Kiszűrjük vagy beszűrődik



„Hadd halljam meg, mit hirdet az Úristen! Bizony, békességet hirdet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok.” Zsolt 85,9


Nagyon éberen alszom. Ha mindegyre felébredünk éjjel a különböző zajokra, egyenes út vezet a kimerüléshez. Ezért szeretem annyira a „fehér zaj” gépemet, ami egy kis lekerekített, elektronikus kütyü az éjjeliszekrényemen. Ő az ép elmém éjszakai őrzője.

Mielőtt hozzájutottam ehhez a kis készülékhez, nem hagyott aludni a férjem horkolása vagy valamelyik tinédzser gyermekem éjféli nassolása. Ettől aztán házsártos voltam és ingerlékeny, lanyha és energiátlan. Az álom megvonása lelkemtől terméketlenné tett, nem tudtam figyelni, nem voltam képes hatékonyan teljesíteni.

Mostanában már éjszakai segítőm pillanatok alatt elszenderít duruzsolásával, a nyugalom szigetére úszom, és ott is maradok a belőle hallatszó tengerparti hullámzás, halk madárcsicsergés, távoli szélzúgás hatására. Én állítom be, hogy mit szeretnék hallani. Az állandó csillapító hanghatás varázserővel szűr ki minden más háttérzajt körülöttem.

Rájöttem, hogy ugyanez érvényes a lelki életünkre is. Ha fontos nekünk, hogy Istenre találjunk az imában, a bibliaolvasásban, vagy hogy csendesen a jelenlétébe helyezkedjünk, ki kell szűrnünk mindent, ami elvon Tőle. Ha nem zárjuk ki tudatunkból egy időre a sürgető tennivalókat, takarításra váró otthonunkat, kifizetetlen számláinkat vagy az internetet, nem fogunk eljutni abba a nyugalmi állapotba, ahol megkaphatjuk Isten irányítását az adott napunkra.

Jézus mestere volt a „kiszűrésnek”. Ha átlapozzuk az Újszövetséget, feltűnhet, hányszor vonul vissza egy magányos helyre, kora reggeli imádkozásra vagy csendes elmélyedésre, ahol nem éri utol a tömeg harsogása. Jézus szándékosan kereste a nyugalmat a zűrzavarban, a sátán palotájában.

Az Ószövetségben a zsoltáros gyakran említi a békességet és a nyugalmat, mint Isten ajándékát az Őt keresőknek. Mai igénkben is egy ilyen ígéretről olvashatunk: Isten békességet hirdet népének, híveinek. Hogy megtapasztaljuk ezt a békességet, meg kell hallanunk Isten szavát, s hogy meghalljuk Isten szavát, lehetővé kell tennünk, hogy hallatszódjék: figyelmünket el kell vonnunk mindentől, ami zavarná a Ráhangolódást.

Ahogy bekapcsolom minden este a készüléket, úgy kell naponta kikapcsolnunk egy időre a telefont, a tévét, a számítógépet/laptopot, az iPad-ot. Ne törődj a mosatlan edényekkel, az előtted álló papírmunkával, a sürgős tennivalókkal, hanem húzódj el egy csendes helyre, ahol a drága Jézus vár reád – és azt szeretné, hogy csendben maradj, s adj magadnak időt, hogy meghalld, amit mondani szeretne neked.

Rengeteg minden szűrődik be az életünkbe, lehetetlenné téve, hogy meghalljuk Isten hangját. Határozzuk el együtt, hogy kiszűrjük a figyelemelvonó dolgokat, s ráhangolódunk az egyetlen életadó Hangra. Ő az egyetlen forrása az igazi, tartós békességnek.

Uram, adj kérlek bátorságot, hogy kikapcsoljam a figyelmemet magukhoz ragadó készülékeket, adj szándékot, hogy Rád figyeljek, és türelmet, hogy meghalljalak. A Te békességedben szeretnék sütkérezni, s a Te utaidon akarok járni. Jézus nevében, Ámen.
 
 

forrás: Karen Ehman Encouragement for today, 2011.04.08. www.proverbs31.org fordítás:eszmelkedesek.blogspot.hu fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések