Hová nézzünk, amikor hajlamosak vagyunk a tévelygésre

"Szemed előre tekintsen, és egyenesen magad elé nézz! Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz. Ne térj le se jobbra, se balra, tartsd távol lábadat a rossztól!" Példabeszédek 4:25-27


Tudtam, hogy a hibalehetőség kicsi; egy kis balra vagy jobbra sodródás, és máris bekövetkezik a baj. Így hát a visszapillantó tükörre szegeztem a tekintetem, és a kormánykerékre szorítottam a kezemet.

Évekig kerültem, hogy a kisbuszommal a garázsunkban parkoljak, mert attól féltem, hogy a szűk garázsajtó nyílásába tolatok. A perzselően forró vezetőülésem azonban a georgiai nyári hőség jóvoltából aznap meggyőzött az ellenkezőjéről.

Elszántan tolattam hátrafelé az autómat, amikor hirtelen egy hangos "Anya!" megzavarta a figyelmemet. Ahogy a vállam fölött a hátsó ülésen ülő fiamra pillantottam, egy borzongatóan ropogó hang figyelmeztetett - letértem az egyenes és keskeny útról, és a katasztrófa felé sodródtam.

Fogalmam sem volt róla, hogy kissé jobbra fordítottam a kormányt; a rosszul megválasztott fókusz egy finom, de veszélyes sodródást okozott. Az arcom égett a szégyentől a kár miatt, amit okoztam.

Ahogy a régi himnusz mondja, én is "hajlamos vagyok a tévelygésre" a lelki életemben. Mindennél jobban vágyom arra, hogy bölcsen járjak és hűségesen éljek Krisztusért. Mégis könnyen sodródom testem vágyai és e világ gondjai felé.

Salamon király megértette Isten népének hajlamát az eltévelyedésre, ezért a Példabeszédek 4. fejezetében arra kérte fiait, hogy mindenáron Isten bölcsességét kövessék. Három utasítással fejezte be a részt:


  1. "Szemed előre tekintsen, és egyenesen magad elé nézz! tekinteted " (Példabeszédek 4:25). Amire a szememet szegezem, azt fogom követni. Ahhoz tehát, hogy bölcsen járjak, szememet Jézusra, hitem alapítójára és tökéletesítőjére kell szegeznem. (Zsidókhoz írt levél 12:2) Nem elég egy híradó, egy önsegítő könyv vagy egy közösségi média influencer.
  2. "Ügyelj, hogy merre tart lábad, akkor minden utad biztos lesz!" (Példabeszédek 4:26). Az Efézus 5:15-16 szerint: " Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." A hitem gondos megélése isteni lehetőséget kínál arra, hogy Krisztust hirdessem.
  3. "Ne térj le se jobbra, se balra, tartsd távol lábadat a rossztól!" (Példabeszédek 4:27). A Zsoltárok 119:9 feltárja, hogy megőrizhetjük lábunkat a gonosztól, ha Isten Igéje szerint élünk. De az elszánt akarat nem elég; a bölcs élet csak a Szentlélek ereje és az imádság által valósulhat meg.

Amikor letérek ezekről az utasításokról, úgy érzem, hogy összetörtem, akárcsak a behorpadt autóajtóm. Hála Istennek, Isten kegyelme elegendő ahhoz, hogy megjavítsa, ami elromlott, és újrairányítsa lépteimet.


Drága barátaim, a figyelemelterelések jönnek. De a figyelemeltereléseknek nem kell teljesen kisiklatniuk minket, ha szemünket Jézuson tartjuk.


Amikor tehát a szenvedés és a tragédia elkedvetlenít, nézzetek Jézusra. Amikor a megosztottság és a széthúzás elkeserít, nézzetek Jézusra. Amikor kísértésbe esünk, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat, nézzünk Jézusra.


Jöjjön, ami jön - csak nézz felfelé.


Mennyei Atyám, amikor zavaró tényezők vesznek körül, segíts, hogy szememet Rád szegezzem. A Te kegyelmed által tedd lehetővé számomra, és a Te Lelked által adj erőt, hogy bölcsen járjak a Te nevedért. Jézus nevében, Ámen.






Forrás:

Beth Knight

Where To Look When We’re Prone To Wander

JULY 22, 2022

proverbs31.org - Daily Devotion

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/07/22/where-to-look-when-were-prone-to-wander

Fotó: canva.com

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések