Az otthon békéjének őrzője

Jobb a tető sarkán lakni, mint zsémbes asszonnyal együtt a házban.


Példabeszédek 21:9

Ha valaki nagyító alá venné a háztartásom, akkor bizony nem kapna rajta rendszeres nagymosáson hétfőnként, súroláson szerdánként és ínycsiklandó lakomák készítése közben péntekenként. Egy szép napon azonban nekiálltam leporolni a rolókat. A férjem, James, fel is figyelt a különös hangra, hátha a gyerekek sántikálnak épp valamiben. Odakiáltott nekem: „Mi ez a zaj?”

„Csak én vagyok, a rolókat pucolom!” – kiáltottam vissza büszkén.

Egy pillanatra elgondolkodott, majd csodálkozva kijelentette: „Már vagy 10 éve nem hallottam ezt a hangot!”

Minden otthon más. Van, aki nagyobb rendre törekszik, míg mást nem zavar annyira egy kis rendetlenség, de egyvalamiben mindenki egyetért: nyugodt, békés otthonban szeretne élni. A te otthonodban milyen a hangulat mostanság? Olyan, mint egy csendes menedék, vagy eluralkodott a káosz és a stressz? Egy tiszta, rendezett otthon látható békességet áraszt, ugyanakkor egy szeretettel teli, hívogató környezet is nyújt egyfajta láthatatlan békét.

Mi van akkor, ha épp vacak napod, heted vagy hónapod volt? Velem is gyakran előfordult már, hogy egy-egy szörnyű reggel után mégis rá tudtam mosolyogni vadidegen emberekre egy megbeszélésen. Valahogy képesek vagyunk magunk mögött hagyni a rossz érzéseinket, és civilizáltan – sőt, akár kedvesen – viselkedni ismerősökkel, munkatársakkal. A legközelebbi barátainkra és családtagjainkra viszont gyakran rázúdítjuk minden frusztrációnkat.

A Biblia két helyen is írja ezt: „Jobb a tető sarkán lakni, mint zsémbes asszonnyal együtt a házban” (Példabeszédek 21:9, 25:24). Ennek a példabeszédnek az írója inkább élne egy szörnyű helyen, ami nem véd sem a hidegtől, sem az esőtől, mint egy kényelmes házban egy keserű, zsémbes asszonnyal. Nincs az a külső kényelem, amely helyettesíthetné a vágyat és szükségletet egy belső békére.

Tudatosodott már benned, hogy mekkora hatalmad van arra, hogy egy békés környezetet hozz létre? A nők gyakran olyanok, mint egy termosztát. Beállítják mindenki más hangulatát csupán azzal, hogy ők maguk kedvesen vagy zordan viselkednek. Ma behívhatod a Szentlelket az életedbe, hogy akkor se tűnjön el az örömöd, ha a körülmények ezt indokolnák. Kimutathatod a szeretetedet a családod felé azzal, hogy valamelyik szeretetnyelvet használod, még akkor is, ha épp nincs meg benned az érzés. Például elismerő szavakat mondasz, ajándékozol, minőségi időt szentelsz a családodnak, szívességet teszel, vagy megérinted őket. Ha a házastársad szereti a patinás rendet, akkor elpakolhatsz néhány dolgot, mielőtt hazaér.

Ha a külvilág egy zajos, durva, istentelen hely, akkor az otthonod jelentheti a lélek számára szükséges menedéket. Ez a menedék lehet egy biztonságos lakhely, egy magas torony, egy mentsvár, a remény és a megpihenés helye. Határozd el, hogy minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy az otthonod békés hellyé varázsold. Ehhez talán csak annyi kell, hogy gyakrabban kapcsold ki a tévét vagy a számítógépet, kevesebbet zsörtölődj, keresd a lehetőséget, hogy kritizálás helyett dicsérj, vagy esetleg időről időre leporold a rolót.

Imádkozzunk:

Uram, bocsásd meg nekem, hogy időnként zsémbes és hálátlan voltam. Segíts, hogy a szeretet nagykövete lehessek az otthonomban. A Te Igéd szerint áldottak a békességszerzők, én pedig békességszerző szeretnék lenni a házamban. Változtasd meg a szívemet, hogy nyugodtabb és tisztelettudóbb legyek a hozzám legközelebb állókkal.

Jézus nevében, Ámen

Most Te következel

Egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire ítélnéd nyugodtnak az otthonod? Kérdezd meg az Urat: „Mi lenne az, amivel ma nyugodtabbá tehetném az otthonom?”





Forrás:
Creating a Calm Home by Arlene Pellicane, http://girlfriendsingod.com/creating-calm-home/, fordítás: Várfalvi Emese
fotó: pinterest.com
Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013
Used with permission
www.girlfriendsingod.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések