Nem szerencse, hanem Isten

 „Fizessen meg tetteidért az Úr, legyen bőséges jutalmad az Úrtól, Izráél Istenétől, akinek szárnyai alá jöttél oltalmat keresni.” Ruth könyve 2:12

Amikor az élet viharossá válik, teljesen természetes, hogy úgy érezzük, Isten figyelmen kívül hagyja a szenvedéseinket és nem foglalkozik velünk. De ha ezt elhisszük, könnyen meglehet, hogy ott se vesszük észre őt, ahol valójában jelen van vagy csupán jó szerencsének tulajdonítjuk az ő jóságát, semmi többnek. Nem hiszek a jó szerencsében. Egy jóságos Istenben hiszek.

Ruth könyvében olvashatunk Naomiról és az ő küzdelméről, hogy észrevegye Isten gondviselését az életében az átélt veszteségek és csalódások után. Az éhínség miatt el kellett hagynia otthonát a és egy másik városba kellett költöznie. Aztán elvesztette férjét, kettő fiát, barátait, a vagyonát és anyagi biztonságát. A szíve egyre keserűbb lett és a hite megrendült.

Azt hitte, hogy az élete véglegesen nélkülöz minden jót, csak szerencsétlenség éri. Mégis, negativitása és hitetlensége ellenére, Istennek csodálatos tervei voltak az életére nézve.

Amikor a hosszú szenvedés után végre jó dolgok kezdtek el történni vele, valószínűsítem, hogy Naomi ezeket inkább a véletlen számlájára írta, mintsem hogy bizalmat szavazzon Istennek. Könnyen megeshetett, mivel a szíve nehéz volt, a hite gyenge és a lelke megtört. Mégis, ahogy továbbolvasod a történetét, nyilvánvaló válik hogy Isten a nagy karmester, aki az események sorozatát az ő örökkévaló tervének megfelelően vezényeli.

Azt olvassuk az első fejezetben, hogy Naomi és az ő menye pont az árpaaratás kezdetén érkezett meg Betlehembe. Jó szerencse? Nem, egy jóságos Isten tökéletes időzítéssel. A betakarítás Isten terve volt, hogy gondoskodjon fizikai szükségleteikről és védelmet nyújtson nekik.

Ruth 2:1-ből megtudjuk, hogy Naominak volt egy gazdag és befolyásos rokona, Boáz. Szerencse? Nem, hanem Isten generációkon átívelő terve, hogy ajtót nyithasson számukra egy biztonságosabb jövő felé.

Ruth 2:2-3-ban, Ruth kimegy a mezőre, hogy a hátrahagyott árpakalászokat összegyűjtögesse, és „Történetesen az Elímelek nemzetségéből való Bóáz szántóföldje volt az.” Csupán csak jó szerencse volt, hogy pont ezen a mezőn kötött ki a sok közül? Nem, egy jóságos Isten ment előtte és irányította a lépéseit.

Aztán a 2:4-ben folytatódik a történet: „Éppen akkor ment ki Bóáz is....” Szencsés véletlen? Nem, egy jóságos Isten tökéletesen rendezett időzítéssel. És ki az akit Boáz „véletlenül” észrevesz? Épp Ruth. Csupán csak szerencse? Nem, Isten dolgozik a férfi szívén hogy véghez vigye az ő tervét.

Ruth 2:12-ben Boáz szavai emlékeztetnek bennünket Isten jóságára. „Fizessen meg tetteidért az Úr, legyen bőséges jutalmad az Úrtól, Izráél Istenétől, akinek szárnyai alá jöttél oltalmat keresni.” A többi már történelem.

Boáz később feleségül vette Ruthot és lett egy közös fiúk, így Naomi egy új vőre és a „nagymamaság” örömére lelt. Boáz visszavásárolta földjét és biztosította az anyagi jólétét. Mindez Istentől jövő áldás volt a számára és nem a sors keze. Isten áldó és gyógyító szándéka az ő tökéletes időzítésében, tökéletes akarata, terve szerint.

Ami engem illett, látom Isten munkáját és a helyreállítási szándékát az életemre nézve napról napra. Annyi jó dolog történt velem az elmúlt pár évben és ha erre gondolok, nem tudom megállni, hogy ne mosolyogjak... mert Isten csodáit látom és nem a szerencsés véletlenek sorozatát.

Habár az  életem sok területe még helyreállításra vár és az élet gyakran még mindig nehéz, de rájöttem hogy Isten valami sokkal jobbat készített a számomra mint amit valaha el tudtam volna képzelni. Meggyógyítja a szívemet és helyreállítja az erőmet, a békémet, reménységemet, hitemet és örömömet – csak úgy mint ahogy megtette Naomiért és Ruthért és úgy ahogy megakarja ezt tenni minden egyes gyermekéért.

Barátom, nincsenek véletlenszerű történések, csak Isteni történések. Az írás emlékezetet bennünket arra, hogy Isten műve minden a nap alatt.  Isten mindig kézben tartja az irányítást a színfalak mögött, az ő tökéletes terve szerint alakítva az életünket. Ez nem csak reményt adhat a számunkra de segít, hogy megtaláljuk az örömöt, bármit is hoz számunkra az élet.

Uram, tölts be kérlek azzal a reménnyel hogy az életem helyreállítása lehetséges – ha nem is úgy ahogy én gondoltam de úgy ahogy Te. Állítsd kérlek helyre a szívemet mialatt életem újjáépítésén munkálkodsz. Bízok benned és neked tulajdonítok minden jó dolgot ami velem történik. Jézus nevében, Ámen.

kép: pinterest.com / https://hu.pinterest.com/pin/78531587239160778/ Proverbs 31 ministries / It's not good luck - it's good God/ Fordítás: Csendes Percek Istennel szerkesztőség

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések