Az én biztonságos menedékem...

Jób ekkor fölállt, megszaggatta köntösét, és megnyírta a fejét. Azután a földre esve leborult, és így szólt: Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve! 

(Jób 1:20-21)

Jób Istenhez hűséges, rendkívüli ember, férj és édesapa volt. Példaértékű volt a gazdagságban megmutatkozó hűsége, de kitartása a halál küszöbén, fájdalomban és kétségbeesésében még inkább átütő erejű volt.
 
Gyötörték Jóbot kérdések és kétségek Istennel kapcsolatban?
 
Mindenképpen.
 
Őszintén és nyíltan bánkódott és gyötrődött Jób az őt ért veszteségek miatt?
 
Igen.
 
Jób mindezek ellenére hűséges maradt Istenhez, még akkor is, amikor nem értette, hogy Isten miért enged meg oly hatalmas mértékű szenvedéseket az életében.
 
Jób akkor is szilárdan megtartotta hitét, amikor külsőleg és belsőleg teljesen összetört. Isten értékelte Jób kitartását, és megjutalmazta hűségéért. 
 
„Kétszeresen visszaadta az ÚR Jóbnak mindazt, amije volt.” (Jób 42:10)
 
Téged sem kerülnek el a megpróbáltatások: Talán a labor eredmények rosszindulatú elváltozásról tanúskodnak, vagy gyermeked iskolája felhívott, hogy engedetlen viselkedése miatt hazaküldték fiadat az iskolából. Esetleg a férjed közölte veled, hogy fel akarja bontani a házasságotokat. Vagy a főnököd épp felmondott neked, anyagi csőd fenyegeti családodat, miközben úgy tűnik, hogy a megbízható barátok eltűntek az életedből.
 
A viharok elérnek bennünket, és rossz dolgok történnek velünk, még akkor is, ha Isten hűséges gyermekei vagyunk.
 
George Smith-et senki sem nevezte volna ostobának. Smith egy bátor teszt pilóta volt az ötvenes években, akkor, amikor a hangsebességet először megtörték. Rettenthetetlen volt, mindaddig, míg ki nem kellett szabadulnia egy 805 mérföldes sebességgel száguldó repülőből. Smith túlélte a balesetet, de hetekig kórházban feküdt. Az egyik ápoló bizalmas barátja lett, és Smith elmondta neki, hogy fél újra repülni. Az ápolónő elmosolyogta magát és így szólt: „Nagyon jó ellenszer létezik a félelem ellen. A bátorság. A bátorság számomra azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a veszélyekkel, de tudjuk azt, hogy Istenben elrejtve a legrosszabb sem árthat igazán nekünk.”
 
- Isten nem mindig ad számunkra azonnali szabadulást.
 
- Isten nem mindig logikus módon ad megoldást a problémáinkra.
 
- Isten nem mindig oly módon ad számunkra szabadulást, ahogy mi szeretnénk.
 
De Isten minden esetben megszabadít bennünket.
 
Ha mi nem Istenbe kapaszkodunk, hanem a bizalmunkat emberekbe vagy emberi megoldásokba vetjük, akkor mélységesen csalódni fogunk. Mert Isten az egyedüli biztonságos menedékünk.
 
Jeremiás 16:19-ben egy csodálatos mondatot olvashatunk Isten oltalmáról: „Ó, URam, én erőm és mentsváram, menedékem a nyomorúság idején!”
 
A megpróbáltatásoknak fontos szerepük van az életünkben. Mi mégis próbálunk minden nehézséget és fájdalmat elkerülni. Krízis esetén gyakran a legközelebbi kijáratot keressük kétségbeesetten. Ehelyett azonban meg kellene tanulnunk elhordozni a fájdalmat, tanulni és erősödni általa.
 
A legszebb, leginkább példaértékű élet gyakran egy megpróbált, összetöretést átélt élet. Gyakran a halál hamuja ad táptalajt egy győzedelmes, reményteljesen ragyogó új életnek. Isten minden egyes fájdalmat az Ő végtelen szeretetével és kegyelmével betakar, megbocsátást, megújulást, reményt és bátorítást nyújtva ott, ahol korábban kétségbeesés és halál uralkodott.
 
Hol van Isten, amikor a viharos szelek össze-vissza dobálják a tajtékokban hánykolódó csónakodat?
 
Isten pontosan ott van, ahol mindig is volt és mindig is lesz, - Ő ott van veled, melletted áll a viharban. Szaladj az Ő ölelő karjaiba, amikor a félelem gyötör. Bízz benne, és kapaszkodj abba a csodálatos igazságba, hogy Ő sohasem hagy magadra. Ne feledd: Isten a biztonságos menedéked!
 
Imádkozzunk!
Atyám! Oly gyakran megkísértődöm, és a nehézségekben a legkönnyebb menekülési útvonalat választom, ahelyett, hogy keresném munkálkodó jelenlétedet az adott élethelyzetemben. Erősítsd bennem a bizalmat irántad, segíts kérlek, hogy mindenkor beléd kapaszkodhassak. Még akkor is, amikor hitem ingadozó, egyedül Rád szeretnék tekinteni. Jézus nevében, Ámen.
 



(Forrás: September 19, 2016, My Safe Place Mary Southerland, Girlfriends in God Daily Devotional, www.girlfriendsingod.com, used with permission.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések