Gondolatok a gondolatokról..

Ma reggel mintha Isten megérintett volna, hogy “ez az a nap”. Az ébredés pillanatában észleltem, hogy a tudatom megelőzte a gondolatot. (fénysebességgel) Megtapasztaltam a pillant egy töredéke alatt, valami nagy békét és nagy szabadságot. Mintha egy hatalmas, megvilágított, üres, rendezett repölőtéren gyalogoltam volna keresztül: tisztaság, tér, béke és csend volt körülöttem, és mind az enyém volt. Aztán villámként jött az eső gondolat: „de jó volt ez a pillant szabadon, gondolatok nélkül”. Természetesen az első gondolatot zuhatagként követte a többi.

Felmérések szerint egy emberi agyban 40-60 ezer gondolatot fordul meg egy nap alatt. (A férfi barátaim szerint ez csak a nőkre vonatkozik) Képzeld el azt a repülőteret, ahol egy nap alatt 60 ezer repülő szeretne landolni. Káosz, zűrzavar, balesetek, tumultus, nem beszélve az utasok tömegéről... A repülőgépek beérkezve a légtérbe kérik leszállásukat. Az irányító központban észlelik és válaszolnak a pilótának: leszállhat-e, mikor, melyik sávon, milyen irányból közelíti meg a leszálló pályát az adott repülőtéren. Van olyan repölőgép, amit elutasítanak: időjárási körülmények vagy kapacitás hiánya miatt. Ismeretlen repülőket nem fogadnak. Egy bizonyos kapacitás átlépése esetén veszélybe forog mindenki élete. Mindemellett a leszállópályák karbantartása is nehéz és rendszeres figyelmet igényel.

Az emberi agyat képzeljük, mint ezt a repülőteret és légterét. A repülőgépek a gondolatok,ezrével keringenek befogadásra várva. A repülőtéren nyüzsgő utasok az érzelmek, amik a gondolatokat kísérik. Melyik repülőtér képes 60 ezer bejövő gép fogadására? Az irányítótoronyra, vagyis személyes döntéseinkre, hatalmas felelősség hárul.

Gondolatainkat az érzelmek követik, s ezek meghatározzák a cselekedeteinket is. Ezért a lelkünk ellenségének fő célja, hogy káoszt teremtsen és fenntartson, vagy ami még rosszabb, eljuttasson oda, ahol megszerezheti a kontrollt a gondolatvilágunk felett. Az irányítótorony kulcsát viszont Isten az egyének kezébe adta, mikor gondolkodó lénynek teremtett, és szabad akarattal ruházott fel. Segítségül a Szent Lelkét és Igéjét is adta.

Önmagunkon belül a érzékeléseink és észleléseink gondolatokat fakasztanak. Külső befolyások dömpingjét önti ránk az interneten keresztül a szociális média: Facebook, Tweet, TV, Instagram... Óvatlanul belénk lopódzik a másokhoz való hasonlítás, önmagunk leértékelése, vagy irigység magja születik meg bennünk. Ezek mérgező, magunkat aláásó gondolatokat ébresztenek.

Legyünk éberek és ismerjük fel a lehúzó, negatív, mérgező gondolatokat. Nézzünk szembe azok valóságával. Ne ijedjünk meg tőlük, hanem használjuk, mint „behajtani tilos” vagy „zsákutca” jelzőtáblákat a további utunkra. Döntéseddel, mint irányváltoztatással szabadulj meg az olyan befolyásoktól, amik félelemhez, hitetlenséghez, bizonytalansághoz, személyiség krízishez vezetnek. Szeresd magad és válaszd a szereret gyümölcsét. Ne hagyd, hogy megfélemlítsenek ezek a mérgező vagy negatív gondolatok, hanem használd ki, hogy cselekedetre késztessenek.

Az Ige alapján kaptunk egy SISAKOT Istentől a lelki harchoz: védeni kell a fejünket, az ellenség fő célpontját. Használjuk az ÜDVÖSSÉG sisakját, mint védelmet. Az ÜDVÖSSÉGÜNK a gondolati egészségünk biztos forrása! Mikor az első szeretet öröme, a remény és hit biztonsága, személyi identitásunk meghatározója a kimondhatatlan kegyelmi ajándék, akkor tudjuk kiválasztani melyik gondolatnak adunk nyílt utat, melyiket utasítjuk el még mielőtt befolyásolna. Érzelmeinkre nem támaszkodhatunk.

Római levél 12:2 szerint „Ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elmétek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.” Ne az önpusztító, rohanó világhoz, azaz a külső befolyásokhoz mérjük magunkat. Képtelenség lépést tartani az információ áramlattal, a mai média érzelmeket provokáló befolyásolásával. Nincs ami megtartson. Emlékezz a COVID pandémia félelem manipulációira! Be akarták börtönözni a lelkünket. Én még tudom, hogy milyen volt az élet internet előtt. EMBERRE SZABOTT. Egy idegrendszer, egy érzelmi strukturára, egy emberi életre szabott volt. Mikor az idegrendszerünket kapacitásának többszörös mennyiségében ostromolja az információ áradat, akkor kétség nélkül nem tudunk lépést tartani a saját gondolatainkkal, és az általuk fakasztott érzelmek feldolgozásával. Globálisan megsokszorozódott az érzelmi betegek és betegségek száma. Sok fejben a káosz lett úrrá és a kontroll torony összedőlt.

Az ellenségnek elég csak egy kis hazugságot keverni az igazság közé, és ez máris alámossa a homokra épített várunkat. Ezért az Igével való rendszeres táplálkozásra szükségünk van. A Kősziklára építve biztonságban állhatunk. A viharok közelednek és egyre erősebbek lesznek, ezt tudjuk. Győzelmünk érdekében


-    Ismerjük meg és emlékezzünk Isten ígéreteire


-    Keressük és ismerjük, mit gondol Isten bizonyos helyzetekről, jelenségekről


-    Ismerjük és meditáljunk Isten Igéjéről, és ismételjük az igeverseket rendszeresen.


-    Töltsünk időt Isten jelenlétében

Ezután tudjuk csak betölteni és gyakorlatba helyezni azt, amit Isten Igéje kér tőlünk: „foglyul ejtve minden gondolatot, hogy Krisztusnak engedelmeskedjen”

Valahogy így képzelem el gondolatainkat. Jézus igazságának alárendelve, keresztülmennek a „szűrőn” és a túlélők az Ő szolgálatában részünkre szabadságot, szentséget, hálaadást és örömet hoznak, Isten dicsőségére.








Záró gondolatok:

Zsoltárok 51:14 Újítsd meg bennem a szabadításod örömét!

Ézsaiás 12:3 Örömmel merítek vizet az üdvösség forrásából

Filippi levél 4:6-7 Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságokban és könyörgésekben, MINDEN ALKALOMMAL HÁLAADÁSSAL tárjátok fel kívánságaitokat Isten előtt. Az Istennek békessége, mely minden értelemet felülhalad, meg fogja őrizni szíveteket és GONDOLATAITOKAT a Krisztus Jézusban.

Pozitív gondolatok elvisznek valameddig az úton, de csak a kereszt körül forgó gondolatok hoznak átalakulást, változást, növekedést és békét. Az Üdvösség öröme megérleli bennünk a Krisztusi elmét.


Fülöp Viktória, Brazíliában élő missziónárius gondolatai


Megjegyzések

  1. Csodás gondolatok! Köszönöm Uram! Te vigyázd elmémet, válogasd meg mit enged mélyre! Te vigyázd érzéseimet is, mert Neked Uram, arra is hatalmad van! Áldott vagy Uram és az is maradsz mindörökké! Köszönöm e felismerést, hogy Veled minden jó, Veled minden szép! Isten tenyerén vagyok, nagy kegyelmedből, egyedül Jézus Krisztus érdeméért! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések