Amikor szól az Isten



“Azután így szólt az Úristen: „Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat. De nem fogja kinyújtani kezét, hogy az élet fájáról is vegyen, egyék és örökké éljen!”


1Mózes 3:22

California sok mindenben különbözik Oklahomától, és a mai napig van egy-két közlekedési szabály, amihez nem szoktam hozzá teljessen. Például ahhoz, ami azt mondja, hogy nem szabad vezetés közben kezünkben tartani a mobilunkat, még piros lámpánál sem. Na jó, értem én, hogy a közlekedés veszélyes, és a szabályok alkotói csupán biztonságban szeretnének tudni mindenkit. De emiatt néha Siri-t kell megkérnem, hogy megírja az üzeneteimet. 

És mint ahogyan tudjuk, Siri nem mindig figyel jól. Sőt, van amikor teljesen félrehall. Egyik alkalommal azt szerettem volna elküldeni az egyik barátomnak, hogy hálás vagyok Jézus szeretetéért. Ezt Siri úgy fordította, hogy hálás vagyok az olivabogyóért és a sajtos szószért. Siri hallott engem, de nem értett meg. 

És Isten bocsássa meg nekem, de néha én is ugyanilyen vagyok: hallok, de nem értek. 

Van, amikor Isten próbál elmondani nekem valamit, de szavait az érzéseim vagy személyes motivációim szűrőjén keresztül hallom meg. Gyakran így olvassuk a bibliai történeteket is. 

Láttál már képes gyerek Bibliát? A legszomorúbb kép benne Ádámot és Évát ábrázolja ahogyan fügefalevéllel borított testükkel, egymás kezét szorítva, szomorú arccal elhagyják az Édenkertet. Gyerekként sokunknak azt tanították, hogy engedetlenségük miatt Ádám és Éva büntetésben részesült és el kellett hagyniuk az Édenkertet, amelyet Isten készített számukra. 

És ez következtetés meg is állja a helyét. De mintha nem vennénk észre Isten csodálatos kegyelmét ebben a képben. Igen, Ádám és Éva engedetlenek voltak Istennel szemben és engedetlenségük pillanatától kezdve már nem voltak Isten tökéletes képmásai. És emiatt el kellett válniuk Istentől, hiszen nem tudtak tovább a tökéletesen szent Isten jelenlétében maradni mint azelőtt. 

De Isten nem akarta, hogy örökre elszakadjanak eredeti tervétől. Azért teremtette őket, hogy kapcsolatban legyenek Vele. Ezt a kapcsolatot akarta Isten helyreállítani, de a helyreállítás veszélyben volt mindaddig amíg Ádám és Éva az Édenkertben tartózkodott. 

Feltűnt már, hogy habár Isten sok fát teremtett, a Biblia csupán két fát említ név szerint: a jó és rossz tudásának fáját és az élet fáját. Isten figyelmeztette az első emberpárt, hogy ne egyenek a jó és rossz tudásának fájáról. De vajon miért volt olyan különleges a másik fa? 

“Azután így szólt az Úristen: „Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat. De nem fogja kinyújtani kezét, hogy az élet fájáról is vegyen, egyék és örökké éljen!” 1Mózes 3:22 

Ha Ádám és Éva ettek volna az élet fájának gyümölcséről, akkor örökké éltek volna, de örök elszakítottságban az Istentől. Isten túlságosan szerette őket ahhoz, hogy engedje, hogy ez megtörténjen. Azért tartotta őket távol az élet fájától, hogy aztán elküldje a Fiát, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. 

Amikor azt olvassuk, hogy Ádámnak és Évának el kellett hagyni az Édent, akkor ezt leginkább büntetésnek és száműzetésnek vesszük Isten részéről. De Isten ettől sokkal többet mond itt… Mégpedig azt, hogy: “Túlságosan szeretem őket ahhoz, hogy örökre elszakítva legyek tőlük.” 

Úgy gondolom mindannyiunk életében vannak olyan pontok, ahol meg kell állnunk és újra kell értékelnünk azt, amit Isten mondott nekünk. Lehet, hogy Isten szavait eddig csak az ítélet szűrőjén keresztül hallottuk meg. De ehelyett inkább mindent, amit mond az Ő szeretetének a szűrőjén keresztül halljunk meg!Meg kell hallanunk a szavát… és az Ő szívének szándékát is. 


Hiszem, hogy Isten ma a következőt mondaná nekünk: “Túlságosan szeretlek, ezért tartottalak távol attól a dologtól. Túlságosan szeretlek, ezért válaszoltam olyan úton-módon ahogyan. Nem azért, hogy büntesselek. Nem azért, hogy fájdalmat okozzak. Nem azért, mert kegyetlen vagyok. Minden amit eddig érted tettem az irántad való szeretetemből fakad. Halld meg ma a szívem szavát. Mert jó vagyok.” 

Drága Atyám, kérlek bocsáss meg nekem azokért a pillanatokért, amikor félreértettelek téged. Köszönöm, hogy olyan Isten vagy, aki megvált és helyrehoz. Szeretném meghallani a hangod és megérteni a szíved. Jézus nevében kérlek, Ámen. 


Napi Igazság: 

“Jó az ÚR mindenkihez, irgalmas minden teremtményéhez.” Zsoltárok 145:9

“Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” Példabeszédek 3:5-6





(Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotional, Becky Thompson: When God Speaks, used with permission, https://www.proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/05/15/when-god-speaks, fordítás: Sáfrány Beáta, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések