Isten melletted áll

„A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” Jn 14,26 (RUF)

Mikor gimnazista volt, fiam az iskola kosárlabda csapatában játszott. Szerettünk kint lenni a meccseken, a lelátóról biztatni őket. Egy ilyen alkalommal észrevettem, hogy két férfi, más-más térfél mellől, videokamerával veszi a mérkőzést.

- Steve, ki az a két ember, aki videózik? - kérdeztem a férjemtől.
- Aki a túloldalon áll, attól a csapattól jött, akivel jövő héten fogunk játszani – magyarázta. – Felveszi a játékunkat, hogy tanulmányozzák csapatunk gyenge pontjait, s ezeket kihasználva, majd legyőzzenek minket. Az innenső oldalon álló ember is a gyengeségeket keresi majd, de egészen más célból. Meg fogja mutatni a csapatnak a felvételt, együtt ki fogják elemezni a tévedéseket, hogy tanuljanak belőle. Ugyanaz a videózás más-más céllal.

Elgondolkodtatott ez a magyarázat. A sporthoz nem igazán értek, de a sátán működéséről tudok egyet s mást. Felveszi életünk pillanatait, rákeres a gyengeségeinkre, hogy ezek alapján tervezze meg támadásait, s le tudjon győzni. Keresi a módját, hogy a megfelelő időben el tudjon gáncsolni (Lk 4,13).

De emlékezz, ketten készítettek felvételt a meccsről. Volt valaki, aki a mi oldalunkon állt. Míg a vádló ellened dolgozik, van valaki, aki melletted áll.

Mielőtt a keresztre ment, Jézus biztosította követőit arról, hogy nem hagyja őket árván (Jn 14,18). Elküldi nekik a Szentlelket (Jn 15,26), a segítőt, aki bátorítani, tanítani, erősíteni fogja őket, és közbenjár minden hívőért (Róm 8,26). Nevet is adott a Léleknek, ő lesz a Pártfogó. „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek” (Jn 14,26 – RUF).

A Pártfogó érted működik, melletted áll. Igen! A te oldaladon áll! És ennek egyik módja, hogy felvilágosít, ha valamit rosszul csinálsz, ha letérsz Isten útjáról. De soha nem mutat rá gyengeségedre, bűnödre, elkövetett vétkedre csak azért, hogy nyilvánvalóvá váljék. Mindig azért fedi fel hibádat, mert itt az idő helyrehozni – hogy magadat a Fiúhoz igazítsd. A Szentlélek érzékennyé tesz életed azon részeire, amin változtatnod kell, és segít is a változtatásban. Megnézeti veled a videót, és így szól közben: „Látod? Ott. Az a mozdulat. Dolgozzunk rajta, hogy jobb legyen a játékod.”

Nemde ezt tette Jézus is Péterrel? Miután Péter rádöbbent, hogy háromszor megtagadta Jézust, a sátán megmutatta neki a videót, s a kakas kiáltását így hallotta Péter: „szégyen! szégyen! szégyen!”.
Feltámadása után Jézus is megmutatta a videót Péternek, és háromszor megkérdezte: „Simon, Jónás fia, jobban szeretsz engem ezeknél? … Legeltesd juhaimat.” (Jn 21,15a.17b). Ugyanaz a helyzet, de egészen más a cél. A sátán azt akarta, hogy Péter úgy érezze, kizárták a játékból, Jézus viszont visszahívta a pályára.

A vádló rámutat gyengeségedre, és igyekszik elhitetni, hogy sosem fogsz megváltozni. A Pártfogó rámutat gyengeségedre, hogy meg tudj változni. A jelenet ugyanaz, de egészen más perspektívából. Mondd, kinek a hangját követed? Kinek hiszel? A sorsunkat dönti el a válasz.
Jegyezd meg tehát: a Pártfogó melletted áll, érted van! Jézus melletted áll! Isten melletted áll!



Uram, köszönöm, hogy mellettem állsz. Amikor visszapörgetem életem videóját, s látom gyengeségeimet, tévedéseimet, segíts, hogy ne ragadjak le náluk, hanem indítsanak fejlődésre. Köszönöm a Szentlélek erejét, mellyel képes vagyok végrehajtani a szükséges változásokat, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljak. Jézus nevében, Ámen.

Sharon Jaynes: God is For You; Daily Devotion 2019 április 5., https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/04/05/god-is-for-you; fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.com; kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések