Sárgarépa, tojás vagy kávé?

Egy fiatal nő meglátogatta az édesanyját, és kiöntötte neki a szívét. Elmesélte, mennyi nehézséggel kell megküzdenie. Nem látja, hogyan tud mindennel megbirkózni, fel akarja adni. Belefáradt a harcokba, küzdelmekbe. Ahogy egyik égető gondja megoldódni látszott, már ott volt a következő megpróbáltatás. 
Az édesanyja kérte, jöjjön ki vele a konyhába.
Három edénybe vizet töltött. Az elsőbe egy sárgarépát tett, a másodikba egy tojást, a harmadikba egy kanál őrölt kávét. Föltette az edényeket a tűzre, és szó nélkül várt. Húsz perc elteltével kikapcsolta a lángokat. Kihalászta a sárgarépát, és egy tányérra tette. Kiemelte a tojást és egy másik tányérra helyezte. Egy csészébe leszűrte a kávét. 
Majd a lányához fordult, és ezt kérdezte: „Mondd meg nekem, mit látsz?”
„Egy sárgarépát, egy tojást és egy csésze kávét” – válaszolta.
Az anyja közelebb vezette a tányérokhoz, és kérte, tapintsa meg a sárgarépát. Megtette, lágy volt. Ezután kérte, törje fel a tojást. Miután a héjától megszabadította, előkerült a jól megfőtt keménytojás. Végül kérte, hogy kóstolja meg a kávét. A lány elmosolyodott, ahogy a gazdag aromát megízlelte, majd megkérdezte az anyját, mi ennek az egésznek az értelme.
Az idős asszony elmagyarázta, hogy ezeket a különböző anyagokat ugyanannak a támadásnak tették ki, a forró víznek, de mindegyik másként reagált. A sárgarépa erős volt, kemény, hajlíthatatlan. Bekerülve a forró vízbe, egy idő után megpuhult, elgyengült. A tojás törékeny volt, vékony kemény héj védte folyékony belsejét. A forró vízben főve belseje megkeményedett. Az őrölt kávé különösen viselkedett. Miután elég időt töltött benne, átalakította a forró vizet.
„Melyik vagy te?” - kérdezte a lányát. „Amikor valami sorscsapás ér, hogyan reagálsz? Mint a sárgarépa? Vagy mint a tojás? Vagy mint a kávé?”
Gondolkozz el: Melyik vagyok én? A sárgarépa, mely erősnek tűnik, de a fájdalom és gondok hatására elgyengülök, ellágyulok, elveszítem az erőmet? Vagy olyan vagyok, mint a tojás? Lágy, alakítható szívem a forróságban megváltozik? Lelkem képlékeny volt, de egy haláleset, egy szakítás, anyagi nehézségek vagy más megpróbáltatás megkeményítette, megmerevítette? A külső héjamon nem látszik változás, de belül megkérgesedtem, merev a lelkem, kemény már a szívem? 
Vagy olyan vagyok, mint a kávé? A kávészemek megváltoztatták a vizet, azt a körülményt, ami a megpróbáltatást jelentette. Minél forróbb a víz, annál inkább kiárasztják fenséges illatukat, ízüket. Ha olyan vagy, mint a kávé, a nehézségek jobbá tesznek, s a környezetedet is megváltoztatod. A legsötétebb órák, a legnagyobb megpróbáltatások hatására fel tudsz-e emelkedni egy más szintre? Hogy kezeled a Támadást?
Mint a sárgarépa, mint a tojás, vagy mint a kávé?



(forrás: www.freechristiancontent.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: www.pinterest.com)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések