Szeretni a különbözőségekben

 “A mi Urunk Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, testvéreim, hogy mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem gondolkodásotokban és meggyőződésetekben jussatok egyetértésre!” ‭‭1Korinthus‬ ‭1:10‬ ‭


Szeretetben élni, amikor nem mindenben egyezünk csak papíron hangzik jól, igazából egyáltalán nem könnyű. Különbözőek vagyunk-különböző személyiséggel, világ látással, ízléssel. Sokszor küzdünk azzal, hogy jól ki tudjunk jönni egymással, főleg, ha nem szemtől szembe találkozunk. A nap folyamán ellentétekben, vagy akár vitákban találhatjuk magunkat család tagjainkkal, barátokkal, munkatársakkal, vagy akár idegenekkel is az interneten, vitát folytatva bármiről, az ételektől kezdve, gyereknevelésen és politikán át a vallásig. Sokszor szakadék keletkezik közöttünk, keresztények között is. Hogyan tudnánk a különbözőségeinken túljutni alázattal, kegyelemmel, mindig Krisztus szeretetét bemutatva úgy, hogy közben hűek maradhassunk ahhoz, amit éppen képviselünk? 

Szóval ki bosszant legjobban mostanában? Gondolj erre az emberre most és mindjárt vissza is terünk rá. 

Pál apostol sürgette a korintusi gyülekezetet, hogy ,,egyek legyenek gondolkozásban”(1 Kor.1.10). Alapvetően arra hívta őket, hogy szeretetben éljenek-még akkor is, ha nem értenek egyet mindenben. A 13. fejezet, ami a szeretet himnuszaként ismert, nem azért íródott csupán, hogy esküvők szép verseiként hangozzon el. Azért íródott, hogy egy Istent nem ismerő és sokszínű világban arra ösztönözze a keresztényeket, hogy közeledjenek az emberekhez Krisztus szeretetével. Isten szava ugyanerre hív minket ma is. 

Sajnos mi sokszor ennek a szeretetnek az ellenkezőjét tesszük. Azt választjuk inkább, hogy megjegyzünk minden rosszat és goromba megjegyzéseket teszünk- akár személyesen, vagy az interneten keresztül. Jézus azért imádkozott, hogy egységben legyünk, az ő testeként. 

“De nem értük könyörgök csupán, hanem azokért is, akik az ő szavukra hisznek énbennem; hogy mindnyájan egyek legyenek, ahogyan te, Atyám, énbennem, és én tebenned, hogy ők is bennünk legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem.” ‭‭János‬ ‭17:20-21‬ ‭

Jézus az imájában az kérte, hogy a követői úgy legyen egyek, ahogy ő egy az Atyával. Sosem fogjuk tudni bemutatni ezt a természetfeletti szeretetet és jósagot azok felé akikkel nem értünk egyet, ha távol vagyunk Krisztustól. Pál elismerte ezt az igazságot és nyolcszor is említette Jézus nevét a levelének első kilenc versében. Tudta, hogy mindennél jobban szükségünk van Krisztusra, mint a személyes életünk középpontjára, beleértve a kapcsolatainkat másokkal. Az egység közöttünk csak Krisztuson és az Ő szeretetén keresztül tud megvalósulni. 

Hogyan lehetünk erre képesek? 

Kezeljük a különbségeket szeretettel, anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk a meggyőződéseinkre. 
Érjünk el harmóniát úgy, hogy a sokszínűséget is megtartjuk. 
Vegyük figyelembe az,hogy a környezetünk, kultúra, amiben élünk, befolyásolja a hitünket. 
Alázattal hallgassuk azokat, akik más nézőponton vannak mint mi. 
Fogadjuk el, hogy sokszor vannak félreértések és ismerjük el, hogy a mi nézőpontunk is gyakran hiányos. 
Mutassuk be, hogy a szeretet a legnagyobb és soha el nem múlik. 

Sokszor átverekedted már magad hasonló kérdéseken? Észrevetted már, hogy néha keresztények is szeretetlenül viszonyulnak az emberekhez, főleg online? 

Most hozzuk kicsit még közelebb ezt. Szóval ki volt az az ember, aki eszedbe jutott, amikor azt kérdeztem, ki zavar mostanában a legjobban? Gondolj most rá. Hogyan hív Isten arra, hogy az Ő szeretetével közeledj ehhez az emberhez is? Erre nem vagyunk képesek, ha Jézus nincs az életünk központjában igaz? Tudd, hogy imádkozom mindenkiért, aki ezt olvassa, hogy természetfeletti szeretettel legyenek a legnagyobb különbözőségekben is. 

Drága Istenünk, segíts, hogy szeretetben éljünk. Akkor is, ha sokszor nem értünk egyet, egységet találjunk benned. Adj olyan szemet, amivel úgy láthatjuk a többi embert, ahogyan te látod őket. Fűszerezd meg a szavainkat a te kegyelmeddel, még akkor is, ha vannak kérdések, amiket teljesen másképp látunk, tudjuk értékelni egymást a te neved áldására. Jézus nevében, Ámen.



(forrás:Melissa Spoelstra, Living Love When We Disagree
Copyrighted by Girlfriends in God
Used with permission
fotó:pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések