Bátornak lenni a közösségben

"Mózes az ÚR elé vitte ügyüket, és az ÚR ezt mondta Mózesnek: Igazat mondanak Celofhád leányai. Adjál csak nekik birtokot apjuk testvérei között, és juttasd nekik apjuk örökségét."

4 Mózes 27:5-7

Nemrégiben a városomban több női vezetővel összegyűltünk. Nonprofit szervezeteket vezetnek, tanárok vagy adminisztrátorok a helyi iskolákban, vállalkozásokat vezetnek, és egyházi vezetők. Sokan közülük úgy érezték, hogy kimerültek és túlterheltek a környezetükben felmerülő szükségletek miatt.
Talán ez jellemez ma téged is: kimerült és túlterhelt vagy, készen állsz arra, hogy bedobd a törölközőt. Nem számít, hol van vezető szerepünk - legyen szó a városunkról, a gyülekezetről, a munkahelyünkről vagy az otthonunkról -, mindannyian elérünk egy olyan pontra, amikor már nem tudjuk, hogyan tovább. A veszteségek, az akadályok és az ellenállás kimerítenek és kifárasztanak minket.
Ezek a hölgyek szomjúhoztak egy kis bátorításra különböző vezetői szerepeikben. Ezért kinyitottam a Bibliámat Mózes 4. könyvénél, és elolvastam egy történetet öt nővérről, akik Izrael nemzetségének a tagjai voltak: Celofhád leányai.
Ezek az asszonyok a 4 Mózes 27-ben, akiket név szerint említenek - Mahlá, Nóá, Hoglá, Milká és Tircá. (4 Mózes 27:1) - gyászoltak. Apjuk meghalt, és semmijük nem maradt. Együtt mentek Mózeshez, és irgalomban - majd Isten könyörületében - reménykedtek.
Tiszteletteljes, de erős hangú kérdést tettek fel: "Miért tűnjék el apánk neve a nemzetségéből, csak azért, mert nem volt fia?" (4 Mózes 27:4).
Lényegében az apjuk vagyonához való jogot kérték, amit ebben az ókori kontextusban általában nem adtak meg a nőknek. Az apák hozományt vagy ajándékot adtak a lányaiknak a házasságkötéskor, de a lányaik nem örököltek tulajdont. Mózes mégis meghallgatta az ügyüket, és Isten elé vitte a kérésüket. Szeretem Isten válaszát: "Mózes az ÚR elé vitte ügyüket, és az ÚR ezt mondta Mózesnek: Igazat mondanak Celofhád leányai. Adjál csak nekik birtokot apjuk testvérei között, és juttasd nekik apjuk örökségét." (4 Mózes 27:5-7)
Ez a történet sokat tanít nekünk, hogyan is áll Isten a nőkhöz. Az "ügy" szó héberül mishpat, ami "igazságot" is jelenthet, és az egész Bibliában előfordul. Az asszonyok egy személyes ügyet vittek azért, hogy igazságot szolgáltassanak, ami az egész közösséget érintette. A törvényt megváltoztatták, és minden nő, aki apa és testvér nélkül maradt, részesülhetett az örökségből (4 Mózes 27:8-11).
Ezek a nők bátran léptek a közösség elé. Ma mindannyiunk számára példaként szolgálnak. Isten intelligenciát, cselekvőképességet és kreativitást ad nekünk, hogy a saját környezetünkben munkálkodhassunk ilyen téren is. És mivel Ő velünk tart, és másokat is ad mellénk, hogy bátorságunkat erősítsék, nem kell egyedül lennünk.
Kivel tudsz karöltve bátran menni a változás felé?
Talán Isten arra hív téged, hogy menj a lányoddal, bölcsességet és bátorítást nyújtva neki.
Talán arra hív, hogy vezesd a cégedet, és menj a csapatoddal együtt egy új irányba.
Talán a férjednek van szüksége arra, hogy imádkozz érte.
Talán egy  Krisztusban hívő testvéreddel kell együtt menetelned, aki most tanul meg felállni és hangot adni a történetének.
Imádkozzunk azért, hogy hogyan tudunk hitben és közösségben előrehaladni, mint Celofhád lányai, akik megváltoztatták a történelmet.


Drága Istenem, köszönjük, hogy olyan Isten vagy, aki személyesen gondoskodsz minden egyes szükségletünkről. Igéd megvilágítja milyen irgalmas és igazságos a Te szíved. Mutasd meg nekünk, hogyan bánjunk másokkal ugyanezzel a szívvel. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/07/03/finding-courage-in-community
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-ferfi-emberek-no-3830745/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések