A holnapi nap mindig könnyebbnek látszik

„Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmasnak viszont beteljesül a vágya.” Péld 13,4


A számoktól mindig megijedek. Halogatok mindent, ami számokkal van összefüggésben, ha túl kell lépni a húszas számkörön. Ez főleg akkor veszélyes, ha dollárokról van szó. Emiatt fordul elő nem egyszer, hogy nincs a számlámon fedezet a kötelező levonásokhoz.
Veszélyes szokássá válhat, ha mindegyre elodázzuk a kellemetlen (de szükséges) tennivalókat. Kevés kivétellel a problémák nem oldódnak meg maguktól, akármeddig halogatjuk is az elintézésüket. Egy csöpögő csap nem hagyja abba magától a csöpögést. A lelkemben gyökeret vert neheztelés a férjemmel szemben csak növekedni fog. A kopott fék csikorgása egyre hangosabb lesz. És rossz ötlet halogatni az orvosi szűrővizsgálatokat.
Az álmaim követését is halogattam, ha kényelmetlenséggel járt. Talán te is így szoktad. Álmodozol arról, hogy írsz egy könyvet, elmész szabadságra, új állás után nézel. De tudod, hogy ez áldozatokkal jár, ezért inkább félreteszed az álmodat, az idő meg elsuhan.
Néha Istentől érkezik a jelzés, hogy várjak, míg ő nyújt megoldást, de legtöbbször a halogatást saját húzódozásom okozza a munkától, a bukás lehetőségétől, a kellemetlenségektől, az áldozatvállalástól.
Néhány éve olvastam egy könyvet Josh Riebocktól, ami megvilágította téves gondolkozásomat, mikor halogatom a tennivalókat, a döntéseket. Azt írja: „Holnap mindenki meg tud változni. Holnap mindenki meg tudja oldani a problémákat. De igazából csak az a változás számít, ami ma következik be. Amit ma teszek meg. A holnapi nap mindig könnyebbnek látszik. A ma ijesztő, ezért próbálom már hosszú ideje elkerülni.”
A Szentírásban is találunk bölcs mondásokat a halogatásról. A Péld 13,4 kemény szavakat használ, de reményt is nyújt: „Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmasnak viszont beteljesül a vágya.” A probléma gyökerét érinti ez a mondat, ami nem más, mint az én vágyakozásom. Bár utálom, ha lustának mondanak, az igazság az, hogy mikor halogatok valamit, a kényelem vagy a biztonság utáni vágyakozás uralkodik rajtam. Lehet, hogy nem lustálkodom, de biztos, hogy nem jutok egyről a kettőre, amíg a célom a könnyű élet.
Elhatározhatom, hogy többé nem leszek halogató fajta, de tenni ezért valamit sokkal nehezebb. Mert összetett a dolog, többféle érzés motiválja a halogatást. Lehet a félelem, mint Riebock mondja, vagy a kényelemre vágyakozás, mint a Biblia tanítja. De olyan is van, hogy kimerült vagyok, és nem tudok józanul gondolkozni.
Bármi legyen is a háttérben, van néhány egyszerű módszer, amit alkalmazhatok, ha húzódozom valamilyen feladattól. Az első könnyű:
Őszintén feltárom Isten előtt a helyzetet. Megmondom neki, hogy nincs kedvem valamit elvégezni, és kérem a segítségét, adjon erőt, bölcsességet, bátorságot. Ha őszintén beismerem a tétovázásomat, lehetőséget adok Istennek, hogy foglalkozzon gyengeségeimmel. Ezután jönnek a gyakorlati lépések.
Tennivalóim listája legyen rövid és áttekinthető. A hosszú lista elbátortalanít, elveszi a kedvem az egésztől. Ezért két listám van. Egy főlista, amin a nagyobb tervek szerepelnek, és egy napi lista, ami a mai nap vagy a hét tennivalóit tartalmazza.
A nagy feladatokat kisebb lépésekre bontom. Például rendszerezni akartam a beérkező csekkeket. Ehhez úgy fogtam hozzá, hogy legközelebb, mikor a papír-írószer boltba mentem, vásároltam egy irattartó állványt és néhány mappát. Aztán jöhettek a további lépések.
A kisebb feladatokat egy-egy naphoz kötöm. Nem akarok mindent egy nap alatt megcsinálni, mert úgy soknak tűnik, hanem szépen szétosztom őket minden napra a héten.
Félhetsz a számoktól vagy a szavaktól. Egy kapcsolattól, amit rendbe kéne hozni, egy álomtól, amiért tenni kéne valamit. Nincs semmi, amiben magunkra volnánk hagyva. Isten jóval előttünk jár, és ott vár minket ezekben az ijesztő szituációkban. Ő ismeri a jövőt, és már mindent kézben tart.


Mennyei Atyám, köszönöm, hogy előttem jársz, mikor nem akarok megmozdulni. Segíts, hogy őszintén feltárjam halogatásom okait, és hagyjam, hogy Te foglalkozz a szívemmel, az életemmel. Jézus nevében, Ámen.

Glynnis Whitwer: Your Easiest Day is Always Tomorrow, Encouragement for today, 2013.09.03., www.proverbs31.org,fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések