Akár sok, akár kevés

„Jonatán tehát ezt mondta fegyverhordozó legényének: Gyere, menjünk át ezeknek a körülmetéletleneknek az előőrséhez! Hátha tesz valamit értünk az Úr, mert az Úr előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást.” 

1Sám 14,6

Egy asszonynak nagyon sovány forrásokból kell kielégítenie családja szükségleteit. Neki a kevéssel kell küzdenie.

Egy asszonynak számtalan alkalom kínálkozik a szolgálatra, túlterheltnek érzi magát. Isten akaratát szeretné megvalósítani, de nem tudja kezelni a tennivalókat. Ő a sokkal küszködik.

Egy asszony megvalósítaná titkon régóta dédelgetett álmát, de sosincs rá ideje. Ő a kevéssel küzd.

Egy asszonynak kiterjedt családja van, mindenki igényli a figyelmét és az idejét. Ő a sokkal küzd.

Egy asszonyhoz már nem is szól a férje. Hiányolja a régi gyengédséget, szeretetet, amit magától értetődőnek tartott. A férfinak már nincs rá ideje, és alig pillant rá. Ez az asszony a kevéssel küzd.

Egy asszonyt félelmek gyötörnek. Aggódik a jövőjéért, a gyermekei egészségéért, az anyagiakért, a házasságáért. Ő a sokkal küszködik.

Hát te? Téged mi vesz körül? Mi vár megmentésre az életedben? Lehet, nem állsz olyan élet-halál küzdelem küszöbén, mint Jonatán és a fegyverhordozója, de az biztos, hogy mindnyájan meg akarunk szabadulni valamitől.

És itt jön a nagyszerű igazság: semmi sem tántoríthatja el az Urat attól, hogy megmentsen minket bármilyen körülmények között – akár a kevéssel, akár a sokkal állunk is szemben. Számíthatunk Rá, hogy mozdulni fog az érdekünkben.

Hányszor nézem a hiányosságokat, és csak széttárom a kezem. Csak a korlátokat látom. Jonatán és a fegyverhordozó csak két ember volt. Ismerték korlátaikat, de ez nem akadályozta őket a hitben, hogy az Úr lépni fog az érdekükben.

Én is nézhetem a gondok tömkelegét - az elvárásokat, a szükségleteket, a rámbízottakat, az anyagi felelősséget – amelyeket mind meg kell oldanom, és hagyhatom, hogy maguk alá temessenek. Csak az összeroppanó terhet érzem.

Jonatán azt választotta, hogy a szemben álló had bámulása helyett az Úrra emeli tekintetét. Tudta, hogy Istent nem korlátozzák a földi körülmények. Ma, ahogy az élet kihívásait nézed, vedd számba a sokat és a keveset. Azt mondd Istennek pontosan, amit Jonatán mondott: „Talán teszel valamit értem. Hiszem, hogy tenni fogsz. Semmi sem gátolhat Téged abban, hogy megments – a soktól éppúgy, mint a kevéstől.”

Uram, úgy örülök annak, hogy a te működésedet nem szűkítik le az én korlátaim. Segíts, hogy túllássak azon, ami hiányzik, vagy amiből túl sok van, s egyenesen a Te szemedbe nézzek. Segíts, hogy higgyem, Te jelen vagy, és működsz életem minden területén, ott is, ahol kevés van, és ott is, ahol túl sok. Jézus nevében, Ámen.



(Forrás: Encouragement for today, 2011.01.14.Marybeth Whalen, www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu,)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések