A mi Istenünk nem egy „nem cselekvő Isten”

Bízzátok rá minden gondotokat, (a félelmeiteket, az aggódásaitokat, szorongásaitokat) mert ő gondot visel rátok (a legnagyobb szeretettel és odafigyeléssel vigyáz rád) !

I. Péter 5:7 




„Hogy hogy Isten nem cselekszik, nem lép közbe?”

Ezt a fájdalmas és őszinte kérdést egy előadásom utáni beszélgetéskor tette fel nekem valaki a hallgatóság közül. A kérdése mögött húzódó fájdalom mélyről jött. A hölgy hitének megrendülése valóságos volt. Nagyon azonosulni tudtam vele a benne kavargó érzelmek viharát látva. 

Talán már te is éltél át hasonló vihart az életedben. 

Emlékszem a kiábrándultságomra amikor férjemmel, Arttal egy nehéz életszakaszunkban voltunk a hűtlensége és házasságunk megremegtetése miatt. Éveken keresztül az az érzésem volt, hogy Art bármit megtehet Isten észrevehető közbelépése nélkül. Amikor olyan életszakaszban vagy, hogy még a következő lélegzetvétel is fájdalommal jár, és úgy tűnik, hogy aki az egész helyzet okozója viszont boldogan él, hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy Isten semmit sem tesz és nem figyel ránk. 

Mi azonban nem egy „nem cselekvő Istent” szolgálunk. A mi Istenünk szüntelenül munkálkodik. 

Az egyik kedvenc bibliai történetem Józsefé. Életében elutasítást, hamis vádaskodást, téves bebörtönzést és látszólagos róla való elfelejtkezést kellett megtapasztalnia. Mindez azonban csak a felszínen tűnt így, mert mindeközben Isten végig munkálkodott. Valami olyasmit tervezett József életkörülményéből kihozni, amire egyedül Ő képes. Józsefet egy olyan pozícióra készítette fel, ahol milliók életét menthette meg egy hatalmas kiterjedt éhínségben, ami egyébként több nemzetet elpusztított volna. 

Isten mindig munkálkodik. 

Azonban József történetével ellentétben, nem mindig sikerül meglátnunk az örökkévalóság ezen oldalán, hogy Isten mit hoz ki a legfájdalmasabb tapasztalatainkból. Viszont József története mindig emlékeztethet bennünket Isten hűséges jelenlétére az életünk történéseiben. 

Arttal tisztázó beszélgetések keretében feldolgoztuk a történteket. Ez lehetőséget teremtett számomra, hogy téves feltételezéseimet helyre tegyem, miszerint a hazugságok éveiben Art élvezettel és felhőtlen örömben élt volna. Isten munkálkodott a férjem szívében, annak ellenére, hogy én semmi jelét sem láttam ennek. 

Ezen felül a bűn magában is hordozza a büntetés tényét. Art elmondása szerint ez az időszakban legbelül nyomorultúl érezte magát és boldogtalan volt. Igyekezett a látszatot fenntartani, és elnyomni a lelkiismeretét, de az erre irányuló törekvése felemésztette legbelül. Olyan rabságban élt, amely mélyen belemart lelkébe. Most, amikor beszél erről a tapasztalatáról másoknak, mindig kéri őket, hogy messziről kerüljék el azt a rémálmot, amit ő megélt. 

A bűn kívülről szemlélve nagyon vonzónak tűnik. Ha azonban a felszín mögé tekintünk, megláthatjuk a lélek rabságát, ami a térdeinkre rogyaszt bennünket, hogy imádkozzunk a bűnös emberért. Talán ezért is kér bennünket Isten, hogy imádkozzunk az ellenségeinkért. A Biblia így fogalmaz ezzel kapcsolatban: „ A bűnös minden nap gyötrődik” (Jób 15:20,) „Minden nap szidalmaznak engem, szégyen borítja arcomat „ (Zsoltár 44:15.) 

„A bűn maga válik a büntetéssé”, mondja Szent Ágoston, a IV. évszázadban élt teológus.
 
Soha se felejtsd el, hogy Isten mindvégig jelen van, még ha úgy tűnik is, hogy a bűnös számára öröm az élet. A teljes kép egészen máshogy fest és egyedül Isten ismeri a teljes igazságot. 
Visszatérve Artra, a férjemre, Isten nem csupán a cselekedeteit akarta megváltoztatni. Isten a teljes embert kívánta megújítani. A nehéz évek alatt egyetlen egy pillanat sem telt el anélkül, hogy Isten ne munkálkodott volna a színfalak mögött. 


Sejtem, kedves barátom, hogy szíved fájdalma időnként elhodozhatatlannak tűnik. És ha még senki sem mondta volna neked, én szeretnélek biztosítani arról, hogy sajnálom, hogy mindezt meg kell élned. Azonban ne feledd, a fájdalmadat nem egyedül kell hordoznod. Együtt érzek veled, de ami a legfontosabb, Isten odafigyel rád és számára nagyon fontos vagy. 

Vedd észre azt mérhetetlen szeretetet, amit a mai igeversünk sugároz: „Bízzátok rá minden gondotokat, (a félelmeiteket, az aggódásaitokat, szorongásaitokat) mert ő gondot visel rátok (a legnagyobb szeretettel és odafigyeléssel vigyáz rád)!" I. Péter 5:7 


Bízz Istenben. Ő figyel rád. Szeret téged. És pontosan tudja hogy az életed eseményeiben milyen fordulatoknak kell megtörténnie. Mert te nem egy „semmit sem tevő Istent” szolgálsz. 

Mennyei Atyám, Istenem! Köszönöm, hogy emlékeztetsz arra a tényre, hogy te mindvégig munkálkodsz az életemben. Segíts, hogy soha se veszítsem el a bizalmamat irántad, még akkor sem, amikor nem értem, mi miért történik. Tudom, hogy figyelemmel kísérsz engem, hogy szeretsz, és egy pillanatra sem hagysz magamra engem. Jézus nevében, Ámen. 

Igazság a mai napra:
Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket! Így valóban mennyei Atyátok fiai lesztek. (Máté 5:44,45)







(Forrás: Lysa TerKeurst, Our God Is Not a Do-Nothing God, September 29, 2020. https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2020/09/29/our-god-is-not-a-do-nothing-god fordítás: saját, fotó: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések