Levél a szorongásomnak



Soul Shepherding (ez egy amerikai intézmény, amit azért nyitott meg Bill és Kristi Gaultiere, hogy segítsenek a pásztoroknak, vezetőknek, - vagy akár nekünk-, hogy megelőzzék a kiégést lelkigondozási tréningen, lelki vezetésen és coachingon keresztül) gondolatai a szorongásról:

Talán úgy gondolod, hogy a szorongás egy negatív dolog. Nagyon sok ember így gondolja.

Nem szeretünk szorongani. Nem szeretjük, ha a szorongás irányít bennünket. Elítéljük magunkat, szégyelljük magunkat, ha szorongunk és/vagy próbáljuk elterelni róla a figyelmünket.
De természetes, ha időről időre azt érezzük, hogy szorongunk.

Persze, nem jó érzés a szorongás, de a szorongás önmagában nem rossz. Ez egy természetes módja annak, ahogyan a testünk reagál arra, amikor egy csomó félelmet és stresszt hordozunk magunkban. Gyakran előfordul, hogy amikor szorongunk, úgy állandósítjuk a problémát, hogy észre sem vesszük. Nem szeretjük a szorongás érzését, ezért harcolunk ellene, és megpróbáljuk eltüntetni az érzést. De amikor megpróbáljuk elűzni kellemetlen érzelmeinket, akkor elnyomjuk őket. És nem igazán tűnnek el.
A mélyen ott maradnak bennünk, ami a testünkre lesz kihatással.

Így végül a testünkben rekedt félelem csapdába esik, és végül tönkre megyünk, és összetörünk egy pánikrohamban. De az egyik meglepően hatékony stratégia a pánikroham kezelésére az, ha engedünk neki. Így van, csak engedd meg magadnak! Ahelyett, hogy harcolsz az érzés ellen, ”üdvözöld”. Ezt úgy hívjuk, hogy “megbarátkozunk az érzéseinkkel”.

Ennek egyik módja, ha beszélsz magaddal, Istennel, egy barátoddal, egy szakemberrel – vagy akár magával az érzelmekkel! - miközben átéled az érzelmet.

Engedd ki, és mondd magadnak: "Korábban rendkívül szorongtam, és ez nem fog megölni. Isten korábban is segített túlélni ezt. Nem fogok megfulladni. Csak azért izgulok, mert | sok érzésem van, beszélnem kell és imádkoznom kell."

Ezután kezdj el lélegezni és imádkozni. Vagy képzeld el, hogy egy gyönyörű, békés jelenetben vagy. Még jobb, ha gondolataid egy vigasztaló bibliai részletre fókuszálnak, például a 23. zsoltárra.

Amint megismerjük személyes érzelmeinket és szükségleteinket, megkapjuk Jézus együttérzését, amely megnyugtat, és megtanulunk támaszkodni Isten jelenlétére és kegyelmére, megtapasztaljuk, hogy megszabadulunk a szorongástól.




Megjegyzések

  1. Köszönöm Uram, hogy Te szorongásaimról is tudsz, azokkal se vagyok egyedül. Áldott légy Uram, nagy kegyelmedért, hogy minden érzésemet Reád bízhatom, tudva az, hogy Nálad van csak jó helyen, Nálad mindenre megoldás van. Áldott légy Uram, Atya, Fiú, Szentlélek, egyetlen igaz Isten! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések