Keresd a jót a társadban

„Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.” 


1Korintus 13:6-8a

Amikor Roger és én először voltunk házasok, ő minden reggel úgy indult munkába, hogy felkiabálta utánam az emeletre, hogy „Csukd be az ajtót!”.
Először kicsit össze voltam zavarodva. Csukjam be az ajtót? Miért? Ő volt az ajtónál. Miért akarta, hogy én zárjam be?
Ez így ment heteken át (jó, lehet, hogy csak nekem tűnt heteknek). Újdonsült feleségként nem akartam vitázni emiatt, de hát embernek fia, mégiscsak bosszantott! Minden reggel úgy éreztem, mintha azt mondaná, hogy „Csukd be az ajtót! Nem vagy eléggé felnőtt, nekem kell emlékeztetnem téged Minden. Egyes. Nap.”
Ráadásul, minden reggel úgy ment el otthonról, hogy mondta volna, hogy „Szeretlek”. Ez mégjobban elszomorított. 
Egyik nap, amikor újra felkiáltotta utánam az emeletre a jól ismert mondatot, már nem bírtam szó nélkül – mivel régóta dühített – eléálltam hát. 
„Utálom, mikor felkiáltasz, hogy „Csukd be az ajtót!” . Úgy érzem bírálsz és, hogy hülyének nézel!”
Roger igencsak meglepődött. „Soha nem mondtam neked, hogy csukd be az ajtót.” (fordító megjegyzése: Csukd be az ajtót- angolul- Shut the door) Miután kicsit elgondolkodott, rájött, hogy miről van szó. 
„Várj csak, te arra gondolsz, amikor azt kiáltom fel neked, hogy „Je t’adore!” ? Ez franciául azt jelenti, hogy Imádlak!”
Oh ... Hoppá!
Mindez idő alatt, kritikának véltem azt, amit a férjem szerelmének kimutatására szánt. 
Milyen gyakran tesszük ezt a házasságunkban!? Ha a férjünk, miközben a konyhában segít, átrendezi a mosogatógépet, hogy több edény férjen be, mi arra gondolunk, hogy ezzel a mi képességeinket bírálja. 
Vagy ha úton hazafelé beugrik nekünk egy zsírszegény vaniliás latte-ért, az első gondolatunk az, hogy biztosan kövérnek lát. Az igazság viszont csak az, hogy emlékszik, hogy általában mit szoktam rendelni.
Miért olyan könnyű kritikának vélni azt, ami szeretetből fakad?
Gyakran élezzük ki magunkat a megbántásra, amit kapni vélünk, így, amikor rózsákkal közelednek felénk, mi csak a tüskéket látjuk. Ez olyan, mintha képtelenek lennénk meglátni az igazságot. 
Az 1Korintus 13:6-8a azt monda, hogy a szeretet „nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.”.
Szeretnénk meglátni az igazat a férjünkkel való kapcsolatunkban és mindeközben szeretnénk, ha védelmezhetnénk, ha hinnénk és remélhetnénk a kapcsolatunkban. Szeretnénk minden nap megélni, megtapasztalni a szeretetet. 
De hogyan vehetjük észre a szeretetet férjünk szándékaiban?

Fogadd jól! Nagyon tetszik, amit Lucy Swindol mond erről: „Vegyél mindent bóknak! Tovább élsz!”

Keresd a jót! Jónéhány évvel ezelőtt, amikor új kisbuszt akartam venni, volt egy barátom, aki egy bizonyos márkát ajánlott, mondván: ez a legnépszerűbb kisbusz az utakon. Ebben erősen kételkedtem, mivel nem emlékeztem, hogy valaha láttam volna egyet is belőle. 
Amikor elmentem egy autókereskedésbe, rábeszéltek erre a bizonyos márkára és modellre. Úton hazafelé egyet nem láttam belőle. Viszont hatot igen! Ez azért volt így, mert tudatosan figyeltem és kerestem.
Ez pont olyan, mint mikor a jót kell figyelni és keresni a férjünkben. Amikor keressük a szeretetet, elkezdjük észrevenni azokat a szeretetből fakadó tetteket, amiket már rég hiányolunk az életünkből; elkezdjük meghallani a szeretettel átitatott szavakat, amikre régóta szomjazunk.

Teremts férj -barát környezetet! Lehet, hogy már sok a feszültség. Lehet, hogy a szeretetnyelv egy ideje már feledésbe merült. Tedd hát férjed számára kényelmessé, hogy kimutassa szeretetét. Például dícsérd őt a grillkészítési képességeiért. Köszönd meg, hogy lefoglalja a gyerekeket, amíg te végzel a dolgoddal (Tény, hogy ez a dolga, hisz ő az apjuk. Te mégis köszönd meg!) . Vedd észre a jó dolgokat benne és mondd is meg neki! Az a férfi, aki érzi, hogy tisztelik és elismerik azért, aki, másképpen jár a világban. 

Most, amikor férjem és én egymás iránti mély érzéseinket akarjuk kifejezni, csak annyit mondunk, hogy „Csukd be az ajtót!”. Mindketten ismerjük a szavak mögött rejlő történetet és szeretetet. 


Ne csak vágyj a szeretetre. Keresd és vedd észre!

Atyám, én azért imádkozom, hogy észre vegyem férjem szándékaiban a Te szerinted való jót és igazságot. Segíts, hogy minden szavában és tettében meglássam a szeretetet. Kérlek, növeld bennem kegyelmedet. Jézus nevében, Ámen.






Forrás: proverbs31.org 2016.06.13 , Kathi Lipp, Looking for the good in your man
fordítás: Kovács Mónika
fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések