Abigél

„Fölfuvalkodottság előzi meg a romlást, alázatosság a dicsőséget.” Péld 18,12


Abigél korában a házasságokat előre lerendezték, ez valószínűleg rá is érvényes volt. Férje, Nábál, "jó fogásnak” tűnhetett. Gazdag volt, ügyes, szerette a szórakozást, a társaságot. De a színfalak mögött önuralomhiánya és tisztességtelensége gyakran okozott szenvedést a közvetlen környezetének.

Az 1 Sámuel 25,1-41 alapján ezeket tudjuk Nábálról:
- Vagyonos ember, ez részben Dávid király barátságának köszönhető (2-8. vs).
- Durva és rossz természetű (3. vs).
- Nem fogadja szívesen a békés vendégeket, és megkérdőjelezi tisztességüket (10-11. vs).
- Rájuk förmed (14. vs).
- Barátságtalan, nem viszonozza a kedvességet, ajándékot, amit kapott (16-21. vs).
- Annyira megátalkodott, hogy nem mernek szólni hozzá (17. vs).
- Nagyra tartja magát, királyi ellátást igényel (36. vs).
- Nagyivó (vs 36-37).

Alapjában véve tehát Nábál önző, goromba ember volt, aki nem ismerte fel és nem ismerte el Isten gondviselését és áldásait az életében. S ha elolvassuk a történetét, láthatjuk, hogy annyira ostoba volt, hogy még a nála erősebbel – Dávid királlyal - is szembefordult, s ami még fontosabb, az egy igaz Istennel szemben is gorombáskodott.
Megkapta ezért a neki járó büntetést, hirtelen meghalt (38-39. vs).
Most képzeld el, hogy egy ilyen ostoba, arrogáns, ordítozó férjjel élsz házasságban. (Remélem, a képzeletedet kell használnod, és nem az emlékeidet.) Hogyan viselkednél vele? Hogyan hatna a vele való együttélés a személyiségedre, a jellemedre?
Depresszióba esnél? Visszahúzódóvá, félénkké válnál? Gyötörnéd, hogy változzon meg? Megkeseredetté, haragossá válnál, visszavágnál neki? Vagy hagynád, s megpróbálnál nem törődni az egésszel?

Nézzük meg, milyennek látjuk Nábál feleségét, Abigélt, ugyanabban a részben:
- Jó eszű és szép termetű (3. vs).
- Az emberek hozzáfordulnak tanácsért, iránymutatásért, ha bajban vannak (14-17. vs).
- Határozott, nem pocsékolja az időt aggodalmaskodásra, önsajnálatra, vagy a baj kiváltóinak szidására – azonnal cselekszik, hogy helyrehozza a kialakult helyzetet (18-23. vs).
- Adakozó, az életét is feláldozná másokért (18-27. vs)
- Alázatos (24-41. vs), igyekszik bocsánatot kérni (28. vs).
- Ékesszólóan, bölcsen beszél, az egyik leghosszabb beszédet mondja, ami nő szájából elhangzik a Bibliában, beszédéből Istenismerete is kitűnik. (24-31. vs).
- Törődik mások jóllétével és hírnevével, még a Nábáléval is (25-31. vs).
- Bízik Istenben, tud hallgatni, és türelmesen megvárja, míg elérkezik a megfelelő idő a szólásra (36-38. vs).

Abigél mindig is egyik kedvenc nőalakom volt a Bibliában. Minden jó tulajdonsága megvan – bölcsesség, jellem, bátorság, hit, ékesszólás, méltóság, kellem. Külső és belső szépség ragyog róla. De a Nábállal való élet nem lehetett gyerekjáték, és elsősorban ezért csodálom.
Hányszor előfordulhatott, hogy Nábál részegen megalázta szavaival, tetteivel. Abigél mégsem hagyta, hogy megkeményedjen a lelke. Hányszor érezhetett dühöt, és mégsem kereste a bosszút. Hányszor gyötörhette Nábál fizikailag is, mégsem bénította meg a félelem. Hányszor kellett neki vagy szeretteinek drágán megfizetnie Nábál őrültségeiért. Mégsem használta ki a bosszúállás lehetőségét, saját életét ajánlotta fel a királynak, hogy megmentse férjét és a náluk dolgozó embereket.
Abigél dicséretes vonásai mélyen beleivódtak személyiségébe, ami Istennel való kapcsolatának mélységét mutatja számomra.
Nábál halála után hozzáment Dávid királyhoz, és született tőle egy fia. Dávidnak több felesége volt élete folyamán, de teljes tiszteletét csak Abigél érdemelte ki. Példája arra tanít, hogy én dönthetek, mennyire engedem, hogy a körülmények befolyásolják személyiségem alakulását. Míg Nábál élete azt példázza, hogy a fölfuvalkodottság romláshoz vezet, Abigélé azt, hogy ha az alázatosságot és bölcsességet választom, ezzel utat nyitok Istennek, hogy Ő formáljon engem és a körülményeimet. És mindkét jellemvonás helyet ad Isten dicsőségének.

Uram, alázatosan leborulok előtted. Megvallom vétkeimet, és kérlek, segíts, hogy bölcsességben és jellemességben olyan lehessek, mint Abigél. Jézus nevében, Ámen.

Forrás: Encouragement for today, 2011.01.26.Rachel Olsen, www.proverbs31.org, fordítás:eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések