A név

Mert megmenti a segítséget kérő szegényt, és a nyomorultat, akinek nincs segítője.

Megmenti a nincstelent és a szegényt, a szegény embereket megsegíti.Elnyomástól és erőszaktól megváltja őket, mert drága számára a vérük. Éljen ő, és adjanak neki sábai aranyat, imádkozzanak érte szüntelen, és áldják őt minden nap!Legyen bőven gabona az országban, a hegyek tetején hullámzó kalászok legyenek olyanok, mint a Libánon; virágozzanak a városok, mint földön a fű!
Maradjon meg neve örökké, terjedjen híre, amíg a nap ragyog! Nevével mondjanak egymásra áldást; mondja őt boldognak minden nép!Áldott az ÚRisten, Izráel Istene! Egyedül ő tud csodákat tenni! Áldott legyen dicső neve örökre, töltse be dicsősége az egész földet! Ámen, ámen. 

Zsoltárok 72: 12-19.



Egy izráeli király koronázásakor a zsidók egy 72. Zsoltárhoz hasonló imát mondhattak. Az ima nemcsak elismeri a király hatalmát, hanem a nép elvárásait is kifejezi irányában. A királyra úgy tekintettek, mint akin keresztül Isten áldása jut el a néphez, és isteni igazságot és tisztességet vártak tőle. A királytól várni, hogy megszánja és segítse a gyengéket, nem számított naiv dolognak vagy ábrándozásnak. Az ilyen remények alapja a királyt kinevező jelleméből fakadtak. Izrael Istene ugyanis természeténél fogva segíti, megmenti az elhagyatottakat, így a királynak is ilyennek kell lennie. A király nevének hosszú életéért való imádkozás azon az érthető reményen alapult, hogy megtartja ígéreteit a gyengéknek, azaz az imák mindenki boldogságáért és biztonságáért szóltak.

Azonban sem most, sem akkor, soha nem volt még olyan király, akinek sikerült volna megfelelnie ezekenek az isteni elvárásoknak. Ma vannak olyanok, akik teljesen elveszítették a hitüket és bizalmukat az összes vezetőben, mások pedig egész életükben reklámozzák, hogy ez vagy az fog végül megmenteni minket. Kirsztus követőjeként tudhatjuk, hogy Isten megadta nekünk azt a nevet, akiben a szegények, az elhagyatottak igazi megszabadulást kapnak. Krisztus olyan vezetőnk, aki nemcsak tisztában van a szükségeinkkel és szenvedéseinkkel, hanem azonosul is vele. Tudhatjuk, hogy ha Krisztus nevének és hatalmának nagyságáért imádkozunk, az békét és áldást hoz mindenkinek. Te tudod, hogy az igaz Király törődik veled és a szükségeiddel? Segítségül hívtad már az ő nevét?

Mindenható Atyánk, áldunk azért, hogy Fiad az a királyunk, akire mindannyian vágyunk és akire mindannyiunknak szüksége van. Áldunk, mert az ő könyörületessége minden mást felülmúl. Segíts, hogy tudjunk bízni benned, mint igazságos királyban, és engedelmeskedni neked. Mindörökké áldott legyen a neved. Krisztus nevében, Ámen.





Copyright (c) 2012 by Redeemer Presbyterian Church.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések