Amikor nehéz Istenben bízni

"Bízzál az Úrban teljes szívedből, és ne a magad eszére támaszkodj; minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet." (Példabeszédek 3:5-6)


Három kis hang kiáltotta egyszerre: "De apa, megígérted!". Hat barna szem bámult rám, döbbenten és megbántva, hogy megszegtem az ígéretemet.

Az előző nap megígértem, hogy elviszem a gyerekeimet egy "aparandira" pizzázni és fagyizni. De ez az ígért kirándulás másnap már nem volt lehetséges. Ahogy a gyerekeim arcára néztem, láttam valamit, ami fájt a szívemnek - megszegtem a bizalmukat.




A megtört bizalom hatással van a kapcsolatokra. A sebezhetőségünk tudatában vagyunk, mert vállaltuk a kockázatot, hogy valaki másra hagyatkozunk. Gyakran megkérdőjelezi bennünk, hogy miben hittünk, és hogy egyáltalán meg kellett volna-e bíznunk abban a személyben. És ha mi vagyunk azok, akik megtörtük a bizalmat, akkor szembe kell néznünk a bűntudattal, hogy megbántottunk valakit.




Mindez közvetlen hatással van az Istennel való kapcsolatunkra is. Gyakran az ember-ember közötti kapcsolataink keretezik és informálják az Istennel való kapcsolatunkat. Azt gondoljuk: Nos, az én bizalmam már korábban is megtört emberekkel, akkor miért ne lehetne ugyanez Istennel is?




De barátom, ez nem így van Istennel. Isten soha nem szegi meg az ígéreteit, mert ha ezt tenné, akkor megszűnne Isten lenni.


"Bízzál az Úrban teljes szívedből, és ne a magad eszére támaszkodj; minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet." (Példabeszédek 3:5-6). Két héber szó van itt, amire nagyon oda kell figyelnünk.


Az első szó, amelyet "bizalomnak" fordítanak, a batah. Ennek a héber szónak köze van egyfajta bizalomhoz, amely a biztonságérzetben gyökerező bizalomból fakad.

A második fontos szó, amelyet "szív"-nek fordítanak, a leb, és az ősi izraeliták számára ez volt az akarat forrása. Ma, amikor azt halljuk, hogy "szív", talán az érzelmekre és a ragaszkodásra gondolunk. De az izraeliták számára a szív volt az a hely, ahol a szeretet és az értelem egyaránt lakozott.

A Példabeszédek 3:5-6 tehát arról szól, hogy megtapasztaljuk a bizalmat, amely az Istenre való támaszkodásból vagy az Istenbe vetett bizalomból fakad, az Ő iránti teljes szívből (értelmi és érzelmi) elkötelezettségünk révén. Ez a bizalom Isten hűségében gyökerezik.


Isten megtartja az ígéreteit. Betartja, amit ígér, amit meg fog tenni.


Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy Isten betartja-e az ígéreteit, egy gyors támpont, hogy az Ószövetségben közel 300 prófécia található Jézusról. Amikor ezeket a próféciákat az Újszövetségig visszavezetjük, azt találjuk, hogy mindegyik beteljesedett. Isten az ígéretek megtartója.


Isten az Ő akarata alapján cselekszik , nem a mi akaratunk alapján. A Példabeszédek 3:5 következő mondata arra figyelmeztet, hogy ne támaszkodjunk a saját értelmünkre, amely korlátozott és véges, tökéletlen és hibás. Isten bölcsessége azonban korlátlan és végtelen, tökéletes és hibátlan.


Barátaim, ez egy jó hír! Azt jelenti, hogy valóban megtapasztalhatjuk a biztonságot az Istenbe vetett bizalmon keresztül.

Isten, Te megbízható és igaz vagy minden utadon. Amikor a dolgok ingatagnak és bizonytalannak tűnnek, úgy döntök, hogy Rád hagyatkozom. Amikor kísértésbe esem, ahelyett hogy a saját korlátozott értelmemre hagyatkozzam, a Te végtelen és tökéletes bölcsességedben fogok bízni. Jézus nevében, Ámen.














Forrás:
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/01/05/when-trusting-god-feels-hard

Fotó:
canva.com

Megjegyzések

  1. Istenem segíts soha nem elfelejteni, hogy Te vagy az irányító, hogy a dolgok és a történések a Te nagy bölcsességed szerint alakulnak. Adj kérlek elég hitet a hitetlenségemben Rád hagyatkozni életem alakulásában! Köszönöm , hogy minden nap emlékeztetsz, hogy ne az én korlátozott értelmemre hagyatkozzak és számítsak, hanem a Te korlátlan bölcsességedre. Köszönöm jó Uram nagy kegyelmedet, melyben részesítesz Krisztus érdeméért, Szentlelked ereje áltál.Ámen

    VálaszTörlés
  2. Koszonet es hala mindenert Uram!Amen!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések