Isten közel van, erősödjünk meg ebben a tudatban - 5. nap : Félelem a fordulópontnál

De áldott az a férfi, aki az ÚRban bízik, akinek az ÚR a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit, és nem fél, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sincs gondja, szüntelenül termi gyümölcsét. 


Jeremiás 17:7-8

Vannak olyan típusú emberek, akik nagyon szeretik a meglepetéseket... 

Az ilyen típusú emberek szeretik a meglepetés partikat. Ők azok akik biztosan díjaznák, ha egy napon, amikor bemennek a munkahelyükre, szembesülnének egy ajándék meglepetés vakációval, amely elrepítené őket az íróasztaluktól néhány óra leforgása alatt. Ők azok, akik élveznék a lakásfelújító műsort a saját otthonukban tevékenykedő filmesekkel, és egy teljesen megújult, ajándékba kapott ruhatárral. 

A meglepetések felvillanyozzák őket, olyan érzést kelt bennük, mint egy hullámvasút menet, amelyről azt gondolták, hogy véget ért, de hirtelen egy újabb körre viszi őket, szédítő magasságba és mélységbe repülnek. Magasra tartva kezüket, élvezettel merülnek el a bizonytalanság mámorába. 

Ők ezt vidám dolognak tartják. 

Hát, én az ilyesmit egyáltalán nem élvezem. 

Sőt, a fent említett szituációkban biztosan kimutatnám a nemtetszésemet... 

A barátaim jól ismernek, és épp ezért nem szerveznek nekem meglepetés összejöveteleket. Senki sem tervez nekem meglepetés utazást, vagy egy meglepetés ruhatár cserét. És mielőtt a hullámvasútra szállnék, aprólékosan áttanulmányozom a kör menetét... 

De az életünk nem így zajlik, nem ilyen kiszámítható. 

A mindennapjaink körforgása váratlan kanyarokat, magasba repüléseket és hirtelen zuhanásokat produkál, épp ott ahol sima és gondtalan menetre számítunk. Mert az élet ilyen, váratlan fordulatokkal tud meglepni bennünket. 

Valószínűleg ezért nem szeretem a meglepetéseket. Nem szeretem a váratlan fordulatokat, mert azok megrémisztenek és ilyenkor sebezhetőnek érzem magam. 

Azonban kezdek lassan rájönni, hogy ez az érzés nem is olyan rossz dolog, hiszen a kiszolgáltatottságunk arra emlékeztet bennünket, hogy nem tudunk mindent kontrollálni. A sebezhetőségünk tudata és a félelmeink pedig figyelmeztetnek bennünket, hogy Istenre van szükségünk. Megkérdőjelezhetetlenül, lényünk minden porcikájával. 

Abban az űrben pedig, amely az általunk irányítani vélt események és az irányíthatatlan dolgok között tátong, hitünknek lehetősége van mély gyökeret ereszteni. Ezek a gyökerek pedig abban a reménységbe, örömbe és békébe kapaszkodnak, amelyeket egyedül Isten adhat. 

Mert a hitünknek nem nagyra kell nőnie, hanem mélyen kell gyökereznie. Csakúgy, mint a Jeremiás könyvében említett hívő hitének: „ De áldott az a férfi, aki az ÚRban bízik, akinek az ÚR a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit, és nem fél, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sincs gondja, szüntelenül termi gyümölcsét. „ 

Hogyan érhetjük el ezt a mélyen gyökerező hitet? 

Ugyanazokkal a törvényszerűségekkel, amelyekkel a fa is mélyre ereszti a gyökerét. Mert a fizikai gyökér is csak akkor tör egyre mélyebbre, ha vizet kaphat. Azok a nehézségek, amelyek megerősítik ezeket a mélybe törő gyökereket, segítik a fát, hogy ellen tudjon állni az őt tépázó szeleknek és hatalmas viharoknak. 

Arra készüljünk, hogy vihar biztosan lesz. És az a fa, melynek a gyökerei nem nyúlnak a mélybe, nagy veszélyben van, a viharok megtépázzák és kidönthetik a helyéből. 

Ez velünk is így van. Sekélyes Isten keresés sekélyes hitet eredményez, mely sebezhetővé tesz bennünket, könnyebben eleshetünk. De a mélyebb kutatás mélyebb, gyümölcsözőbb hitet terem, mely képessé tesz bennünket, hogy szilárdan álljunk az élet viharaiban, megpróbáltatásaiban. 

A mélyre nyúló gyökerek biztonságban tartanak bennünket Isten szeretetében, amikor a félelem megkörnyékez bennünket. 

Mélyen gyökerező hit Isten igazságába veti a horgonyát, mely bizonyos abban, hogy Isten irányítja az eseményeket, amikor a váratlan élethelyzetek erős, zabolázatlan szélként csapdosnak bennünket. 

A mélyre nyúló gyökerek erősek tartanak bennünket Isten békéjében, amikor váratlan, előre nem jelzett vihar vesz körbe bennünket. 

A mélyre nyúló gyökér akkor is táplálékot talál Isten kegyelmében, amikor a felszín elképesztően szárazzá válik. 

A mélyre nyúló gyökér oly fejlődést eredményez, ami egyébként elképzelhetetlen lett volna. 

Ne éljünk hát félelemben ebben az évben, attól rettegve, hogy mit hoz életünk következő fordulópontja. Még akkor is, ha váratlan, kiszámíthatatlan események következnek be. Becsukott szemmel, szívünk teljes átadásával mondjuk ezt az Úrnak …. egyre mélyebbre és mélyebbre szeretnék gyökerezni Tebenned, Istenem … 

Drága Uram! Mélyen gyökerező hitre van szükségem. Irányítsd lépteimet minden nap, mely segít, hogy a gyökereim egyre mélyebbre nyúljanak – különösen akkor, amikor életem sérülékeny időszakában bízni szeretnék benned. Amikor váratlan dolgok történnek..., amikor a változás szele csapdos..., amikor vad viharok igyekeznek megszaggatni engem... Egy erős hitű, mélyen benned bízó asszonnyá szeretnék válni. Jézus nevében jövök hozzád, Uram. Ámen. 









Forrás:  5 Days to Knowing God is Close By Lysa TerKeurst
DAY 5: Afraid to Turn the Next Corner
fotó: pinterest.com




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések