Vegyük észre őket

„Egymás terhét hordozzátok, így teljesítitek Krisztus törvényét.” Gal 6,2


Meg tudom számlálni az ujjaimon, hányszor zuhanyoztam Ron életének utolsó hónapjaiban. Férjem a nappaliban felszerelt kórházi ágyhoz volt kötve, állandó morfiuminfúzión, aminek a tűjét igyekezett kirángatni a karjából, valahányszor zavarodottan felébredt. Hároméves volt a kisfiunk, akinek egyik kedvenc foglalatossága az volt, hogy amit talált, bedobta a vécékagylóba, és kevergette. Egyikükről sem vehettem le a szememet.
De tisztálkodnom kellett, és fogat mosnom. Muszáj volt élelmiszert vásárolni, etetni az éhes szájakat, kifizetni a számlát, kivinni a szemetet a kukába. Naponta többször a fürdőszobába kell menni. Mások segítségére szorultam, hogy mindezeket elvégezzem.
Hetente egyszer egy hospice-önkéntes jött Ronhoz, azalatt le tudtam zuhanyozni, és aludtam egyet. Édesanyám és a nővérem hetente többször elvitték Nicket, hogy ne kelljen végignéznie az apjával történő dolgokat, amiket egy kisgyermeknek nem lenne szabad látnia. Néha meglátogatott egy-egy barát vagy rokon, de inkább távol maradtak, túl gyötrő volt számukra látni szeretett Ronjuk gyors leépülését.
Megértettem őket. Tényleg.
De nagyon nehéz volt.
Egyedül voltam, tehetetlenül.
Éhes voltam, fáradt és koszos.
És közben néztem, ahogy életem szerelme minden nap meghal egy kicsit.
Nem adnám semmiért a Ronnal töltött utolsó időszakot. Nem akartam, és nem is engedtem volna, hogy más gondozza. A szeretet erőt adott, Isten maga hordozott, amikor már nem maradt energiám. Bár ragaszkodtam a gondozói szerephez, nagyon nehéz volt, tele kihívásokkal.
Ismersz valakit, aki krónikus, gyógyíthatatlan beteg hozzátartozóját ápolja, vagy gondozza idős apját vagy anyját, kisgyermekét?
Ahogy mai alapigénk a galatákhoz írt levélből int, legyünk együttérzőek, szeressük egymást, és hordozzuk egymás terheit. Mikor ezt Jézus nevében megtesszük, az Ő szeretetét közvetítjük a másik felé. Ez a mi felelősségünk, keresztényeké. És a mi előjogunk.
Hadd biztassalak szívből, olyanból, amely átélte ezt a helyzetet. Vedd észre azokat, akik ápolnak, gondoznak valakit. Szeresd őket. Biztasd őket. Légy Krisztus keze, ahogy segítesz megemelni a terhét valakinek, aki már nagyon elfáradt.


Uram, kérlek, add, hogy a Te szemeiddel nézzek körül, és vegyem észre a környezetemben a küszködő gondozókat, ápolókat. Erősíts meg, és szerelj fel, hogy segíteni tudjak a terhek cipelésében. Segíts észrevennem, mikor tudok valóban segíteni, és mikor okozok gondot azzal, hogy segíteni akarok. Mutasd meg, hogyan tudnék változást, biztatást vinni mások életébe, hogyan tudnám megosztani a szeretetedet. Jézus nevében, Ámen.

(Encouragement for today, 2012.03.05., LeAnn Rice, www.proverbs31.org, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések