Válságkezelés

"Ha álnok szándék lett volna szívemben, nem hallgatott volna meg az Úr. De Isten meghallgatott, figyelt imádságom szavára."

Zsoltárok 66:18-19

Gyakran utazom, ezért sok kisgyermekes családot látok a reptéri várótermekben. Úgy tűnik, az ilyen helyek a legalkalmasabbak arra, hogy a gyerekek hisztizzenek. Az utazástól fáradtan a gyerek hamar talál ürügyet a krízisre. A tömeg a szemét forgatja, miközben a szülők sietnek megfékezni a gyereket. Az erőfeszítés azonban hiábavalónak tűnik. Mintha a gyerek az önsajnálat őrjöngő pályáján ragadt volna, és nem tudna onnan kijönni.
Volt már néhány dühkitörés az életemben - olyan dühkitörések, amelyekben önzővé váltam, és nem vettem észre Isten jelenlétét a válság közepette. Képes vagyok összeszedni minden bennem lévő makacs német-svéd büszkeségem, egy adag hús-vér Jonival fűszerezve, és olyan érzelmi és lelki őrjöngésbe kezdeni, ami egy kétéves gyermekével egyenlő. Ilyenkor keveset hallok vagy érzek Istenből. De éppen ilyenkor kell emlékeznem erre az alapelvre: hagyd abba a nyafogást és az evést
Hagyd abba a nyafogást. Isten hangja nem hallatszik a panaszaim között. Nem számít, hogy az Ő hangja megrázta a hegyeket; nem ér fel a nyafogó, negatív lélekkel. Nem fogom hallani az Ő vigasztalását vagy a problémámra adott megoldását az önsajnálatom zaja fölött.
Hagyd abba az evést. A válságok megoldása néha kényeztetés formájában történik. Lehet, hogy az ételben vagy a fantáziámban gyönyörködöm. Lázasan dolgozom vagy veszélyesen játszom - bármit, hogy megállítsam a fájdalmat. De a fájdalom nem fog megszűnni, és a krízis nem múlik el addig, amíg nem hagyom abba, hogy megpróbáljak mindent elfogyasztani, amire vágyom. Isten kezét nem fogom érezni, amíg az élvezetek után kapkodok.
Min nyafogsz és miért vacsorázol? Amikor véget vetsz neki, akkor Isten csendben és erővel lép közbe. A válság el fog múlni. Minden jóra fog összejönni. Megmutatja az Ő útját. Lássátok meg ma magatok is.


Csendesítsd el hangomat, Uram, oltsd el éhségemet. Hallgatlak.

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-napos-no-kez-6285771/
Crisis Intervention
Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések