A jászoltól a keresztig

Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.


(Lukács 2:19)


A Karácsony üzenete mindannyiunk számára ismerősen cseng. Kívülről fújjuk a karácsonyi verseket és énekeket, elismételjük a születés történetét sokszor anélkül, hogy mélyen belegondolnánk a jelentőségébe. Egy régi angol mondás szerint, a "megszokás megvetést szül", így hát megállok, és egy kicsit elgondolkodom...

Ha időt szánok arra, hogy Isten halk és csendes hangját meghallhassam, akkor sikerül a jól ismert mondanivaló mögé látni és egy új, friss színezetet kap a történet... csendben önvizsgálatot tartok... a készülődés idejét úgy takarítottam, vásároltam és főztem végig, hogy nem volt időm térdet hajtani a Megváltóm előtt? Talán túlontúl a dekorációkra fókuszáltam a belső elcsendesedés helyett?


A karácsony története az élet, a remény és a szabadság csodálatos története. Gyönyörű és egyben felfoghatatlan találkozása az emberiség romlottságának és az Istenség gondoskodásának, a Világosság által a sötétség teljes legyőzésének a Szeretet közreműködésével. Mert ez a szeretet ahol megjelenik, életet és szépséget teremt.



A SZERETET, MELY ÉLETET AD...


A kezdetben ez a Szeretet életet lehelt a porból formált Ádám tüdejébe. Életet adó szeretet. A tökéletes és teljes szeretete a szent, és örökkévaló Istennek, aki szólt, és szava erejével új galaxisokat, csodákat és imádókat teremtett. Mindezért az Ő csodálatos neve dicsőíttetik. Mi, akik az Ő képmására teremtettünk, abban különbözünk a többi teremtménytől, hogy megtapasztalhatjuk Őt személyesen. Megismerhetjük a Szeretetet. Az igaz, tiszta, a mindent túlszárnyaló szeretet.


A teremtést követő lázadás elválasztott bennünket Istentől. Fellázadtunk Isten terve, a szava, az akarata ellen. Az emberiség akarata és vágya az uralkodás lett - az ember a saját akaratát érvényesítette az Édenben, ... és érvényesítem a saját életemben, ... érvényesíted a saját életedben is.


Bár ez a lázadás halált érdemel (Római levél 6:23), Isten szeretete életet adó megoldást keresett. Ez a szeretet a mennyből szállt alá, életet közvetített a megholtaknak a testet öltött Kegyelem által, mely rongyokba burkolódzott a szegényes jászolban. Jézus ezen szeretet küldetése a jászoltól egészen a keresztfáig tartott földi élete során.

Isten szeretete így vált nyilvánvalóvá közöttünk: Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.(János I. levél 4:9-10)


A SZERETET MELY SZÉPSÉGET EREDMÉNYEZ...


Jézus számára nem volt hely Betlehemben, pedig Ő a halált eltörölni jött erre a Földre. Azért érkezett, hogy mi, akik reménytelenül elvesznénk nélküle, szeretetet, megbocsátást és szabadságot tapasztalhassunk meg Őbenne. És ezáltal teljes életet élhessünk, egy gyümölcsöző életet, egy hamuból életre kelt csodálatos életet tapasztalhassunk meg.

A gyermekből férfi lett. Jézus harminc éves korában nyilvánossá tette szeretet küldetését. A galileai zsinagógában megnyitotta az ősi tekercset, épp ott, ahol a következő szavak álltak:


"Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét."


Ekkor összegöngyölítve a könyvtekercset, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában mindenkinek a szeme rajta függött; ő pedig szólni kezdett hozzájuk: "Ma teljesedett be ez az írás fületek hallatára."(Lukács 4:14-21


A Karácsony története Jézusról szól. Arról szól, hogy a foglyok miként válnak szabaddá, a vakok hogyan látnak, és a lázadásunk foltjai miként tisztulnak meg az Ő vérében.
Mert a karácsony története az élet története.



A mai napon a sok elfoglaltságunk közepette, azért imádkozom, hogy csatlakozz hozzám és gyönyörködjünk együtt ebben a tökéletes Szeretetben, egy megújult, magával ragadó csodálattal. Mert ez a szeretet életet és szépséget hoz összetört életünkbe.


Szent Uram, Te, Aki a testet öltött Kegyelem vagy, mindent túlszárnyaló szereteted a szívemet hálával tölti el. Segíts mindig tudatosítani magamban a Te csodálatos kegyelmedet. Jézus nevében, Ámen.




(Forrás:Girlfriends in God, Daily Devotionals, December 19, 2014, Gwen Smith, From the Cradle to the Cross, Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013 Used with permission www.girlfriendsingod.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések