Mit tegyünk, ha a száraz időszakban vagyunk?

 "Ott jelenek meg neked, és a födélről beszélek veled, a két kerúb közül, amleyek a bizonyság ládáján vannak: innen beszélek beled mindarról, amit majd általad parancsolok Izráel fiainak." 2 Mózes 25:22


Ha visszagondolok a majdnem 20 éves hívő életemre, tudom, hogy voltak idők, amikor úgy tűnt, hogy sokkal jobban el vagyok foglalva Istennel, mint mostanában.

Most úgy érzem, hogy a figyelmem olyan hosszú, mint egy tömör YouTube-videó. Túlságosan könnyen elterelődött a figyelmem. Vannak napok, amikor nem akarom olvasni a Bibliát, és voltak olyan ima nélküli időszakok, amelyek miatt szégyellem magam, hogy azt hiszem, ilyen független tudok lenni. Úgy éreztem, hogy megrekedtem a lelki szárazság időszakában.

Te éreztél már valaha így?

Olyan, mintha egy lelki sivatagban lennél, nehéz homokban taposva. Egy olyan sivatagban, ahol a lelki fegyelmek, amelyeknek az lenne a célja, hogy közelebb vigyenek Istenhez, inkább harcnak érződnek, mint örömnek. Az az elkeserítő, hogy minél távolabb maradunk az Úr állandó táplálékától, annál nehezebb meghallani a hangját, amikor kiált nekünk a szárazságunkban.

Nemrég azonban egy olyan szakaszra bukkantam, amelyet oázisnak éreztem a sivatagom közepette. Olyan tisztán hallottam Istent beszélni. Ez az írás emlékeztetett az egyetlen reményemre, hogy találkozhatok Istennel, és hallhatom Őt beszélni:

 "Ott jelenek meg neked, és a födélről beszélek veled, a két kerúb közül, amleyek a bizonyság ládáján vannak: innen beszélek beled mindarról, amit majd általad parancsolok Izráel fiainak." 2 Mózes 25:22

A Kivonulásban Mózes az izraeliták sivatagi tapasztalatairól ír. Az izraeliták, akárcsak mi, a kettő között éltek. Megszabadultak a rabszolgaságból, de még nem jutottak el az ígéret földjére. Miközben a Sínai-hegyről Kánaánba utaztak, Isten azt mondta nekik, hogy építsenek sátrat, ahol a "bizonyság ládáját" őrizték.

A frigyládában volt a két tábla, amelyekre Isten törvénye volt írva. A törvényt mi, Ádám fiai és leányai nem tudjuk megtartani. Ez a tökéletes törvény elítéli az emberiséget, és rámutat Teremtőnk szentségére. Ezeket a szent parancsolatokat gyakran megszegtem.

Ami engem félelemmel töltött el, az az egyik tárgy, amit Isten arra utasította népét, hogy helyezzék a frigyláda fölé, amely a Legszentebb hely fátyla mögött volt. Isten azt mondta nekik, hogy helyezzenek egy irgalmas széket a frigyláda fölé. Ez nem egy tényleges ülőhely volt, hanem egy "irgalmas hely" engesztelési célokra.

Isten irgalmassága az, ami eltakarja a törvény büntetését, és örökre Isten jelenlétébe helyezett minket. Isten a közbenjáró főpapon keresztül találkozott az izraelitákkal "az irgalmasszék felett" (2Mózes 25:22) a dicsőség kerubjain keresztül. (Zsidókhoz írt levél 9:5)

Meglepő, hogy Isten nem helyezett ítélőszéket a frigyláda fölé, hogy eltakarja azt a helyet, ahol a törvényt őrizték. Egy irgalmasszék volt az, amely a törvényt fedte.

Ez az irgalom kiterjedt szövetséges népére, hogy velük lehessen. Az irgalmasszék egyúttal árnyék is volt, amely a mi nagy főpapunkra, Jézusra mutatott, aki által az állandó irgalom eljött, és bűnök sokaságát fedezte be - de nem előbb, minthogy a mi megérdemelt ítéletünk a szeplőtelen Bárányra került volna.

Jézus vállalta az ítélőszéket, hogy mi hozzáférhessünk az Ő irgalmasszékéhez. Jézus az Ő makulátlan élete által beteljesítette értünk a törvényt, és áldozati halála által kiterjesztette ránk az irgalmasságot, és most feltámadása és örökkévaló uralma miatt Vele lakhatunk.

Küzdesz-e azzal, hogy ki tudj jutni ebből a száraz helyből?

Azon tűnődsz, hogy a bűneid távol tartanak-e a legszentebb Isten jelenlététől?

Ott van irgalom, ahol Isten lakik. És ma már nem egy kézzel készített sátorban lakik az Ő lakhelye - a Lélek által, Ő most is bennünk lakik, ha hiszünk benne.

Atyám, köszönöm, hogy ma velünk vagy - annak ellenére, hogy mit érzünk, vagy min megyünk keresztül - a Te kegyelmed miatt, amelyet a mi nagy főpapunk, Jézus által terjesztettél ki. Legyünk kitartóak a végsőkig, bármi jöjjön is ebben a pusztában, miközben a mennybe, az ígéret földjére utazunk. Jézus nevében, Ámen.






Forrás:
Blair Linne
What Do You Do When You’re in a Season of Dryness?
AUGUST 4, 2022
Daily Devotion
www.proverbs31.org
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/08/04/what-do-you-do-when-youre-in-a-season-of-dryness
Fotó: Canva.com



Megjegyzések

  1. "A törvényt mi, Ádám fiai és leányai nem tudjuk megtartani..." Ez igaz, de csak részben. Jézus Krisztus példát adott nekünk, s erejével is ellát, hogy törvényét megtartsuk. Ha nem így volna, hiába halt meg értünk. Nem bűneinkkel, hanem bűneinkből (=törvényszegés) szeretne szabadulást adni és üdvözíteni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések