Isten elég?

"...Orpá megcsókolta az anyósát, Ruth azonban ragaszkodott hozzá." (Ruth 1,14)



Volt már olyan, hogy olvastad a Bibliád és hirtelen valami olyan szorosan megragadott, tudod, ó igen tudod, hogy Isten nyitotta fel a szemed egy új igazságra? Hogy Ő beszélt hozzád hangosan és tisztán? Nem máson keresztül, hanem közvetlenül hozzád? Ez történt velem egy reggel, amikor Ruth, Orpá és Naomi történeténél nyitottam ki az Igét.

Hányszor olvastam ezt a könyvet, hányszor tanítottam róla, hányszor elmélkedtem felette, és ezek után, Isten mégis ráébresztett valami újra? Menjünk együtt vissza az útra, amely Betlehembe vezetett, ahol Ruth és Orpá sírtak, amiért anyósuk, Naomi vissza szeretett volna térni városába. Mind a ketten vele kívántak tartani, könyörögtek és esedeztek ezért.

De Naomi ezt mondta nekik: "Forduljatok vissza leányaim! Miért jönnétek velem? Lehetnek-e még fiak a méhemben, akik férjeitek lennének? Forduljatok vissza, leányaim, menjetek, mert én már öreg vagyok ahhoz, hogy férjhez menjek. De ha azt mondanám is, hogy van még reménységem, és ha ma éjjel férjhez mennék is, és fiakat szülnék,várhattok-e rájuk, amíg felnőnek? Szabad-e benneteket visszatartani attól, hogy férjhez menjetek? Nem, leányaim! Nagyobb az én keserűségem, mint a tiétek, mert elért engem az ÚR keze." (Ruth 1,11-13)

Orpá visszafordult és hazament. Ruth azonban ezt válaszolta:

"Ne unszolj engem, hogy elhagyjalak és visszatérjek tőled. Mert ahová te mégy, odamegyek, ahol te megszállsz, ott szállok meg. Néped az én népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott akarok meghalni én is, ott temessenek el engem! Úgy bánjék velem az ÚR most és ezután is, hogy csak a halál választ el engem tőled! Amikor látta, hogy minden áron vele akar menni, nem erőltette tovább." (Ruth 1,16-18)

A moábita Ruth azt mondta Naominak: "Istened az én Istenem." Isten elég volt. Nem foglalkozott azzal, lesz-e férje, hogy milyen jövő vár rá, milyen élete lesz. Nem fordított hátat Naominak. Nem fordított hátat Ábrahám Istenének. Tovább lépett és bízott Istenben!

Betlehemben nem várt más Orpára, csakis Isten. Betlehemben nem várt másra Ruthra, csakis Isten. Hányan nézünk úgy a jövőre, mint ahogy Orpá tette? Ahogy előre nézünk, minden olyan sivárnak tűnik, ezért feladjuk, visszafordulunk és meghátrálunk...Fülünket-farkunkat behúzva haza megyünk. Hányan nézzük úgy a jövőt, ahogy Ruth látta? Egyedül Jézus volt a szeme előtt és így folytatta útját. Hányan hisszük azt Ruthtal együtt, hogy Isten elég?

Most megállok, és így imádkozom: "Istenem, nem látok semmi pozitívat ebben a helyzetben. Minden reménytelen. De látlak Téged, és ez elég. Tovább megyek...Beltehembe...A városba, amelynek jelentése "Kenyér háza!"

Hányan szeretnénk olyanok lenni, mint Ruth? "Istenem, nem látom mit tartogat a jövő. Tudom a körülöttem élők is kilátástalannak látják a jövőmet. Vannak Naomik az életemben, akik azt mondják forduljak vissza és menjek haza. De Atyám, te elég vagy. Több, mint elég. Te vagy minden, amire szükségem van. Tovább megyek. Feléd megyek."

Ruth semmi fényeset nem látott a betlehemi jövőben. Se férj, se otthon, se gyerekek. Csak Istent látta. És mit adott Isten neki abban a városban? Férjet, otthon, gyerekeket. Csak Istent látta...És Isten megáldotta oly módon, amely mindenkit meglepett-még őt magát is.

Mi történt Orpával, aki visszafordult és hazament, mert hitt Naomi jóslatának a sivár jövőről? Ki tudja? Soha többé nem hallottunk róla.


Imádkozzunk:
Drága Istenem, nem számít mit mondanak ma mások, hogy hogyan próbálnak elbizonytalanítani a Téged követéstől, én Hozzád sietek. Hiszek Benned. Bízom Benned. Rád támaszkodom. Több, mint elég vagy. Jézus nevében, Ámen.

Most te jössz:
Mindig lesznek Naomi-féle emberek az életedben, akik arra bíztatnak, hogy fordulj vissza és menj haza, akik azt mondják, Isten nem elég. De figyelj: néha ezt nem egy ember, hanem a sátán mondja. Ő súgja a füledbe. " Ne függj Istentől, hogy betöltse a szükségleteidet, gyere ide, menj oda, az esélyeid jobbak lesznek így, és végre lesz .......... önmagad erejéből is. ( A pontozott részt helyettesítsd be azzal, ami most rád vonatkozik: férj, gyerek, anyagi áldás, egészség stb.)

Mégis, miért bízol ma Istenben?
(https://sharonjaynes.com/is-god-enough/, fotó: pinterest)

Megjegyzések

  1. Olyan sok helyen jártam, hogy a lelki sebeimet meggyógyítsák,de nem jártam olyan eredménnyel amivel elégedett lettem volna. Ezért bíztam a lelkemet Istenre, mert csak Ő tudja meggyógyítani!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések