Élek többé nem én, hanem él bennem Jézus!

Galata 2:20


Itt fel kell valamire hívnom a figyelmet. Kegyes hívőktől sokszor hallottam: "Meg kell öldökölni az ÉN-t!" A Biblia régi, patinás szava is ez. Csak jól értsük. Az Én-t ugyanis úgy megölni, ahogy sokan gondolják, nem lehet. Aki az ÉN-jét megöli, az a személyiségét öli meg. Az öngyilkosság! Az  ÉN-jét megöli, az kihunyt lélek, ott fekszik egy zárt osztályon.
Pál nem úgy "ölte meg" ÉN-jét, ahogy sok kegyes lélek elképzeli. Mi is történt Pállal?
A damaszkuszi úton ÉN-je más töltést kapott. Saul-töltés helyett Krisztus-töltést. Így ÉN-je új irányt is kapott! Más irányt!
És ez az irány hova vitte?
Addig negatív töltésű ÉN-je az emberek ellen vitte - utána a pozitív-töltésű ÉN-je az emberekért viszi, hajtja, Jézusban, Jézusért.
Tehát: ÉN mindig van, csak más töltést, ellenkező előjelet kaphat.
Lényegében igaz, hogy Saul régi ÉN-je meghalt. Csak nem úgy igaz, ahogy sokan gondolják. Mert ha Pál Saul-korában szangvinikus, kolerikus, indulatos ember volt - az maradt ő Pálként is, csak már Krisztus ügyéért volt szangvinikus és kolerikus! Olyan lendület támadt benne, ami a misszió útján sodorta. Ami addig arra hajszolta, hogy öljön, gyilkoljon, irtson, gonoszt tegyen - most ugyanez a hatalmas, de negatívból pozitívvá lett lendület viszi végig Európán, a Krisztus ügyéért!
Így tud ma is egy ÉN ellenkező töltést kapni. És meggyógyulni!
Mert ez az életidegen, haragvó,ez a gyilkolni kész, sőt gyilkoló Saul az emberek barátjává lesz! Isten úgy alakítja Jézusban az életét, hogy az ön-állító Saulból ön-átadó Pál apostol lesz. Mai modern nyelven így mondanám: egy antiszociális emberből - szociálisan gondolkodó, az emberekért élő, embereknek szolgáló lélek vált - Isten dicsőségére!
Emlékezzünk csak: egészségesnek lenni azt jelenti: kapcsolatban lenni! Ez történt Saullal, így gyógyult meg! Kapcsolatba került Jézussal, Jézuson keresztül kapcsolatba került fél Európával! Mindenütt vannak barátai! Mindenütt vannak emberei! Nem idegen már, nem félnek tőle, a fél világgal levelezik!...
És ez a drága kapcsolat, ami kialakult Isten és Saul között, Saul és az emberek között - ez teszi egészséges emberré, ez teszi Pál apostollá!.. A Filippi levélben azt mondja: "Nincs többé saját igazságom!"
(Gyökössy Endre:Szabadulás félelmeinkből és szenvedélyeinkből)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések