Ha senki nem vesz észre

„Saul elvetése után Dávid királyt támasztotta nekik, aki mellett tanúságot is tett, mondván: ’Szívem szerint való férfit találtam, Jessze fiát, Dávidot, aki majd megteszi minden akaratomat.’” 

Ap. Csel. 13:22.

Elnézést kérek. Igyekszem ritkán panaszkodni. Tudom, hogy hatalmas áldás az, hogy van egy élelmiszerbolt a közeli utcasarkon, van mosógépem és szárítóm, amikor mosnom kell. De néha kicsit rosszkedvűen ébredek hétfő reggel. Kezdődik minden elölről. Megyek, megvásárolom az élelmiszert, amit rövidesen megesznek. Kimosom a ruhát, ami nemsokára újra szennyesbe kerül. Felseprem a padlót, és egy óra múlva kezdhetném elölről.

Lehet ez több is, mint a mindennapi tennivalók elvégzése?

Ma mielőtt nekiláttam a szokásos reggeli tevékenységeimnek, Jézussal találkoztam. És lám, mit találtam: nagy igazságokat, miközben egy kicsit bepillantottam Dávid életébe. Mások alig vették észre, bűnös hajlamai voltak, a családban nem volt helye, ám mindezek ellenére Isten számon tartotta, és ez elég volt.

Senki nem vette észre. Isten kiválasztotta.

Idősebb testvérei kölyöknek nézték. Apja, Izai számára ő csak a legkisebb fiú volt. Mások egy pásztorfiút láttak benne. De Isten szemében királynak született. És nem akármilyen királynak. Az ő utódai sorában fog megérkezni Jézus.

Senki nem vette észre. Isten kiválasztotta.

Sokatmondó királlyá kenésének története is. Az 1 Sámuel 16-ban Isten közli Sámuellel, hogy elvetette Sault, és helyébe Izai egyik fiát állítja. Képzeljük el, milyen tulajdonságok fordultak meg Sámuel fejében, mikor arra gondolt, hogy Izai egyik fia a kiválasztott: magas, csinos, szépen beszél, bátor, rendes külsejű, jó modorú, méltóságteljes, született vezetőalkat. „Ám az Úr azt mondta Sámuelnek: ’Ne nézd külsejét, se termete magasságát, mert én elvetettem őt (Sault)! Én nem aszerint ítélek, amire az ember néz: az ember ugyanis azt nézi, ami látszik, az Úr azonban a szívet tekinti.’” (7. vs)

Senki nem vette észre. Isten kiválasztotta.

Ezután Sámuel sorba állíttatta Izai fiait. Mindegyiket meg kellett néznie. Izai nem hívja el Dávidot a nyáj mellől. Elfeledkezett róla? Előfeltételezés volt? Ítélkezett? Szükségszerűség volt? Szabad választás?

Senki nem vette észre. Isten kiválasztotta.

Sámuel végigpásztázza a fiúkat, majd megkérdezi: „Ez az összes fiad?”

Elképzelem Izai zavart képét, ahogy válaszol: „Hátra van még a legkisebbik, az a juhokat legelteti”. Az, aki egész idejét az állatok gondozásával tölti, bizonyára alkalmatlan arra, hogy egy nép gondját viselje.

Senki nem vette észre. Isten kiválasztotta.

Ahogy Sámuel meglátta Dávidot, tudta, hogy ő az. Királlyá kente a fiút. De nem foglalhatta el azonnal a trónt. Évek teltek el, mielőtt mások is elismerték Dávidot. Hova ment, miután királlyá kenték? Valami előkelő iskolába, ahol az udvari etikettre tanították? Katonai vagy vezetőképző akadémiára? Dehogy.

Visszament a legelőre, és folytatta a pásztorkodást. Egy király, aki alacsonyrendű munkát végez. Egy király, akinek a jelleme a mindennapi élet mezején csiszolódott és készült elő hivatása betöltésére.

Éppen, mint mi. A szennyes ruha bűze, a mosatlan edények, taknyos orrocskák, rossz helyre tett kulcsok, lejárt könyvtári kölcsönzések, a nagymamának postázandó születésnapi ajándék – ennek mind-mind komoly nevelő szerepe van. Jellemépítés zajlik. Alakul a személyiség. Körvonalazódik a lélek, megalapozódik a szív. Ezek mind meg kell történjenek, hogy azzá váljunk, akinek Isten akar minket.

Érzed néha, hogy senki nem vesz észre? Bátorság, testvérem – Isten kiválasztott minket.

Nem csak feladatokat végzek. Építem az örökségemet. Formálom Isten országát. Nem csak a saját hivatásom megtalálásán, hanem a családom hivatásán is munkálkodom. Nem tudom, rád hogy hat mindez, de nekem segített, hogy egészen más szemmel nézzek mindennapi feladataimra, beleértve a halomnyi szennyest is.

Uram, köszönöm Neked, hogy mikor úgy érzem, nem vesznek észre, megnyugodhatom abban, hogy Te kiválasztottál. Segíts, hogy életemet az Egytagú közönség előtt játsszam. Jézus nevében, Ámen.



(Forrás: Encouragement for today, 2010.07.08. Lysa TerKeurst, www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó:https://www.pinterest.com/pin/213076626097206579/ )

Megjegyzések

  1. Köszönöm!!!!! gyakran bánkódom a mellőzöttség miatt és szívem mélyén tudtam,hogy Isten számontart, nagyon jó volt ezt olvasni!!!!!
    "Uram, köszönöm Neked, hogy mikor úgy érzem, nem vesznek észre, megnyugodhatom abban, hogy Te kiválasztottál. Segíts, hogy életemet az Egytagú közönség előtt játsszam."

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések