Fent és lent

„De ha megnősülsz, nem vétkezel, és ha férjhez megy a hajadon, nem vétkezik. Az ilyeneknek azonban gyötrelmük lesz a testben, én pedig szeretnélek ettől megkímélni titeket.” 1 Kor 7,28


Egyik éjjel iszonyatos megfázással estem ágynak. Gondolj bele, még az orromat sem voltam képes kifújni, mert nem tudom használni a kezeimet, és köhögni sem mertem igazán, mert nincsenek izmok a mellkasomban. Tudtam, hogy kemény éjszaka elé nézek. De Kennek még nehezebb volt.

Hajnali 3 órakor felébredtem, és sóhajtottam, „ Ken, kérlek ébredj fel. Segíts felülni, hogy köhöghessek.” Szegény férfi kibújt a meleg takaró alól, mellém ült, és ütögette a hátam. A másik kezével egy zsebkendőt tartott az orrom elé, amíg én kifújtam, és köhögtem.

Másfél órával később megismételtük a folyamatot. Mindketten halálosan fáradtnak éreztük magunkat. Miközben szorította a bordáimat, és nyúlt a másik zsebkendőért, felnyögött: „ A házassági fogadalmaink ezekre is vonatkoztak?

Szipogtam egyet és felidéztem, „ Emlékszel arra a részre, hogy jóban, rosszban? Hát, ez a rossz része. És emlékezz arra is, amikor azt mondtuk, hogy szeretjük egymást a bő és a szűk esztendőkben is!”

„Tudom, tudom.” sóhajtott Ken. Ez a nehezebb rész.

Minden pár egyetért abban, hogy a házasságban vannak mélypontok és vannak felhőtlen időszakok. A könnyebb, boldog napokban a szerelem olyan félreérthetetlenül egyszerű és tisztán látható. Amikor nehezebb, akkor viszont a szerelem titkos, ismeretlen. A hétköznapokban eltűnődünk, hogy a fogadalmak miért nem térnek ki a hullámzó részére a közös életünknek? De, kitérnek. Amikor a férj és feleség megfogadják egymásnak, hogy jóban, rosszban szeretni fogják egymást, az teljes mértékben körülöleli a „lent és fent” fogalmát.

A házasság mindig arra ösztönöz, hogy bizonyítsd a szerelmet. A házasság nem azt jelenti, hogy eltűntél a szerelem frontvonalából, hanem, hogy teljesen belemerülsz, a szűk és bő esztendőkben, a lent és fent időszakokban.


Drága Uram, szerelmem, kérlek ölelj át gondjaim sokaságában.

(Taken from Diamonds in the Dust, Copyright © 1993 By Joni Eareckson Tada, 
Published in Print by Zondervan, Grand Rapids)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések