Elég vagy úgy, ahogy vagy

„Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.” (Zsolt 139,14)


„Istennek köszönhetően elegendő vagyok.” – Éva a bűnbeesés előtt.

„Nem vagyok elegendő.” – Éva, miután a kígyó megkísértette (1Mózes 3).

Hűvös szellő simogatta Éva arcát, miközben az Édenkertben sétált férjével és Istenével. Körülötte a fák és virágok gyönyörű színekbe borultak. Az állatok nyugodalmasan feküdtek az árnyékban. Éva mélyet sóhajtott az elégedettségtől. Az élet jó. Nem érezte magát kényelmetlenül, nem aggódott, nem félt. Minden úgy volt, ahogy lennie kellett. Szerették őt. Teljes volt az élete. Biztonságban volt.

A következő napon ismeretlen hangot hallott, ahogy leszakított egy gyümölcsöt a kertben. „Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek?” (1Mózes 3,1B) Éva megráncolta homlokát, és odafordult, hogy válaszoljon. De eddig még senki nem kérdőjelezte meg Istent! Azt mondta a kígyónak: „A kert fáinak gyümölcséből ehetünk, csak annak a fának a gyümölcséről, amely a kert közepén van, mondta Isten: Nem ehettek abból, ne is érintsétek, mert meghaltok” (1Mózes 3,2–3). Éva talán arra számított, hogy ez majd meggyőzi a fűben lapuló kígyót. De az csak folytatta: „Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz” (1Mózes 3,4–5). Tudjuk, hogyan folytatódik a történet. Éva evett a gyümölcsből, és kiűzetett a paradicsomból. De miféle hazugság ejthette csapdába szívét? Mit hihetett?

Amikor ezt a történetet olvasom, egy kifejezésen mindig megakadok: „olyanok lesztek, mint az Isten”. Más szóval: nem vagy elegendő úgy, ahogy vagy. És ennek a hazugságnak baljós vonatkoztatása is van: Isten elhallgat valamit. Ironikus, hogy a kígyó is emiatt esett el. Nem volt megelégedve a szerepével, pozíciójával a mennyben, meg akarta ragadni Isten hatalmát, és így elvesztett mindent. De még akkor sem tanulta meg a leckét. Még most is próbálkozik, hogy csőbe húzza Isten leányait.

Amikor szerzőként, tanácsadóként, személyi edzőként vagy barátként beszélgetek nőkkel, szinte hallom azt a hazugságot, amit Éva el is hitt. És már hallottam a saját szívemen is. Az ellenség az idők kezdete óta ugyanúgy próbálkozik. Csakhogy ennek a hazugságnak többféle variációja is van…

Nem vagy eléggé szerethető.

Nem vagy elég jó.

Nem vagy elég szép.

Nem vagy elég okos.

Nem vagy elég trendi.

Nem vagy eléggé sikeres.

De mindezeknek ugyanaz az üzenete. Valahogy, valamilyen formában hiányérzetünk van. Akinek Isten teremtett minket és amit Ő adott nekünk, valahogy nem megfelelő. Ez igaznak tűnhet, mert valamikor mi mind bűnösök voltunk, Megváltóra volt szükségünk. De amint átadjuk életünket Jézusnak, Ő visszaállítja bennünk azt, ami a bűnbeeséskor elveszett. Utó-paradicsomban élhetünk, de életünk Isten szemében a kereszt által tökéletes. Elegendők vagyunk, mert Jézus elegendő az életünkben.

Amikor az ellenség megpróbálja meggyőzni a szívünket, hogy ez nem igaz, mit válaszolhatunk rá? Évát azzal kezdte megkísérteni, hogy „Csakugyan azt mondta Isten…” Hiszem, hogy legyőzhetjük azzal, hogy „Isten szó szerint azt mondta…”. Ezt használta Jézus is, amikor az ördög megkísértette.

„Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré. Ő így válaszolt: Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Máté 4,1–4)

Az ördög két másik alkalommal is megkísértette ezután, de a mi Megváltónk mindig a Szentírásból válaszolt. Kövessük hát az Ő példáját, amikor az ellenség megpróbál kelepcébe csalni minket. Például amikor azt a hazugságot hallod, hogy „nem vagy elegendő”, válaszolj azzal, amit Isten mond a Szentírásban:

„Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.” (Zsolt 139,14)

„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való.” (2Péter 1,3A)

„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Filippi 4,13)

„Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde” (Efézus 6,17), mert ez az Istennél lévő egyetlen fegyver. Az ellenség kihasználta Évát, ő pedig úgy tett, mintha védtelen lenne. De nekünk nem kell ezt tennünk.

Nő vagy.

Harcos vagy.

Kezedben van Isten leküzdhetetlen igazsága.



Atyám, köszönöm, hogy azt állítod, elegendő vagyok Benned és Érted. Amikor az életemben és szívemben felhangosodnak a hazugságok, segíts, hogy meghalljam a Te igazságos hangod! Hálás vagyok, amiért Hozzád tartozhatok, és amiért egyedül a Te végszód érvényes életemben. Jézus nevében, ámen.

(forrás: http://www.girlfriendsingod.com/youre-enough-as-you-are/, Holley Gerth, Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013, Used with permission, www.girlfriendsingod.com, fordítás: Kiss Erzsébet Janka, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

  1. Egyet ertek--en is voltam ilyen hejzetbe de ma mar tudom hogy hozzam-Istennek kulon tereve van es eszt szeretnem maradekalanul tejesiteni-- nem hasonltom magam masokhoz - nem kell mindenkinek megfelelni csak neki en is probaltam de nem ment Az en szemeyes Megvatom Jezus O hozza akkaok haonltitni Amen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések