Veled van a völgyben

 

Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy

Zsoltár 23:4a


Egyedi étteremben voltunk, madárkalitkák lógtak mindenhol a mennyezetről, öreg templomi padok szolgáltak ülésként, és különleges választékkal teli étlap várt minket. Férjemmel, Phillel voltam, szóval minden tökéletes volt. 

Csodálatos, addig amíg be nem léptem a női mosdóba. 

A dekoráció a fürdőszobában is vidéki pajta hangulatú volt. Minden fa és tégla, teljesen funky és excentrikus és … zavaró. Miért? Mert vak vagyok. 

Tinédzserként kezdtem elveszíteni a látásomat egy betegség miatt, aminek a neve Retintis Pigmentosa. Most, négy évtizeddel később, a világom teljesen sötét. 

Így aztán nehéz volt átnavigálni magam a kreatív belső tereken. Egyenes vonalak és kiszámítható elrendezések sokkal egyszerűbbek számomra. 

A vakvezető botomat használtam és végigfuttattam a kezemet a fa ajtón amíg meg nem találtam a nyílást. De a WC helyiség fura szögben volt, miután bejutottam, rájöttem, hogy nem fogom megtalálni a kiutat. Minden fal a a helyiségben egyformának tűnt. 

Amikor beléptem a WC-be, az ajtó bevágódott mögöttem és bezáródott. Hogy fogok innen kijutni? Hatalmas problémába ütköztem. 

Hol van a zár? 

Hol van a kilincs? 

Hol van az ajtó?! 

Annyi pánt és kilincs volt a helyiségben, hogy nem tudtam beazonosítani melyik volt dekoráció és melyik juttat ki a zűrzavar fogságából. 

Bepánikoltam. 

Elsöprő rettegés lett úrrá rajtam, nem tudom, hogy hogyan zavarodtam össze ennyire és nem tudtam, hogyan fogok kijutni. Phil, meghallotta segélykérésemet kívülről, bedugta a fejét és megkérdezte, “Édesem, jól vagy? 

Nem vagyok benne biztos mit válaszoltam, de egyértelmű volt számára, hogy nem voltam jól. Így hát beviharzott a női mosdóba és addig kopogtatta kívülről a helyiség ajtaját amíg meg nem találtam azt. 

Megrántottam a kilincset és kirontottam az ajtón, szorongással küzdve. 

Megkérdezte mi történt. De nem tudtam értelmes választ adni, egyet tudtam csupán, azt, hogy össze vagyok zavarodva, megrekedtnek érzem magam, félek, sebezhető vagyok. 

Mindannyiunk életében van valami ami miatt félünk, össze vagyunk zavarodva vagy sebezhetőnek érezzük magunkat. Bonyolult párkapcsolat, csüggesztő élethelyzet, krónikus vagy halálos betegséget felfedő diagnózis, vagy éppen fájdalmas emlékek terhelnek bennünket. Ezeket völgyeknek hívom. 

És amikor egy völgyben találjuk magunkat sérülékenyek vagyunk, kiutat menedéket keresünk… Pásztort a lelkünknek. 

Az Úr a mi Pásztorunk, aki velünk van a völgyünkben is 

A völgyben előjönnek a félelmeink, de ezek az élethelyzetek közelebb visznek a Pásztorunkhoz is. 

Dávid király így emlékeztet bennünket: “Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.” (23. Zsoltár 4a 

Ha éppen még a völgyben vagy, ahonnan nem tudsz kijönni, van néhány lehetőség, ami segít keresztül vinni rajta:

1., Nézz a Pásztorra. 

Oh testvérem,. Amikor, megrémülünk egy helyzettől, vagy kiutat keresünk belőle, először tekintsünk a Pásztorunkra. Ő velünk van a völgyben. Megígérte, hogy nem fog magunkra hagyni sem elfordulni tőlünk. 

Ez azt jelenti, hogy soha nem kell egyedül keresztülmenned a völgyön. Szóval, ha nehéz élethelyzetben vagy, esetleg félelemmel küszködsz, ne keress kijáratot, keresd a Pásztort. Ő veled van. 

2., Hallgass a Pásztorra 

Az Ő hangja az Ő Igéje. Még a legsötétebb völgyben is, az Ő szava a lámpás ami megvigasztal bennünket és beragyog a sötétségbe. Miközben a mélységben vagy, hallgass a Szentírásra, és nyugodj meg Isten jelenlétében és ígéreteiben. 

Válassz ki egy vagy kettő igeverset amit mélyen átgondolsz és meg fogod tapasztalni, hogy az Ő szava lesz a fény amire szükséged van. 

3., Támaszkodj a Pásztorra 

Gyengévé tesznek minket a nehézségek. De amikor gyengék vagyunk, Isten erős. És Ő végig fog vezetni téged a mélységeken, amelyek oly nehéznek látszanak, Ő hordozni fog téged ezekben a próbákban. 

Semmi baj sincs azzal, ha gyengének érezzük magunkat és szükségünk van erőre – mi csak bárányok vagyunk akiknek szükségük van a Pásztorukra. Ebben az életben nagyon sok minden tőlünk függetlenül történik, és meghaladja a képességeinket. De bármivel is nézünk szembe, Isten számára nem lehet az leküzdhetetlen akadály. 

Szóval ne támaszkodj a saját erődre. Inkább támaszkodj Istenre – Ő képes arra, hogy kivezessen téged a völgyből. 

Drága Atyám! Ha nem tudom megváltoztatni a völgyem, segíts hogy megváltozzon a hozzáállásom. Használd a mélységeket az életemben arra, hogy az öröklétbe átívelhessen annak jó hatása számomra. Segíts, hogy ma Rád tekintsek, a szavadra hallgassak és Rád támaszkodjam. Jézus nevében, Ámen. 



(Forrás: Jennifer Rothchild, He is with you in your valleys, Proverbs31 Ministries, Daily Devotional, fotó: pinterest.com)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések