Hit a számokban

„Ezek a harci kocsikat, amazok a lovakat emlegetik dicsekedve, mi pedig Istenünknek, az Úrnak a nevét.” Zsolt 20,8


Nemrég arról beszélgettünk a férjemmel, hogy milyen nehezen tudunk egy vésztartalékot összegyűjteni és fenntartani. Különféle bonyodalmak, kocsijavítás, a légkondicionáló rendszer kicserélése, a férjem hathónapos munkanélkülisége felemésztették minden félretett pénzünket. Amint úgy tűnt, hogy sikerült valamennyit megtakarítani, mindig történt valami, ami elvitte. Hangot is adtam aggódásomnak a férjem előtt: „Ha sikerülne betennünk egy nagyobb összeget” – mondtam -, „nem kéne tovább izgulnunk.”

Vonzott az aggódás nélküli élet. Szerettem volna érezni a biztonságot. A stabilitást. Olyan jónak tűnik.

De nem ide mutatnak az események. Vajon mire akar ezzel tanítani Isten?

Pár nappal később Gedeon történetét olvastam. Isten őt hatalmas harcosnak nevezte, pedig épp bujkált és rettegett az ellenségtől. A Bírák 7. részében Isten meggyőzi Gedeont, hogy gyűjtsön sereget az izraelitákból, és nézzen szembe az ellenséggel. Gedeon bizonyára meglepődött és örült, hogy 32000 férfi válaszolt a hívására. Úgy képzelem, hogy nagy számuk ereje jóleső érzés volt ennek a távolról sem magabiztos katonának. Ám Isten azt parancsolta, csökkentse a létszámot. Aztán újra csökkentenie kellett. Végül Gedeon 32000-ről 300-ra kurtította a harcosok számát. Állítsuk szembe ezzel az ellenség tömegét, akikről azt olvassuk a Bírák 7,12-ben, hogy „annyian voltak, mint a tenger partján a föveny.” Csak sejtem, mit érezhetett Gedeon. Arra gondolhatott, hogy mennyivel biztosabb a győzelem, ha az embernek nagy létszámú serege van.

Mialatt ezt a történetet olvastam, eszembe jutott egy másik eset, amikor egy hadvezér tudni akarta, hány emberre számíthat. Az 1Krónikák 21,1 leírja, hogy a Sátán rávette Dávidot, tartson népszámlálást az emberei között. Tudta a Kísértő, hogy ha Dávid figyelmét Istenről a számokra tereli, uralmat nyer Dávid gondolatai és bizalma fölött.

Ez a két bibliai hely megvilágosított. Isten arra akar tanítani, hogy bizalmamat ne a vésztartalékunkba, hanem Belé vessem. Nem kell aggódnom a pénzügyi egyensúlyunk vagy hadseregem létszáma miatt. Elég hinnem, hogy Ő ellát mindennel, amire szükségem van.

Isten hatalmasnak mond minket akkor is, amikor bujkálnunk kell. Akkor is, ha erőnk ingadozik. Isten gazdagnak mond minket akkor is, ha anyagi helyzetünk félelemmel tölt el. Isten a lehetetlenen is uralkodik. Erősebb a legsötétebb helyzetnél, mert fényével bármit meg tud világítani. Aggódsz a számok miatt? Hívd segítségül az Ő hatalmát.

Ne higgy a számokban, amik úgy hullámzanak, mint a tenger vize. Bízz Istenben, Aki nem változik. Kérdezd csak meg Gedeont, aki döntő csatát nyert 300 férfival. Te is győzedelmeskedhetsz, függetlenül attól, mit mutatnak a számok.


Istenem, gondot okoznak nekem a számok. A statisztikák ellenem fordultak. Az anyagi egyensúly fogalma ismeretlen számomra. Lehetetlen kihívások elé kerültem. Ma mégis felcsillant egy reménysugár. Szítsd fel, kérlek, a teljes bizalom lángjává – nem a számokban, Benned akarok hinni. Jézus nevében, Ámen.

(Encouragement for today, 2011.03.11.Marybeth Whalen, www.proverbs31.org, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések