A konfliktus kezelés új módja

"Az ő száját bölcsen nyitja meg, és kedves tanítás van nyelvén."

(Példabeszédek 31:26)

Úgy tűnt, mintha két különböző nyelven beszéltünk volna. Annak ellenére, hogy barátnőmmel mindketten angolul társalogtunk, mégsem értettük meg egymást. Azzal a reménnyel hívtam fel, hogy egyformán fogjuk látni a dolgokat, de az érzelmek elöntöttek bennünket, a véleményeink összecsaptak és sebeket ejtettünk egymáson. Hogyan jutottunk el idáig?

Miután lehiggadtam, felhívtam egy bölcs, igaz szavú barátnőmet. Elmondtam neki a vázát a korábbi beszélgetésemnek, próbáltam tárgyilagosan felvázolni a dolgokat. Végül megkérdeztem: "Szerinted hol siklott ki a beszélgetésünk?"

Ő bölcsen visszakérdezett: "Hogyan cselekedtél volna másképpen?"

Először semmi sem jutott eszembe. Különben is, a konfliktus nem az én hibám volt! Idővel azonban elkezdtem gondolkodni és Isten lassanként meglágyította a szívemet, és kezdtem ráébredni a saját felelősségemre.

Barátnőmet egy nagyon leterhelt időszakában hívtam fel egy olyan ötlettel, ami tovább terhelte volna életét. Ahelyett, hogy érzékeny lettem volna erre a tényre, csak tovább erőltettem a saját akaratomat. Ahogy növekedett közöttünk a feszültség, egyre inkább védtem magam, és válaszaim egyre élesebbek lettek.

A tanácsért felhívott barátnőm finoman rám pirított: "Hogyan tudtál volna figyelmesebben rá hallgatni? Ha valóban rá figyeltél volna, együttérzőbb lettél volna? Hogyan tudtál volna több kegyelemmel válaszolni?"

A délután további részében Isten új utat égetett a szívembe, hogy miként reagáljak nehéz helyzetekben: Együttérzéssel figyelj oda! - Kegyelemmel válaszolj!

Együttérzéssel figyelj oda: Évekkel ezelőtt egy igehirdetésben hallottam, hogy a lelkész miként igyekszik a konfliktust kezelni. A következő kérdést teszi fel magában: "Általában jellemző rá ez a viselkedés?"

Hűha! Ha barátnőmmel folytatott beszélgetés közben alkalmaztam volna ezt a kérdést, akkor emlékeztem volna egyébként kedves jellemére, szolgáló szívére és nyugodt természetére . Akkor talán elgondolkodtam volna azon, hogy mi okozta benne ezt a változást. Együttérzéssel fordultam volna felé, mert rájöttem volna, hogy micsoda stressz alatt van éppen. A szívem szolgáló szeretettel fordult volna felé, ahelyett, hogy a saját akaratommal elsöpörtem volna őt.

Átgondolva, az együttérző meghallgatás egyszerűen egy bibliai tanács alkalmazása: veszítsük el saját életünket, (János 12:24-25), és többnek tartsuk a másikat önmagunknál. (Filippi 2:3)

Kegyelemmel válaszolj: Példabeszédek 15 fejezetének 1 verse szerint:  A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.

A kedves, kegyelemmel telt válasznak nem lehet hátránya. Szégyenlem bevallani, de számomra ez a reakció egyenlő volt veszteségem elismerésével. De ez nem így van! Az igazságot kedvesen és finoman is el lehet mondani. Gondolj csak bele, hogy bölcs barátnőm miként reagált amikor tanácsért hozzá fordultam.

Mielőtt felhívtam volna barátnőmet, hogy bocsánatát kérjem, és hogy a félreértést tisztázzuk, imádkoztam Jézushoz, hogy töltsön el együttérzéssel és kegyelemmel.

Azóta többször ismételgetem magamban: Együttérzéssel figyelj oda! - Kegyelemmel válaszolj!
Múlt héten ezt a valóságban is alkalmazhattam, amikor egy levelet kaptam. Első reakcióm a védekezés volt, de aztán elkezdtem mondogatni új jelmondatomat mindaddig, míg kihallottam a segélykiáltást a levélből és kegyelemmel tudtam válaszolni rá.

Megható azt látni, hogy Isten miként adott lehetőséget, hogy alkalmazzam új jelmondatomat. A levél elolvasása után megállhattam, átgondolhattam és ezután válaszolhattam. Az élet és emberi kapcsolataink konfliktusokkal vannak tele. Biztosan újra és újra alkalmazhatom a fenti elveket. Legközelebb azért imádkozom, hogy készen álljak!

Drága Uram! Időnként úgy tűnik, mintha a konfliktusok a semmiből jönnének elő. Egyik percben még minden rendben, a következő pillanatban pedig fájó szavak repkednek. Kérlek segíts úgy odafigyelni a másikra és úgy meghallgatni őt, miként Te tennéd. 
Jézus nevében kérlek, Ámen.
(Forrás:http://proverbs31.org/devotions/)

   


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések