Amikor a negatív gondolatok irányítják a életed


"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."
Példabeszédek könyve 4.23


Tudtam, hogy ott vannak, de igyekeztem figyelmen kívül hagyni a létezésüket.

Irányították, hogy hogyan érzem magam reggel és hogyan, amikor este lefekszem. Sokszor elérték, hogy úgy tűnjön, nem tudom szabályozni az érzéseimet, nem tudom kontrolálni saját magamat sem.

Megszabták azt is, hogyan reagálok bizonyos helyzetekben, vagy beszélgetésekben. Sokszor elérték, hogy sértve érezzem magam, megbántva vagy mérgesnek, akár jogos érzések voltak, akár nem. Sosem szűntek meg emlékeztetni a hiányosságaimról és hibáimról, hogy értéktelennek és kevésnek érezzem magam. Folyamatosan megpróbáltak lehúzni, elcsüggesztettek, reménytelenséget adtak, elvették a békém és örömöm. 

Kik ezek az ,,azok’’ kérdezheted magadban? 

A gondolataim. 

Az élet szokatlanul nehéz volt hónapokon keresztül egy fájdalmas helyzet miatt a házasságomban. Ennek eredményeképp a negatív gondolataim befolyásolták az életem. 

Nem akartam szomorúnak érezni magam, de a gondolataimat felemésztette mindaz, ami szomorúvá tett. Nem akartam boldogtalan lenni, de a gondolataim mindig visszasodródtak a boldogtalan körülményeimhez. Nem akartam bátortalan lenni, vagy félni, de a szívem nehéz volt. 

A negatív gondolataim nem csak az érzelmeimet húzták le, de az életszemléletemet is. Ráadásul, a gondolataim sokszor úgy éreztették velem, mintha szellemileg és érzelmileg is süllyednék és néha lelkileg is. 

A mai igénk bölcs tanácsot ad ahhoz, hogy hogyan kezeljük a gondolatainkat: “Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” ‭‭Példabeszédek‬ ‭4:23‬. Ezt az üzenetet Salamon király írta a fiai számára. 
Ahogy ezt a fejezetet olvastam észrevettem, hogy bár Salamon Izrael királya volt, nem arra összpontosított, hogy királyi dolgokról adjon tanácsot, például pénz kezelés, munkai kötelességek vagy a legjobb tanácsok arra, hogyan kell királyságot vezetni. Fontosabb dolgokról beszélt, mint például a gondolatok kontrolálásának értéke, amik befolyásolták, hogyan éreztek és éltek a fiai. 

A gondolataink minősége mindig meghatározza az életünk minőségét is. 
Amire az elménk fókuszál, az meg fog látszani az életünkön és végül minket is formálni fog. A gondolataink érzésekké formálódnak, amiknek erejük van vezérelni az életünket, fokozatosan átveszik az irányítást, akár a hitünkben is olyan irányba, amilyenbe mi nem akarjuk hogy menjen. Salamon király tudta, hogy ez így működik és azt tanácsolta nekünk, hogy vigyázzunk mire gondolunk és mit érzünk. Tudta, hogy gyakran a gondolatok és nem a körülményeink azok, amik azt okozzák, hogy úgy érezzük, süllyedünk. 

A gondolatainknak megvan az ereje hogy vezéreljék az életünk, a szavaink, tetteink, érzéseink vagy akár a békénket és örömüket. Amikor a csalódás összetöri az álmainkat, amikor emberek megbántanak, vagy megharagítanak, vagy amikor a problémák elborítanak, könnyű belegabalyodni a negatív gondolatok tengerébe. És amikor a gondolataink negatívak, akkor az érzéseink is ahhoz hasonlóvá válnak és azt érezhetjük, az egész élet kilátástalan. 

Az életemnek ezen szakaszában, amikor rájöttem, hogy a gondolataim irányítják az életem, bevallottam Jézusnak, hogy megengedtem az érzelem vezérelt gondolatoknak, hogy mélyre vigyék az örömöm, reményem és a hitem. Magamhoz öleltem az Ő igazságát, hogy attól, mert a körülmények nem pozitívak, én még lehetek az. 

Amikor szándékosan változtattam a gondolkodásomon, az életem is megváltozott, ahogy a tied is meg tud változni, ha akarod. 


Drága Istenem, hozzád jövök, amikor úgy érzem süllyedek, a hozzáállásomban, gondolataimban, vagy akár a hitemben. Bocsásd meg nekem, hogy a negativitásnak hatalma van az érzéseim és az életem felett. Tölts meg egy friss optimizmussal ma. Adj bölcsességet, hogy vezérelni tudjam a hozzáállásom és segíts hogy megtanuljam irányítani a gondolataim, szívem és életem. Jézus nevében, Ámen.


forrás:proverbs31.org
When Negative Thoughts Run Your Life
Tracia Miles
used with permission

kép:pinterest

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések