A béke megtalálása, amikor az élet kicsúszik a kezünkből


”Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!”

‭‭János‬ ‭14‬:‭27‬





Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk, reflexszerűen elkezdünk ragaszkodni az irányításhoz, szervezünk és rendszerezünk, összeesküvést szövünk, tervezünk, és merész kijelentéseket teszünk azzal kapcsolatban, hogy mit fogunk tenni, ha a dolgok nem fordulnak meg gyorsan.




A férjem és én ezt akkor tapasztaltuk meg, amikor az örökbefogadási utunk évekkel tovább tartott, mint vártuk, és akkor is, amikor a lányunknál rákot diagnosztizáltak hét héttel azután, hogy hazahoztuk. Megint megpróbáltunk stratégiát kidolgozni, cselszövéseket tervezni és alkudozni Istennel, amikor egy bíró azt mondta nekünk, hogy adjuk át nevelt fiunkat a biológiai családjának egy évvel azután, hogy otthonunkba hoztuk.




Amikor a lelkünk mélyén felismerjük, hogy nem mi irányítunk, hanem Isten, akkor békét és reményt érzünk a körülményeink felett. Kezdjük megérteni, hogy Isten a legrosszabb és legpusztítóbb események ellenére is képes jót hozni számunkra. Isten mindent az Ő örök dicsőségére és a mi örök örömünkre alakít.




Közvetlenül a keresztre feszítése előtt Jézus összegyűjtötte a tanítványait a felső szobában, egy utolsó közös vacsorára. Jézus tudta, hogy félelmet fognak érezni a keresztre feszítése után, ezért azt mondta nekik: ”Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!”




Béke. Teljesség. A "shalom" szó alapvető definíciója azt jelentheti, hogy "jóra vált", "teljesen helyreállt", "újra eggyé vált". Ez az az érzés, hogy ami nem volt a helyén, az visszakerült, ami hiányzott, az pótolva lett, és ami megtört, az újra összeállt.




Ahogyan Jézus békét ajánlott tanítványainak, úgy Isten is békét szeretne hozni a te életedbe. De ezt nem olyasvalami, amit rád akar erőltetni. Ez olyasmi, amit te választasz.




Ha a béke elérhetetlennek tűnik, kérd Istent, hogy vizsgáljon meg és ismerje meg a szívedet, próbáljon meg és ismerje meg a gondolataidat, ahogy Dávid imádkozott a Zsoltárok 139:23-24-ben. Kérd meg Istent, hogy vizsgálja meg a legbelsőbb részedet, hogy lássa, mi lehet a baj. Hiszel-e abban, hogy Isten az, akinek mondja magát? Hogy azt teszi, amit mondott, hogy tenni fog? Milyen hitetlenség szakíthat el téged ma a benne található békességtől?




Isten nem nézi tétlenül, ahogy küzdünk, nem próbál meggyőzni minket arról, hogy a fájdalom nem létezik - de igenis létezik. De az Ő jelenlétében kijelenti nekünk, hogy a fájdalmunk nem egy légüres térben létezik. A fájdalom nem győzhet. És az Ő ereje által, a békességgel kísérve, Isten biztonságban elkísér minket innen az örökkévalóságig, és minden egyes lépésnél fogja a kezünket.




Vizsgálj meg engem Istenem, és ismerd meg a szívemet. Mutasd meg nekem ma, ha hitetlenség környékez meg a Te jelenléteddel kapcsolatban. Te olyan békét ígérsz, amely más, mint az a béke, amit a világ ad. Reményt ígérsz, hogy ez a fájdalom egy napon megszűnik. Vezess engem az örökkévaló úton. Jézus nevében, Ámen.






















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések