Jézus megmossa a tanítványok lábát

Nagycsütörtök

Max Lucado

Hosszú volt a nap. Jeruzsálem nyüzsög a Pászka ünnepre feljött emberektől, akik szinte mind igyekeznek egy pillantást vetni a Mesterre. Forrón süt a tavaszi nap. Száraz az utcák földje. A tanítványok távol vannak az otthonuktól. Milyen üdítő lenne hűvös vízben megmártóztatni a lábukat. Belépnek a szobába, egyesével, és helyet foglalnak az asztalnál. A falon lóg egy törülköző, a földön ott egy mosdótál, és mellette egy korsó víz. Bárki vállalkozhatott volna a feladatra, de senki se tette. Pár perc elteltével Jézus mozdul, leveti a felső ruháját. Derekára köt egy kötényt, veszi a mosdótálat, és letérdel a szélső tanítvány elé. Kioldja a saruját, gyöngéden felemeli a lábát, és behelyezi a lavórba. Vizet önt rá, és mosni kezdi. Aztán így tesz a többi koszos lábbal is egymás után, végig a tanítványok során. Jézus korában a lábmosás nemcsak hogy szolgai munka volt, de a szolgák legaljának a munkája. A ranglétra alsó fokán lévő szolgától lehetett elvárni, hogy letérdel kezében a törülközővel és a lavórral.
"The Spirit of the Lord is upon me, because He has anointed Me to proclaim good news to the Poor. He has sent Me to proclaim liberty to the Captives and recovering of sight to the Blind, to set at liberty those who are Oppressed. For the many that are First shall be LAST; and the Last shall be FIRST." ~Jesus ChristAki most a törülközővel a lavór mellett térdel, az univerzum Ura. A kezek, melyek a csillagokat formálták, most lemossák a mocskot. Az ujjak, melyek a hegyeket alakították, most a lábujjakat dörzsölik. Ő, aki előtt minden nemzet térdre borul majd, most ott térdel a tanítványai lábánál. Pár órával a halála előtt Jézus szándéka a bizonyítás. Azt akarja, hogy tanítványai lássák meg, mennyire szereti őket.
Jézus pontosan tudta a megmosott lábak jövőjét. Ez a huszonnégy láb holnap nem fog a mesterük nyomában járni, hogy kiálljanak mellette. Ezek a lábak egy római kard első villanására rohanni fognak menedék után. Csak egy pár láb nem hagyja őt ott a kertben. Egy pár láb nem a Getsemáne kertben fogja megtagadni – Júdás addig sem jut el. Ő már most, ezen az estén itt hagyja az asztalnál.

Mekkora pillanat, mikor Jézus megemeli árulója lábát, és megmossa azt a lavórban!
Jézus tudja, mit fognak tenni ezek a férfiak. Tudja, hogy életük legszégyenteljesebb tette előtt állnak. Reggelre a tenyerükbe rejtik önmaguktól undorodó arcukat, s nem mernek a lábukra nézni. De Ő azt akarja, hogy akkor majd jusson eszükbe, hogy ott térdelt előttük, és lemosta a port a lábukról.
Megbocsátotta bűnüket, mielőtt elkövették. Felajánlotta irgalmát, mielőtt kérték volna.

Részlet a This is Love: The Extraordinary Story of Jesus (Ez a Szeretet: Jézus rendkívüli története) című könyvből

Upwords with Max Lucado 2012.03.23.:fordítás: eszmelkedesek.blogspot.com: kep: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések