Ki a bíró?

"Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek."

Máté 7:1-2

Miközben a férjemmel egy gyorsétteremben ültünk, és a délutáni kertészeti terveinket beszéltük meg, meghallottuk, hogy egy pár hevesen vitatkozik. A hely meglehetősen üres volt, így Ken és én nem tudtuk megállni, hogy ne hallgatózzunk. Egyszer csak a nő azt sziszegte: "Te barom, miért nem hallgatsz rám soha?". Ezt olyan mérgesen mondta, hogy azonnal elítéltem őt, mint a bűnös felet.
A Biblia nemcsak ennek a nőnek ad tanácsot, hanem a hozzám hasonló embereknek is, akik néha túl gyorsan ítélkeznek. Csak Jézusnak van joga ítélkezni, mert csak Ő ismer minden tényt és a szív indítékait. A Szentírás azt is mondja, hogy bármilyen ítéletet is mondunk másokra, az visszaüthet ránk, hogy minket ítéljen el.
Azon a délutánon, amikor Ken és én a kertben voltunk a metszőollóval és a műtrágyával, azon kaptam magam, hogy gőzerővel beszélgetünk egy kertészeti technikáról. Alig jött ki egy szó a számon, Isten máris az éttermi nőt juttatta eszembe. Éreztem, ahogy a kalapács lecsapott rám. Nem szabad meggondolatlanul ítélkeznünk, nem szabad a legrosszabbat feltételeznünk az emberekről. Nem szabad könyörtelenül véleményt alkotnunk. Végül, nem szabad ítélkeznünk mások szíve felett. Természetesen mérlegelnünk kell jó és rossz között, és a hívőket a Szentírás szerinti normák felé szükséges terelni, de az ítélkezés egy óriási lépéssel túlmutat a megkülönböztető képességen.
Az ítélet az elítélés magatartását hordozza magában. Egy napon Jézus eljön, "hogy megítélje az élőket és a holtakat".(1 Péter 4:5) Én például megkönnyebbülten hagyom a kalapácsot az Ő kezében. Végül is senki sem tudja, mi van a szívekben, csak Ő. Imádkozzunk az emberekért, ahelyett, hogy ítéletet mondanánk. Sőt, azt hiszem, most azonnal imádkozni fogok azért a nőért az étteremben.


Istenem, emlékeztess arra, hogy milyen érzékenyen és pontosan egyensúlyoztad ki az igazság mérlegét. Tarts meg attól, hogy elhamarkodottan vonjak le következtetéseket másokról. Engedd, hogy minden meglátásom imádsággá alakuljon.


Who’s the Judge?
Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-palya-biro-jogi-6077326/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések