Válaszd a megbocsátást, szabadulj fel!

"Elszenvedve egymást és kölcsönösen megbocsátva egymásnak, ha valakinek valaki ellen panasza volna – amint Krisztus is megbocsátott nektek, ti is úgy tegyetek.”

Kolossé 3:13


Emlékszel még Jézus utolsó szavaira a kereszten? ,,Elvégeztetett!” A szó szerinti fordítás talán így hangzana: ,,Teljesen kifizetve.”

Soha nem felejtem el, amikor végre kifizettem a hitelt az első autómra. Mikor a negyvennyolcadik és egyben utolsó fizetnivalót küldtem el, megünnepeltem, hogy végre az enyém az a kicsi, élénk, kék Chevrolet Vega minden alkatrészével együtt. Voltak, akik azt mondták, hogy a Vegát nem lehet vezetni, csak elkoptatni. Mások az élénk színét huzakodva ,,különlegesnek” nevezték. Számomra viszont a világ legszebb autója volt, mert az enyém volt.

Hamar találtam helyet annak a pénznek, amit egykor a hitelemre fizettem, és folytattam az életet- míg egy nap a postaládámban találtam egy levelet az autóra felvett kölcsönről. A papíron nagy, piros betűkkel ez állt: ,,Teljesen kifizetve.” Táncot jártam örömömben a kocsifelhajtón, hiszen végre megszabadultam ettől az adósságtól.

A megbocsátás egy része arról szól, hogy elengedjünk valakinek az adósságát, aki úgy gondoljuk, hogy tartozik nekünk. Amikor elutasítjuk a mások okozta sérelmek és fájdalmak elengedését, megfosztjuk magunkat az örömtől.


Választhatjuk a fájdalmaink és veszteségeink elengedését, ahelyett, hogy engednénk, hogy egy kifizetetlen adósság terhe mentálisan és érzelmileg is kimerítsen minket.

Megbocsátani annak, aki adós nekünk, tudatos döntést jelent, amihez akaratra van szükségünk. Lehet nem érzed úgy, hogy meg tudsz bocsátani. Nem számít. Csak tedd meg, és sokszor a döntésedet majd követik az érzéseid is, máskor pedig lehet, hogy nem. Hozd meg a döntést, hogy megbocsájtasz... és aztán engedelmeskedj.


Valaki egyszer azt mondta: ,,Nehezteléseinket mélyhűtőbe tesszük, majd feltekerjük a fokot, hogy később újra kiolvadhassanak. Haragunkat az ima tavába tesszük, hogy ott elnyelje a víz, de végül mégis úszóleckét adunk neki. Milyen gyakran téptünk már szét piszkozatokat, de belekapaszkodtunk a szemetesládába, ami a darabjait őrizte? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem létezik emberi megbocsátás, csak hogy nagyon ritka, és ami sokszor annak tűnik, valójában egyáltalán nem az.”

Isten az, aki begyógyítja a fájdalmas emlékeket. A megbocsátás pedig a helyes testtartásba helyez minket, hogy Ő megtehesse ezt az életünkben. Az évek során sok sorsfordító igazságot tanultam meg a megbocsátásról:


Ha meghozzuk a döntést, hogy megbocsátunk, Isten ad megbocsátást.


Megbocsátásunknak nem lehet határa, hiszen az Övének sincs.


A megbocsátás nem egy érzés, hanem egy tudatos döntés.


A megbocsátás az egyik legnagyobb szükségünk, és Isten legnagyobb ajándéka.


Bár nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de változtathatunk a múltra való reagálásunkon, és irányíthatjuk a rajtunk gyakorolt erejét.


Ha a legnagyobb szükségünk az információ lett volna, Isten egy pedagógust küldött volna.


Ha a legnagyobb szükségünk a technológia lett volna, Isten egy tudóst küldött volna. 


De mivel a legnagyobb szükségünk a megbocsátásra van és volt, Isten egy Szabadítót küldött.


Jézus Krisztus egy magasabb helyre hív minket, a megbocsátás helyére. A döntést nekünk kell meghoznunk. Ma választhatjuk a szabadságot azáltal, ha a megbocsátást válasszuk.


Atyám, magasztallak a Te szeretetedért és megbocsátásodért, amit ingyen ajánlsz fel. Nem értem hogy szerethetsz engem, aki ennyire méltatlan Jézus keresztáldozatára. Hacsak belegondolok, hogy Ő meghalt értem, az megrengeti a világomat. Kérlek adj nekem bölcsességet és erőt, hogy megbocsássak azoknak, akik megbántottak. Szeretném, ha az életem élő példája lenne a Te feltétel nélküli szeretetednek és kiapadhatatlan megbocsátásodnak. Jézus nevében, ámen.






(Forrás:Mary Southerland: Choose Forgiveness and Set Yourself Free, Girlfriends in God Daily Devotionals, http://girlfriendsingod.com/choose-forgiveness-set-free/ Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013 Used with permission www.girlfriendsingod.com, Fordítás: Szabó Edit, fotó: Pinterest)

Megjegyzések

  1. Istenem koszonom a segitsegedet nélkuled nem ment volna és még most is árván osszetorten ,magadhoz olelsz és adsz erőt élethez a tovabb éléshez,az elengedeshez , a megbocsajtashoz,Hálás vagyok mindenert!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések