Amikor túl lassúnak tűnik Isten

Van-e valami lehetetlen az ÚR számára? Egy esztendő múlva visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának.


(I.Mózes 18:14)

Hitetlenkedve dörzsöltem meg a szemem, de nem álmodtam. Épp egy gyorséttermi étterem lánc drive-thru sorába álltam be, és láttam, mi okozza a feltorlódott sort. Egy traktor sofőrje adta le a rendelését… 

Mi, vidéken élők tudjuk jól, hogy a traktorok hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Ennek ellenére, amikor az ember sietne, nagyon idegesítő tud lenni a jelenlétük. Az egyik nap is, épp amikor nagyon ki volt centizve az időm, egy szűk úton egy traktor mögé kerültem. Az idegeim pattanásig feszültek, elvesztettem a türelmemet, és elkiáltottam magam: Nem sietnél egy kicsit?! Persze türelmetlenségem nem gyorsított a dolgokon… 

Isten időzítéséhez is gyakran így állok hozzá. Ő nagyon ritkán működik abban az ütemben, amiben szeretném, legszívesebben állandóan siettetném Őt. Hányszor fordultam már felé türelmetlenül imában, és kértem munkahelyet, házassági kapcsolatot, gyerekeket Tőle. Volt amikor Igéjének mélyebb megértéséért toporzékoltam. 

Épp ezen a héten, azon kaptam magam, hogy emlékeztetem Istent, hogy egy fontos születésnap közeledik… mintha Ő elfelejtette volna. Évek óta imádkozom már egy álmom beteljesüléséért, és úgy érzem, kezdek kifutni az időből. Így hát könyörögtem Istenhez, hogy minél hamarabb teljesítse kérésemet, hiszen attól tartok, hogy hamarosan túl öreg leszek az álmom megélésére. 

A Bibliában is olvashatunk egy asszonyról, aki már igencsak túl volt a fénykorán, és nehezen élte meg Isten időzítését. Sára, Ábrahám felesége is épp olyan türelmetlen volt, mint én. Miután várt 10 évet arra a gyermekre, amit Isten megígért neki, (I.Mózes 12:21) Sára kézbe vette a dolgok irányítását, felpörgette egy kicsit az eseményeket. A tíz év igencsak hosszú idő, érvelhetett magában. 

Így hát Sára átadta szolgáját, Hágárt, Ábrahámnak, hogy gyermeket szüljön neki. Még a mai kor divatos telenovella drámáiban sem jól sülnek el az ilyen fajta dolgok, nyilvánvaló volt, hogy az emberi ügyeskedés csak összekuszálja a dolgokat, és az Isteni ígéret még mindig a beteljesedésre várt. 

Tizennégy évvel később Sárának és Ábrahámnak a vendége emlékeztette őket Isten ígéretére, és ez Sárát nevetésre késztette:” Miután megvénültem, lehet-e gyönyörűségem? Meg az uram is öreg!” (I.Mózes 18:12b) 

Visszahallod hitetlenségedet és kétkedésedet Sára kérdésében Isten időzítésére vonatkozóan? Én mindenképpen hallom: Most, Uram?! Azt gondoltam, mindez évekkel korábban fog bekövetkezni. Nem késtél el egy kicsit, Istenem? 

Isten ugyanazon szavakkal válaszol kérdéseinkre, mint Sárának is tette: „Van-e valami lehetetlen az ÚR számára? Egy esztendő múlva visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának.” (I. Móz. 18:14) 

És kevesebb, mint egy év múlva, Izsák, az a gyermek, akit Isten megígért 25 évvel korábban, megszületett. Isten időzítése tökéletes volt. Sára volt az, aki sietett, de Isten, Izsák születésének idejét „rendelt időnek” nevezte. 

A magyarázó szótár szerint a „rendelt idő” jelentése: „előre meghatározott, elrendezett, elkészített.” Izsák pontosan akkor született meg, amikor Isten azt előre megtervezte! 

Lehet, hogy úgy éled meg, hogy Isten, a szűk úton haladó traktorhoz hasonlóan, lelassítja az álmaid megvalósulását. Azonban ne feledd, Ő pontosan ismeri életünk történetét az első pillanattól az utolsóig. Azt is pontosan ismeri, hogy életünk története miként befolyásolja mások életét. Lehet, hogy türelmetlenül toporgunk, de Isten sohasem késlekedik. Lehet, hogy emberi szemmel nézve lassan bontakoznak ki az események, de Isten mindig a rendelt időben cselekszik. Hiszen Ő maga látja és tartja kézben a dolgok alakulását. 

Úgy érzed, hogy a korábban feléd hangzó Isteni ígéret kibontakozása túl lassú, vagy egyáltalán jele sincs annak, hogy történne bármi is? Talán Isten elültetett egy reményt a szívedben, ami már idejemúltnak tűnik? Látod, én magam is küzdök a türelmetlenségemmel, de erősítsük meg egymás reményét és bizalmát! Isten hűséges, és bizton rá bízhatjuk az események időzítését. 

Drága Istenem! Néha nem értem időzítésedet. Nagyon nehéz várni de bízom benned, Uram! El akarom fogadni irányításodat, vezetésedet, tökéletes időzítésedet. Formálj engem, szükség szerint ebben a várakozás időszakában, és segíts átadni az irányítást Neked, ahelyett, hogy emberileg gyorsítanám az események alakulását. Jézus nevében, Ámen. 

Várom az URat, várja a lelkem, és bízom ígéretében. 

130. Zsoltár 5. 



Forrás: Amy Carol, When God Seems Late, Proverbs31 Ministries, 28. May, 2018.
fotó: Vivre.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések