Hogyan fussuk a pályánkat

"Miután rövid ideig szenvedtetek, minden kegyelem Istene, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, maga fog majd titeket tökéletessé tenni, megerősíteni, megszilárdítani és biztos alapra helyezni.” 

1Pt 5,10 

Mindent szépen véghez viszel? Nos hát én általában nagy lendülettel fogok neki, de ha kiderül, hogy nehezen megy, valami nem a tervek szerint alakul, vagy már-már lehetetlennek látszik, hajlamos vagyok feladni. 
Pár éve a férjem hónapokon át edzett a második maratonjára. Kvalifikációt szeretett volna szerezni a Boston Maratonon – nagy álma ez sok futónak. Ahhoz, hogy sikerüljön, a pálya végéig tartania kell egy pontosan kiszámított sebességet. A versenynap reggelén három lányunkkal kimentem szurkolni a célvonalhoz. Plakátok voltak nálunk, kolompok, pompomok - minden kellék, ami az igazi szurkoláshoz nélkülözhetetlen. Egész délelőtt türelmetlenül pillantgattam az órámra, tudtam, mikor hol kell lennie, reménykedtem, hogy sikerül elérnie a célját. Mikor a Boston Maratonhoz tartozó kvalifikációs idő megjelent az órán, ő még sehol sem volt. Aggódtam, mennyire csalódott lehet. Hisz olyan keményen edzett. Körülbelül öt perc elteltével fordult be a kanyarnál, ragyogó narancsszínű ingében, arcán kimerült mosollyal. A lányokkal mi lettünk a leghangosabb szurkolócsapat a célvonalnál. Az utolsó métereknél mi is mögé sorakoztunk, lelkesen vele szaladtunk, míg átlépte a célvonalat. Nem győzött a férjem, a maga elé tűzött célt sem érte el, mégis nagyot teljesített. Hatalmas pillanata volt az életének. Amibe belefogott, azt szépen elvégezte. 
Ha akarjuk, ha nem, minden tevékenységünknek van egy célvonala, ahol véget ér. A nap, amikor az utolsó gyermek is kirepül a fészekből. Az a délelőtt vagy délután, amikor összepakoljuk a munkahelyi dolgainkat. Mikor kipipálunk valamit a tennivalóink listáján. Nem mindegy, hogyan fejezzük be életünk egy-egy szakaszát, vagy valamilyen tevékenységünket. Ha kiszállunk a cél előtt, vagy legyőzöttként kullogunk az utolsó métereken, elszalasztjuk az erőt, ami a célnál vár reánk.
A félelem szintjei alatt, amikor egy korszak a vége felé közeledik, vagy ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, mindig ott húzódik egy bátorsághuzal, amit Istentől kapunk. Ő látja erőfeszítéseinket, kemény munkánkat minden szakaszban, mialatt a következőre készít fel minket. Az, hogy hogyan fejezzük be az előzőt, befolyásolhatja a következő feladatot. 
Mai igénk egy kis reményt, egy kis bátorítást, egy kis erőt nyújt nekünk a kitartáshoz. „Miután rövid ideig szenvedtetek, minden kegyelem Istene, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, maga fog majd titeket tökéletessé tenni, megerősíteni, megszilárdítani és biztos alapra helyezni” (1Pt 5,10). 
Isten erejével le tudod győzni a feladás időszakos kísértéseit. Vége felé jár életed egy szakasza, vagy egy feladatod, ami csalódást okozott? Szeretnéd egyszerűen abbahagyni, és továbblépni? Megértem, ha így érzel. De bár csábító abbahagyni a vége előtt, szeretnélek biztatni, hogy támaszkodj rá Isten hűségére, és végezd el szépen. 
Hátra van még egy nehéz beszélgetés? Isten ereje veled van. Testi gyengeség sugallja, hogy valami véget ért? Isten ereje veled van. Anyagi ellehetetlenülés miatt gondolod, hogy nem megy tovább? Isten ereje veled van. Minden feladat vagy életszakasz, amire Isten elhívott, az örökkévalóság perspektíváját nyújtja. Nehéz időszakokban könnyen elfelejtem ezt. De ha mai igénkre tekintek, bátoríthatom lelkemet, hogy „tökéletessé tenni, megerősíteni, megszilárdítani és biztos alapra helyezni” akar Isten ezzel is – és kitartok. 
A következő évben férjem újra próbálkozott. Ugye kitalálod? Igen, sikerült kvalifikációt szereznie, lefutotta élete álomversenyét, a Boston Maratont. 
Lehet, nem a Maraton van előttünk, de az biztos, hogy valami nagyszerű következik. 

Uram, köszönöm, hogy erőt adsz, amikor gyengének érzem magam. Segíts, hogy szépen elvégezzem a feladatomat, miközben te már a következőre készítesz fel. Jézus nevében, Ámen. 






(forrás: Nicki Koziarz: How to Finish Well Encouragement for today, 2016.05.05. fordítás: eszmelkedesek.blogspot.com, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések