárta azokat. A tanítványok elmulasztották mindezt, és ezért nem volt lehetőségük arra, hogy Mesterüket a keresztre feszítése előtt méltóképpen szolgálják.

Mi is, Máriához hasonlóan, örömet okozunk az Úrnak, ha leülünk lábaihoz és megfontoltan átgondoljuk szavait. Lehet, hogy mások nem hallják ki a lényeget, vagy nem tanulnak belőle, de mindazoknak, akik az Úr szavait isszák, Isten feltárja titkos tervét és célját.


Uram, ma a lábaidhoz ülök, hogy meghallgassalak Téged. Kérlek segíts, hogy megérthessem csodálatos mondanivalódat.




(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Mary Listened, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/  fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések