Szavak

„Vele áldjuk az Urat és az Atyát, és vele átkozzuk az embereket, akik az Isten hasonlóságára vannak teremtve.”

 Jak 3,9

Egyik nap két gyerekem „növekedési alkalmat” rendezett – így nevezzük magunk között a veszekedést.
Ez a két gyerek szereti egymást, de ebből semmi se látszott a vita hevében. Felálltam láthatatlan szónoki emelvényemre, csípőre tettem a kezemet, és beszélni kezdtem hozzájuk. Nézzenek ki az ablakon, mondtam. Szerte az otthonunkon kívüli világban rengeteg ember él, akik vagy kedvesek lesznek hozzánk, ha találkozunk, vagy nem. Nincs garancia egyikre sem.
„De ebben a házban – és merően ránéztem külön-külön mindkettőjükre -, igenis vannak garanciák. Mióta megszültelek titeket, állandóan ugyanazt prédikálom a szavakról, amik az otthonunkban elhangzanak. Egyszerű tanítás: mielőtt kinyitnád a szádat, kérdezd meg magadtól: amit mondani akarok, kedves, szükséges és igaz? Ha mindhárom kérdésre ’igen’ a válaszod, akkor beszélhetsz. De ha csak egyikre is ’nem’ a válasz, akkor állítsd le a szavakat, mielőtt kimondanád.”
Azt jelenti ez, hogy sosem kerülhetnek szóba kényes kérdések nálunk? Nem. De itthon mindig a kedvesség jegyében közelítjük meg őket, olyan szavakkal, melyek szükségesek és igazak.
Aztán kitereltem őket a házból, mondtam, üljenek le a padra az udvaron, rendezzék el a dolgaikat egymással. Ide a házba csak akkor jöjjenek vissza, ha kedves, szükséges és igaz szavakat hoznak magukkal. Köszönöm szépen. Érezzétek jól magatokat ezen a meleg kis padon ezen a meleg kis napon.
Jakab levelében van néhány mondat, amit jó volna a tenyerembe írni, és hasonló „növekedési alkalmakkor” elég lenne csak felemelni a kezem, hogy olvashassák: „/Nyelvünkkel/ Vele áldjuk az Urat és az Atyát, és vele átkozzuk az embereket, akik az Isten hasonlóságára vannak teremtve. Ugyanabból a szájból áldás és átok jön. Testvéreim, ennek nem volna szabad így lennie!” (Jak 3, 9-10.) És aztán ugyanott később: „Mert ahol irigység és önzés honol, ott zűrzavar van és mindenféle hitványság” (16. vers).
Isten ments! Nem akarok zűrzavart és mindenféle hitványságot az otthonomba engedni. És ha az irigység és önzés (az egymásnak mondott csúnya szavak forrása) a kulcs, mely megnyitja otthonomat a hitványságnak, akkor mindent megteszek Jézus bennem lévő erejével, hogy megszabaduljak tőle, és hogy megszelídítsem a nyelvemet.
Ámen! – mondják erre Jézuskövető barátnőim.

Uram, segíts, hogy megtanítsam gyermekeimnek, hogyan tudnak egyre inkább hasonlítani Hozzád. Segíts, hogy tetteimmel, reagálásaimmal, minden szavammal Téged szemléltesselek. Jézus nevében, Ámen.

autumn:

(Forrás: Lysa TerKeurst: Words Encouragement for today, 2013.10.17. www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: www.pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések