Magatartásunk megvizsgálása

 ,Az igazakat feddhetetlenségük vezeti, de a hitetleneket elpusztítja gonoszságuk.”


Példabeszédek 11:3

Egy nemrégiben tett repülőutam során átlapoztam egy magazint, amit valaki ottfelejtett. Felfigyeltem az egyik cikk címére. ,,A kinézet a minden”- jelentette ki a szerző. Azon kaptam magam, hogy néhány percig még egyet is értek a szerző kijelentésével. 


Aztán a Szent Lélek azt súgta: ,,Vizsgáld meg a magatartásodat!”-és én tudtam, hogy ez mit akar jelenti. Helyre kellett állnom és figyelnem, hiszen valami nem stimmelt. És hirtelen megláttam- a finom hazugság mesterfokon elrejtve egy látszólag jóindulatú szóban. A fertőből bukkant fel, a füst szagát árasztva.


Krisztus követőiként néha arra fókuszálunk, hogy kifejlesszük, és a megfelelő képet mutassuk magunkról, miközben elhanyagoljuk a feddhetetlenség lelki fegyelmét. Mit viselünk, hogy nézünk ki, az emberek, akiket ismerünk, és még a szolgálati területünk nagyságának növelése is útjában állhat annak, hogy szeressük, szolgáljuk Istent, és Hozzá hasonlóvá váljunk.


Ó, barátom, a Sátán nagyon alattomos! De emlékezz rá, hogy ő a hazugság atyja. Ez az ő anyanyelve, és nagyon jól használja. Ne téveszd szem elől ezt a két nagyon fontos igazságot a feddhetetlenségről. 


- Nyilvános életünk csak annyira lehet hiteles, amennyire a személyes életünk az.


- Az imázs az, amit és akinek gondolnak minket az emberek, míg a feddhetetlenség az, ami és akik mi valójában vagyunk.


Billy Graham egyszer azt mondta: ,,A becsületesség az a ragasztó, amely összefogja az életvitelünket. Folyamatosan arra kell törekednünk, hogy becsületünk sértetlen maradjon. Ha elveszítjük a vagyonunkat, semmit sem veszítettünk. Ha elveszítjük az egészségünket, valamit elvesztettünk. Ha elveszítjük a jellemünket, mindent elvesztettünk.”


Bobby Jones a valaha élt egyik legnagyobb golfjátékos volt, aki ugyanabban az évben megnyerte mind a négy jelentős bajnokságot Amerikában és Nagy-Britanniában. Karriere kezdetén eljutott az US Open bajnokság döntőjének rájátszásáig. Miközben egy meglehetősen bonyolult ütéshez készülődött, a golfütője véletlenül hozzáért a labdához. Jones felmérgelődött, a bírók felé fordult, és büntetést kért saját magának. Mivel a bírók nem látták, hogy a labda elmozdult volna, a döntést Jones-ra bízták. Bobby egy két ütéses büntetést szabott ki magának- nem tudva, hogy később elveszti a bajnokságot egyetlen ütés miatt.


Amikor becsületességéért dicsérték, Bobby így reagált: ,,Ugyanígy megdicsérhetnétek egy embert, amiért nem rabolja ki a bankot!” Lehet, hogy Jones elvesztette a bajnokságot, de jelleme legendás volt. Az Egyesült Államok Golfszövetsége a sportszerűségéért járó díját ,,Bobby Jones-Díjnak” nevezte el. 


Sokszor hallottam már, hogy a becsületesség az, amit akkor teszel, amikor senki sem lát. A jellem pedig azzal ábrázolható a legjobban, ahogyan azokkal az emberekkel bánsz, akik semmit nem tehetnek érted. A becsületesség a szív ügye, és egy lelki szokás, amely előre eldönti, hogy helyesen fog cselekedni. 


A jellem számít.


A fedhetetlenség számít Istennek.


1 Krónikák 28:9 ,, Mert megvizsgál az Úr minden szívet, és jól ért minden emberi gondolatot.”


Máté 5:8 ,, Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.”


A ,,tiszta” szív ebben a versben azt jelenti, hogy ,,kész áldozatot hozni”. Más szóval, a döntéseink, amiket meghozunk, élő áldozatok kell legyenek, amelyek Isten előtt szentek és elfogathatóak, az imádat jelei.


Hogy feddhetetlen vagy, az azt jelenti, hogy feddhetetlenül élsz. A feddhetetlenség akkor lép érvénybe, ha az, amit hiszünk, amit gondolunk, amit mondunk, és amit teszünk megegyezik Isten mércéjével... nem az emberekével. Az imázsra nem támaszkodhatsz, feddhetetlenség és jellem nélkül semmit sem ér.


Talán itt az ideje, hogy megvizsgáld a szíved magatartását?

Uram, hozzád jövök most, és arra kérlek, hogy vizsgáld meg szívemet, és mutass rá minden rejtett tisztátalanságra. Vizsgáld meg vágyaimat és gondolataimat, és mutass rá az engedetlenségre, amellyel megszomorítom szívedet. Uram, szeretnék örömöt okozni neked minden döntésemmel. Bocsásd meg minden képmutatásomat. Leteszem a büszkeségemet és szertartás-szokásaimat, és helyette Téged akarlak követni. Jézus nevében, Ámen.




Forrás: girlfriendsingod.com, Attitude-Check, , used with permission, fordítás: Szabó Edit, kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések