Uram, elfáradtam...

A Mennyből pedig egy hang hallatszott: „Ő az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”


Máté 3:17


Nem is olyan régen a mosogató mellett álltam, és próbáltam enyhíteni a stressz égető érzését. Annyi minden szorongatott. Így suttogtam: Istenem, teljesen kimerültem.

Azon kaptam magam, hogy a szeretteimet sürgetem a beszélgetésben. Rohantam a következő dologra, majd a következőre. Sürgettem a dolgok beütemezését, majd sürgettem a munkatársaimat a feladatok elvégzésében.

Az életemet a rohanás ritmusára állítottam be.

A kimerültség a szívem mélyéig áthatott, és követelte, hogy lassítsak. De hogyan? Én hoztam a döntéseimet, és most a döntéseim uralnak engem. Engem - ezt a végtelen igények sűrűjében vergődő nőt.

Érezted már valaha ugyanezt? Gyanítom, a legtöbben éreztük.

Kezdek rájönni, hogy a két legerősebb szó, amit mondhatok, az "igen" és a "nem". Az, hogy hogyan használom őket, meghatározza, hogyan alakítom a napirendemet. Az, hogy hogyan állítom be az időbeosztásomat, meghatározza, hogyan élem az életemet. Az, hogy hogyan élem az életemet, meghatározza, lelkem állapotát.

Amikor a döntéseimről a lelkem állapotának fényében gondolkodom, az súlyt ad annak, hogy bölcsebben válasszak. Minden egyes dolog, amire igent mondok, meghatározza az életem ütemét.

Végül is, ha egy nő a túlterhelt időbeosztás stresszével él, akkor óhatatlanul a megüresedő lélek szomorúsága fogja szorongatni - egy olyan lélekké válik, akinek ugyan tele van a naptára, de nincs ideje igazán megélni az életet és élvezni azt.

Ha mostanában stresszes tempóba kerültél, megértem. Azt hiszem, hogy a naptáram nagy része azért válik túlterheltté, mert félek attól, hogy lemaradok, vagy nem felelek meg a követelményeknek.

Egy gyors pillantás a közösségi médiára, és úgy tűnik, mindenki más képes nyaktörő tempóban, mosolyogva élni. Az ő üzleti törekvéseik fontosabbnak tűnnek, mint az enyémek. Az otthonuk tisztább. A gyerekeik mindig jól kijönnek egymással. És még arra is van idejük, hogy vacsoravendégeket hívjanak át, hogy a kertjükből származó ételeket fogyasszanak. Hú!

Ezért érdekes számomra, hogy mikor jelentette ki Isten Jézusról a Máté 3:17-ben, Jézus keresztsége idején, szolgálatának kezdetén: "Ő az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm".

Ekkor Jézus még nem tett csodákat, nem vezette a tömegeket, és nem ment a keresztre. Isten azonban mindezen teljesítmények előtt is szeretettel tekintett Jézusra.

Az Atya megerősítette Jézus identitását, mielőtt elkezdte volna a tevékenységét. Jézus odafigyelt Istenre, hitt Istennek, és nem sietett. Ha Krisztusban bízunk, Isten nekünk is új identitást ad (Róma 6:4). De Krisztussal ellentétben mi gyakran elfeledkezünk erről.

Olyan sok tevékenységgel töltjük meg napjainkat és életünket, hogy csak úgy tudunk lépést tartani mindezzel, ha sietünk. És kezdem felfedezni, hogy az életemben a stressz nagy részének forrása ez az állandó lépést tartási kényszer. De mi van, ha rossz vágyat kergetek?

Tényleg azt akarom, hogy az életem jobban hasonlítson másokéra? Vagy inkább azt, amit Isten a legjobbnak tart számomra?

Isten legjobbja számomra azt jelenti, hogy foglalkozom az életemmel és a benne lévő emberekkel. Isten legjobbja számomra azt jelenti, hogy észreveszem az isteni meghívásokat, és érzem a szabadságot, hogy igent mondjak - a legjobb igent az Úr megbízásaira.

Ha valóban rohanásmentes életre vágyom, akkor ürítenem kell a teendőim sokaságán, hogy Istennek legyen helye, hogy elárassza a lelkemet.

Ma neked és nekem pillanatról pillanatra meg kellene állnunk az identitásunk valóságában, mielőtt folytatnánk a tevékenységünket. Ragadjuk meg ezt az igazságot, és itassa át mélyen a szívünket: Isten lányai vagyunk, akiket szeret, és akikben gyönyörködik.

Azért gyönyörködik bennünk, mert Krisztusban vagyunk, nem pedig azért, amit teszünk. Gyönyörködik bennünk a kifürkészhetetlen, feltétel nélküli szeretet miatt, amelyet nem kiérdemelünk, hanem egyszerűen kapunk.

Drága Uram, segíts kérlek, hogy meg tudjam üresíteni a mai napirendemet. Szeretnék kilépni a rohanásból, hogy megragadhassam a számomra legjobbat. Jézus nevében, Ámen.








Forrás: Proverbs31 Ministries, Daily Devotion, August 24, 2023. : Lysa TerKeurst: God, I feel worn out
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/08/24/god-i-feel-worn-out


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések