Isten Lelkének a munkája

„Akkor ezt mondta nekem: Prófétálj a léleknek, prófétálj, emberfia, és mondd a léleknek: Így szól az én Uram, az ÚR: A négy égtáj felől jöjj elő, lélek, és lehelj ezekbe a megöltekbe, hogy életre keljenek!”

Ezékiel 37:8

Az ácsnak szünetet kellett tartania a beszélgetésben, érezte, hogy a hűvös esti szellő megérinti az arcát, meglengeti a köntösét. A közelben egy fa sötét alakja felé pillantott, és a levelek zizegését hallgatta.

„A szél arra fúj, amerre akar – mondta a fariezusnak; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született." (János 3:8)

Mindig is szerettem ezt a képet. Talán azért, mert mindig is oda voltam a szélért.

Egy nyári délutánra gondolok... egy öreg juharfa alatt pihenni, és nézni, ahogy a szél lágyan hajlítja az ágakat és zizegteti a leveleket.

Arra gondolok, hogy egy fenyőerdőben kempingezem... hallgatom a szél suttogását az erdőben.

Egy novemberi északkeleti szélre gondolok... ahogy vad és csodálatos dühvel zúg át az esőtől nedves mezőkön.

A szél illatára gondolok... a távoli virágok illatát, a cseresznyefa aromáját, a tenger sós ízét hordozza.

Nem csoda, hogy Jézus a szelet a Lélekhez hasonlította. A szél természeténél fogva mozog. Éppen így a Lélek sem szunnyad, soha nem marad meg egyhelyben. Mindig mozgásban van, mindig kinyilvánítja jelenlétét. És ha valóban életünk középpontjában él, akkor látni... érezni... időnként szinte szagolni és hallani fogjuk tevékenységének hatását. A Lélek állandóan tenni fog bennünk valamit, amit mások is megfigyelhetnek.

Bár a szemünkkel nem látjuk a szelet, tudjuk, hogy közöttünk jár, mozog a fák, a virágok, az óceán hullámai között, ott van a tűz füstjében, a tó fodrozódásában, a búza hullámzásában, még az arcunk érintésére gyakorolt hatásából is érezzük.

Ugyanígy a Lélek hatását benned vagy egy keresztény társadban a jellemben és viselkedésben találhatod meg.

Abszurd azt feltételezni, hogy Krisztus Lelke benned van, te mégsem látod, nem érzed és nem tapasztalod a jelenlétét. A Szentlélek életet fog teremteni. Pál azt mondja a Galata 5:22-23-ban, hogy  „a Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.

A szél azáltal mozog, amihez hozzáér. Nyomában frissességet és tisztulást hagy. Ahogy megengeded a Léleknek, hogy betöltse az életedet és erőt adjon, mások is észreveszik a jelenlétét, mélyen belélegezik az illatát, és hálát adnak érte.


31 Days Toward Intimacy With God 2005, Joni Eareckson Tada: Work of God’s Spirit, Doubleday Religious Publishing Group

fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tenger-hajnal-tajkep-napnyugta-12913260/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések