Egy „tökéletes” csésze kávé

„Azért mondtam el ezeket nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek/nyomorúságotok lesz, de bízzatok: én legyőztem a világot.”


Jn 16,33

Tökéletes Apák napját terveztem. Tökéleteset.
Egyetlen dolgot kért a férjem, egy csésze zsírmentes, mentolos mochát.
Én pedig – az ő listákat vezető, intézkedő felesége – valóra váltom az álmait. Elindultunk hát a kávézóba.
Ahogy befordultunk volna a drive-thru*-ba, megtörtént a lehetetlen: egy másik kocsi elénk vágott.
Én meg? Elvesztettem a fejemet.
Letekertem az ablakot és kiüvöltöttem: „Maga viccel?!? Ki a franc nevelte fel magát?!?”
Azt hittem, lecsillapodtam, de Roger rám szólt: „Kathi, kérlek, nyugodj meg a kedvemért.”
Csikorgó fogakkal mordultam vissza: „Nyugodt vagyok!”
„Akkor miért kapcsolod ki a biztonsági övedet?”
Észre se vettem. No jó, lehet, hogy nem vagyok nyugodt.
Forrongtam tovább. Majd szét robbantam, de nem tehettem semmit a morgáson, panaszkodáson kívül.
Mikor végül odaértünk az ablakhoz, a fiatal barista zavartan nézett ránk. Átadta a kávénkat, és így szólt: „Én nem tudom, mi folyik itt, de a maguk előtti autó vezetője kifizette a kávéjukat, és kért, hogy adjam át az üzenetét, ami így szól: ’farkasok neveltek fel’.”
Most már nevetni tudok a történeten, de akkor nagyon el voltam keseredve, mert valami nem sikerült tökéletesre. Mintha elloptak volna tőlem valamit.
Nem ez volt az egyetlen eset, mikor a tökéletesség bérence (így nevezem, mert újra meg újra megtámad) feltűnt az életemben. És a végeredmény nem szokott mulatságos lenni.
A tökéletesség becsal minket a próbáld-keményebben életvitel mókuskerekébe, ahol mindennél fontosabbá válik tevékenységünk végeredménye. „Ha mindent helyesen teszel, minden a terv szerint fog haladni” – súgja fülünkbe a hazugságot.
Ha a perfekcionizmus átmosta az agyunkat, azt gondoljuk, hogy aki keresztbe tesz nekünk, bármilyen bánásmódot megérdemel. Mint például, hogy kiüvöltsünk rá az autóból.
Vagy hogy hallgatással büntessük a férjünket, hadd okuljon belőle, ha máskor is el meri rontani a tervünket.
Vagy hogy mindegyre beleavatkozzunk a gyermekünk életébe, mondván, hogy „segítünk” neki, hogy minden jól alakuljon – legalábbis a mi elképzeléseink szerint.
A tökéletesség bérencével ellentétben Isten az igazságot mondja nekünk. Nem kertel, és nem csap be, ahogy alapigénkből is láthatjuk: ebben a világban sok bajotok lesz. De azt is hozzáteszi, hogy megnyugodhatunk Benne, mert Ő legyőzte a világot.
Felsorolok néhány gyakorlatot, ami segít, ha érzed, hogy megint a tökéletesség „próbáld még keményebben” követelésének készülsz engedelmeskedni.
Vonulj vissza, és tarts szünetet. Ha annak látod a tökéletesség hívását, ami: becsapásnak, akkor dönthetsz, hogy leállsz, vagy hagyod, hogy rád erőltesse akaratát, követelőzését. Ha szünetet tartasz, van időd átgondolni, mikor érdemes kiüvölteni a kocsi ablakán (mikor egy gyerek lelép a járdáról az úttestre), és mikor nem (ha bevág eléd egy kocsi).
Imádkozz tisztánlátásért. Kérdezd meg magadtól, hogy a félelem vezérel-e, vagy Isten. A parancsoló hang a fejedben, mely erőlteti, hogy próbálkozz még, hogy nem elég, amit csinálsz – ez a perfekcionizmus. A nyugodt, csendes hang, ami szeretettel próbál rávenni valamire, az Isten.
Gyakorold „a lázadás apró cselekedeteit”. Cselekvően szállj szembe a tökéletesség bérencével. Mondj nemet romboló parancsaira, és igent a törődésre. Dicsérd meg a gyermekedet, ha beveti az ágyát, és NE igazítsd meg rajta a takarót. Amikor vendéged jön, ne kérj elnézést a „felfordulás” miatt. Ha elmész otthonról, a mosolyon kívül mást ne tegyél az arcodra.
A perfekcionizmus zsarnoka elleni lázadáshoz bátorság kell. De merd megtenni. Megéri. Ahogy kitörsz a bérenc szorításából, Krisztus békéje veszi át az uralmat a szívedben.

Uram, segíts felismernem a tökéletesség bérencének hangját. Vezess úgy, hogy csak Téged halljalak, Benned bízzam, Téged kövesselek. Jézus nevében, Ámen.

 Now You Can Really Enjoy Your Green Tea!  http://www.foodmatters.tv/articles-1/now-you-can-really-enjoy-your-cup-of-green-tea:





(Forrás: Kathi Lipp: The „Perfect” Cup of Coffee, Encouragement for today, 2014.09.17., www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések