Nászút-élet

„Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé.” Péld 31,25


Összeszorult a szívem, amikor ismerősöm mesélés közben szerelmi történetük tragikus végéhez ért. Mikor összeházasodtak, nem volt lehetőségük nászútra menni. Aztán jöttek a gyerekek egymás után, és sosem jött össze annyi pénz, hogy kettesben valami különlegeset tervezzenek. Férje állandóan dolgozott, ő meg hosszú éveken át csak álmodozott és tervezgette a kirándulást, amire annyira vágyott: a tökéletes nászutat.

Mikor legkisebb gyermekük is egyetemre, kollégiumba került, végre elkezdték nászutuk megszervezését. De röviddel indulás előtt megtörtént a tragédia: a férje elhunyt egy autóbalesetben. Álmai szertefoszlottak. Gombóccal a torkomban és a szememben könnyekkel csak álltam mellette, és nem találtam a megfelelő szavakat. Végül csak ennyit tudtam kimondani: „Borzasztóan sajnálom”.

Mélyen megérintett a történetük. Az én férjem él, de nekünk sem volt igazi nászutunk. Az esküvő utáni éjszakát egy nemzeti parkban töltöttük. Évekig álmodoztam én is a napról, amikor igazi nászútra fogunk menni. Attól kezdve, hogy hallottam ismerősöm történetét, megváltoztattam gondolataim irányát, és új tervet készítettem.

Nem akartam egy álomkirándulásban reménykedni többé. Elhatároztam aznap, hogy mostantól fogva minden napot nászútként élek meg. Nem egy kirándulás lesz a nászutunk, hanem azzá teszem az egész életünket.

Emésztgetve a történetet aggodalmaskodni kezdtem. Mi lesz, ha az én férjem is meghal? Mit fogok érezni, ha nem használom ki az alkalmat, hogy kimutassam minden nap, mennyire fontos nekem?

Az Úrhoz fordultam, és ígéretet tettem előtte: „Te rendelkezel a férjemmel, Uram. Nem ismerem a napok számát, amíg még együtt vagyunk. De bízom Benned, hogy megtanítasz, hogyan használjam fel bölcsen ezeket a napokat. Rád bízom, hogy mikor véget érnek közös napjaink, ne legyen lelkiismeret furdalásom. Taníts meg arra, hogyan lehetek mindenekelőtt a Te szerelmesed. Téged szeretve tudni fogom, hogyan szeressem a férjem minden nap, különösen a nehéz, a viharos időkben, és mikor a nap majd nyugodni készül életünk alkonyán”.

Azon a napon olyan békességet kaptam az Úrtól, amely egész lényemet elárasztotta. A Példabeszédekből ugrott elém egy igevers imádkozás közben. A Péld 31,25 volt: „Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé.”

Tudtam, hogy Isten azt üzeni, ne féljek a holnaptól. Erőt fog adni, hogy sikeresen éljem nászút-életünket. Örömmel gondoltam a jövőre ettől az ígérettől, tudtam, hogy a házaséletem teljes lesz.

Pár héttel később házassági évfordulónk volt. Nem tudtuk különleges utazással megünnepelni, de ez egyáltalán nem bántott. Már új szemmel néztem a házasságunkat: minden nap házassági évforduló, minden nap nászút lesz ezentúl. Elkészítettem férjem néhány kedvenc ételét, elsétáltunk a közeli mezőre csak mi ketten, letelepedtünk, elfogyasztottuk, amit hoztunk, és élveztük az együttlétet kint a természetben.

Sem világkörüli utazás, sem luxushotel vagy neves séfek ínyencvacsorája nem ért fel azzal a piknikkel, s azzal, hogy Isten megváltoztatta a szemléletemet.

Attól a naptól kezdve tudatosan éltem a nászút-életünket. Nem csak álmodoztam róla, hanem megéltem minden nap. Rászoktattam szívemet, hogy örüljön az apróságoknak, az olyanoknak, mint hogy főzhetem a férjem kedvenc ételeit, gyertyafénynél vacsorázhatunk, egy időben bújunk ágyba esténként, együtt olvasunk, imádkozunk. Még a mindennapi közös bevásárlás is örömöt okozott.

Már 16 éve éljük nászút-életünket, 31 éve vagyunk házasok. Isten segítségével minden napot különleges alkalomként élek meg azóta is arra, hogy szeressem a férjemet. Lehet, hogy sosem jutunk el nászútra, de bármelyik nap piknikezhetek a réten azzal az emberrel, akit szeretek.


Uram, tégy képessé rá, hogy nászútként éljem meg a mindennapokat férjemmel. Segíts, hogy ne törődjek a jövőre vonatkozó Mi lesz ha… kérdésekkel, hanem arra figyeljek, hogy szeressek teljes szívemből a mában. Segíts, hogy sose legyen lelkiismeret furdalásom a házaséletemmel kapcsolatban. Jézus nevében, Ámen.

(Sharon Glasgow: The Honeymoon Life, Encouragement for today, 2013. 01.01., www.proverbs31.org/devotions, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó:pinterest)

Megjegyzések

  1. Egyszerűen csodálatos!!! Életem egyik legmélyrehatóbb tanulmánya.Köszönöm, köszönöm, köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Elhatároztam, hogy minden napot nászútként élek meg. Ez a mondat fordulópont. Nem a pillanatnyi érzések, aggodalmak fogják meghatározni kapcsolatunkat, hanem az elhatározásom. Nem volt könnyű, sok elengedés és fájdalom között vezetett idáig az út. Mégis, most fontosabbnak látom hálát adni azért, ami van, ahelyett, hogy azon keseregnék, ami nincs... (Nick Vujivic)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések