Ne sirassuk a kiömlött sampont

„Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket.” 

(Jak 1,2)

Fürdőszoba-felújításnak indult, és katasztrófa sújtotta területté vált az egész ház.
Előre nem látott, elektromos hálózati és vízvezeték problémák miatt a felfordulás túlnyúlt a fürdőszobán, és otthonunk jó néhány helyiségét érintette. Rossz tanácsok, csalódást okozó munkaerő – és a romos állapot hónapokig elhúzódott.
Minden bútorunkon be tudtam írni a nevemet a farostlemezből származó porba, pedig újra meg újra letisztogattam őket, remélve, hogy ez már az utolsó törölgetés. A légkondicionálás elromlott, egekbe szöktek a villanyszámlák. Türelmem poharában az utolsó csepp a fürdőszoba padlóján talált sampontócsa volt.
Kissé túlméretezett flakon balzsamos sampont vettem, és másnap a fürdőszoba padlóján találtam kupak nélkül, tartalmának fele szétfolyt körülötte. Először anélkül, hogy hangot adtam volna háborgásomnak, feltöröltem. Viszont mikor másnap a jelenet megismétlődött, nem bírtam tovább. Könnyeim szétfolytak az arcomon, mint a sampon a fürdőszoba padlóján.
Valamivel később felhívtam egy barátnőmet, hogy elpanaszoljam neki összes gondomat. Kedvesen azt tanácsolta, olvassam el a Jakab 1,2-t. Bevallom semmi kedvem nem volt bibliai verseket keresgélni. De szerencsére erőt vettem magamon, és mai alapigénk arra késztetett, hogy megálljak, elgondolkozzam, fókuszpontomat máshová tegyem.
Ezt olvastam a Jakab 1,2-ben: „Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket.”
Arra gondoltam, milyen nagy dolog, hogy saját otthonunkban lakunk már 17 éve, itt tudtuk felnevelni minden gyermekünket. Eszembe jutottak a kedves emlékek, amik ide kötnek, és amiket nem befolyásol a ház állapota. Eszembe jutott, hogy fejlődtünk családdá türelemben, egymásra figyelésben, kitartásban, szeretetben. És mekkora áldás az is, hogy meg tudjuk engedni magunknak a felújítást.
Mialatt ezekre a kegyelmekre gondoltam, kis bosszúságaim elvesztették fontosságukat. Számtalan okom volt arra, hogy hálás legyek, s mégis hagytam, hogy napi idegességek, csalódások elrabolják az örömömet. Arról nem beszélve, hogy hol voltak az én gondjaim azokéhoz képest, akiknek Jakab tanácsa szólt. Jakab ezt a levelet olyan keresztényeknek címezte, akik komoly üldözést szenvedtek, különféle megpróbáltatásokon és szenvedéseken mentek keresztül. Nehéz csapások és igazságtalanságok érték őket, félelem, gyász, bizonytalanság, magány között vergődtek. Sokan elhagyták otthonukat, hogy biztonságban legyen a családjuk.
Ezeknek a keresztényeknek volt okuk a panaszra. Levelében Jakab elismeri a szenvedésüket, de próbálja emlékezetükbe idézni a jót is, aminek örvendezhetnek.
Arra biztatja őket, hogy tartsanak egy kis szünetet, fordítsák figyelmüket a hitükre akkor is, ha küzdelmes az életük. Az ilyen időszakok alkalmat adnak rá, hogy kitartsanak, és örömöt leljenek Krisztusban a nehézségek ellenére.
Mi legtöbben nem élünk át közvetlen vallási üldöztetést, de életünk alakulhat úgy, hogy üldözöttnek érezzük magunkat, akár olyan apró gondok miatt, hogy sír a gyermek, csúnyán néz ránk egy munkatársunk, vagy rendetlen az otthonunk, vagy akár súlyos nehézségek miatt, melyek a házasságunkat, az anyagi helyzetünket, az egészségünket vagy az állásunkat érintik. Mindezek a naponta felmerülő gondok áthelyezhetik figyelmünk fókuszpontját a valóban fontos dolgokról, és eltöltik szívünket félelemmel, szomorúsággal, aggódással, reménytelenséggel, haraggal – amik megfosztanak az örömtől, mely a miénk Krisztusban.
Néha hagyjuk, hogy olyan közönséges dolgok rabolják el az örömünket, mint a kifolyt sampon. Máskor sokkal komolyabb dolgoktól telik be a pohár. De akár kicsi, akár nagy problémáról van szó, a Jakab 1,2 arra int, hogy körülményeinktől függetlenül, szándékosan, akarattal válasszuk az örömöt Krisztusban.
Az öröm döntés eredménye, nem a problémamentes körülményeké. Jakab ezt akarja megtanítani nekünk.
Ahelyett, hogy furnérporba rajzolom a nevemet, inkább mosolyogjak, s ha már írni akarok, az ’öröm’ szót írjam a porba.

Uram, segíts, hogy minden nap, minden körülmények között örömöt találjak Benned. Tölts fel békességgel, és segíts, hogy szándékosan mindig az öröm mellett döntsek. Jézus nevében, Ámen.



(Forrás: Tracie Miles: Don’t Cry Over Spilled Shampoo, Encouragement for today, 2014.07.23. www.proverbs31.org, fordítás:www.eszmelkedesek.blogspot.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések